Στρατηγάκη Μαρία
De Rugy Hélène
Simoni Vanessa
Δημητριάδη Αγγελική
Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος
Καρδασιλάρης Άρης
Μουδάτσου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική
Ημερομηνία
27/11/2014
Διάρκεια
82:37
Εκδήλωση
Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και προστασία των θυμάτων
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο
Διοργάνωση
Ambassade de France en Grèce
Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων - Υπουργείο Εξωτερικών
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
εμπορία ανθρώπων, trafficking, ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλική εκμετάλλευση
Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών) διοργάνωσαν στην Αθήνα μια ημερίδα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και για την Προστασία των θυμάτων.
Αυτή η νέα αποτρόπαιη μορφή δουλείας αγγίζει τα δύο τρίτα των κρατών του πλανήτη μας, είτε ως τόπος προέλευσης, είτε ως τόπος προορισμού των θυμάτων. Για διαφορετικούς λόγους, το θέμα αφορά τόσο τη Γαλλία όσο και την Ελλάδα.
Η Εμπορία Ανθρώπων συνδέεται με την οργανωμένη εγκληματικότητα, με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση, την οικονομία και την κοινωνία. Απέναντι σε αυτά, απαιτείται η συντονισμένη δράση της διεθνούς συνεργασίας.
Πέρα από τις εθνικές νομοθεσίες, τα Κράτη διαθέτουν επίσης, ήδη από τα μέσα του 20ού αιώνα, διάφορα διεθνή και ευρωπαϊκά « εργαλεία » για να καταπολεμήσουν την Εμπορία Ανθρώπων όπως, με χρονολογική σειρά :
- τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί καταστολής της Εμπορίας Ανθρώπων και της εκμετάλλευσης της πορνείας (1949) ,
- τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών έναντια στο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα και το Πρωτόκολλο που την συμπληρώνει με
σκοπό την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών και παιδιών (2000) ,
- τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2005, την παρακολούθηση της εφαρμογής της οποίας έχει αναλάβει ομάδα
εμπειρογνωμώνων για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) ,
- την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/36/UE η οποία υιοθετεί μέτρα για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και για την
προστασία των θυμάτων.
Στην ημερίδα, προσωπικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, τις καλές πρακτικές και τις σκέψεις τους γύρω από τις πολλαπλές διαστάσεις της Εμπορίας Ανθρώπων. Διακεκριμένοι Γάλλοι, Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στη συζήτηση.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Η Μαρία Στρατηγάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Φύλο, κοινωνία, πολιτική» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη πολλών ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων για το φύλο, την μετανάστευση και τις πολιτικές ισότητας στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του οποίου υπήρξε η πρώτη Διευθύντρια (2006-2009). Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων με πιο πρόσφατο το «Πολιτικές Ισότητας των Φύλων- ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα» (Αλεξάνδρεια, 2021). Έχει δημοσιεύσει στα επιστημονικά περιοδικά Social Politics, the European Journal of Women’s Studies, και Les Cahiers du Genre. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας στο Δήμο Αθηναίων (2014-2019) και Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων (2009-2012). Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1991-1999) και στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ως Γενική Διευθύντρια (1999-2002). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Διοτίμα (1989) και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1999-2009). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φεμινιστικού Think Tank Gender Five Plus και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ) της οποία σήμερα είναι Πρόεδρος.
H Αγγελική Δημητριάδη είναι Κύρια Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ στο τομέα της μετανάστευσης. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις Ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου και στην παράτυπη μετανάστευση και διέλευση.
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη μετανάστευση και το άσυλο μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο ερευνητικό ESRC «Διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα με το πλοίο: Χαρτογράφηση και Τεκμηρίωση μεταναστευτικών ταξιδιών και Εμπειριών» (Παν.Warwick). Ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations (ECFR) στο Βερολίνο, για την περίοδο Νοέμβριος 2015-Απρίλιος 2016.
Η Δρ. Δημητριάδη έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και δύο μονογραφίες: «Διέλευση & Μετανάστευση στην Ελλάδα: η περίπτωση των Αφγανών, Πακιστανών και Μπανγκλαντεσιανών» (Νήσος, 2013) και “Afghan migration Europe: at the margins, looking in” (Springer/Palgrave, 2017).
Έλαβε το Διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2009-2012) με ειδίκευση την μετανάστευση. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ιστορία στο London School of Economics (1999-2002) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College London σε θέματα ασφάλειας (2002-2003).
Ο Κώστας Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέπτυξε επιχειρηματική δράση στον τομέα της πληροφορικής και του τεχνολογικού εξοπλισμού και συνεργάστηκε με εταιρείες του χώρου παγκόσμιας φήμης, όπως η ΙΒΜ, η Hewlett Packard και άλλες.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέκοψε κάθε επιχερηματική του ενασχόληση, όταν τον Ιανουάριο του 1995 ο μικρότερος του γιος, Ανδρέας, διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών. Στη διάρκεια της σκληρής μάχης για τη ζωή του ο μικρός Ανδρέας οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα αναλάμβανε την υποστήριξη και την προστασία όλων των παιδιών που είχαν ανάγκη. Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος πίστευε ότι κάθε παιδί αξίζει ένα χαμόγελο και για το λόγο αυτό ονόμασε το Σύλλογο "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Όταν ο Ανδρέας «έφυγε», ο Κώστας Γιαννόπουλος αφοσιώθηκε πλήρως στην εκπλήρωση της επιθυμίας του γιου του. Από τα πρώτα του βήματα απλοί πολίτες και επιχειρήσεις αγκάλιασαν το όραμα του μικρού Ανδρέα και έγιναν θερμοί φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» απολαμβάνει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και συμμετέχει στο Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης του ίδιου οργανισμού. Ο ελληνικός οργανισμός είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά του Δρόμου (EFSC), του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών (CHI), ενώ λειτουργεί από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος έχει συμβάλλει στη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Διαχείριση προβλημάτων στο Νηπιαγωγείο για την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό», Εκδόσεις Ελένη Μέλου, Αθήνα 2012.