Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εναία Αγορά: Νέα ώθηση στην οικονομία

Μέργος Γιώργος, Μαραβέγιας Ναπολέων, Μέξης Αδριανός, Ράπτη Συλβάνα

18 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 106:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1703
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα  να, ζουν, να σπουδάζουν, να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε όποια χώρα της ΕΕ επιλέξουν, μπορούν, ερευνώντας την αγορά, να απολαμβάνουν τα οικονομικότερα αγαθά και τις πιο προσιτές  υπηρεσίες, ενώ τα δικαιώματά τους, ως πολίτες και καταναλωτές, προστατεύονται από νόμους της ΕΕ σε όλες τις χώρες-μέλη ακριβώς όπως στην πατρίδα τους. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, μέσω της οποίας οι άνθρωποι, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Με την έναρξη λειτουργίας της, εδώ και 20 χρόνια, η Ενιαία Αγορά έχει επιτύχει πολλά, αλλά υπάρχει ακόμα έργο σε εξέλιξη, που συνεχώς εξειδικεύεται, ενημερώνεται και επεκτείνεται όπου είναι απαραίτητο.

Με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς  οργανώθηκαν, από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου 2012, ειδικές εκδηλώσεις  σε πολλές πόλεις των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις εκδηλώσεις αυτές – που είχαν ως σκοπό να επισημανθούν τα επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά και τα προβλήματα του παρόντος - συμμετείχαν πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, διοργάνωσε διημερίδα στις 18 & 19 Οκτωβρίου, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με θέμα: "20 χρόνια Ενιαία Αγορά – Νέα ώθηση στην οικονομία".

Η διημερίδα περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη είχε τον τίτλο  «Νέα ώθηση στην Οικονομία» (με συντονιστή τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια), η δεύτερη είχε ως θέμα «Ενιαία αγορά και επιχειρηματικότητα» (με συντονιστή τον Δημήτρη Πεφάνη, Διευθυντή του in.gr. ) και η Τρίτη επικεντρώθηκε στην «Ενιαία Αγορά και τους πολίτες» (με συντονιστή το δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη).

Το blod.gr βιντεοσκόπησε και προβάλλει το σύνολο των ομιλιών της διημερίδας καθώς και ολόκληρες τις συζητήσεις που ακολούθησαν.

Μέργος Γιώργος Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Ο Γεώργιος Μέργος είναι Ομότιμος Καθηγητής στον Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1986. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει MSc στην Αγροτική Οικονομική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD από το Πανεπιστήμιο Stanford. Πριν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε ως Ερευνητής-Οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα (1983-1986). Έχει εκτενές ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Αξιολόγηση και δίδαξε Κοινωνικο-οικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων και Πολιτικών (Social Cost Benefit Analysis) για εικοσιπέντε χρόνια και το δίτομο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο διδάσκεται σε πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη μέτρηση της παραγωγικότητας της οικονομίας σε άρθρα και βιβλία. Το βιβλίο του «Η Προώθηση των Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Οικονομία» έχει εκδοθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Παράλληλα με την πανεπιστημιακή του δραστηριότητα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών (2012-2013), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2004-2007), Διοικητής του ΙΚΑ (2007-2009), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Συντάξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2009-2012), εκπρόσωπος του δημοσίου στο Δ.Σ. της Alpha Bank, μέλος των Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Έχει συνεργασθεί ερευνητικά με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, συμβουλευτικά με Διεθνείς Οργανισμούς (World Bank, FAO, OECD) και ως Εμπειρογνώμων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG External Relations), σε θέματα προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης και αναπτυξιακής συνεργασίας σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, λοιπές χώρες της Νότιας Ασίας, Αίγυπτο, όλες τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) (1986-2003).
Μαραβέγιας Ναπολέων Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία Grenoble με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση όπου απέκτησε το DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα 1983.

Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble Μακροοικονομική και, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.

Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Επίσης από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης". Σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι: 
-Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
-Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων RAFAC NATURA κά 
-Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών Επιθεώρηση Αγροτικής -Οικονομίας Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας 
-Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ 
-Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ΕΚΕΜ

Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου (2012).

Μέξης Αδριανός Στέλεχος Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ράπτη Συλβάνα Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

· Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1958.

· Πτυχίο Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988).

· Εκπαιδευτική συντάκτρια στις εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "ΤΟ ΒΗΜΑ"· πολιτική και κοινωνική αρθρογραφία· αρχισυντάκτρια του ειδικού εβδομαδιαίου ένθετου "Ο Υποψήφιος" της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", που απευθύνεται στους υποψηφίους για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) (1983-2004). Παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της Κρατικής Τηλεόρασης ΕΤ-2 (σημερινή ΝΕΤ) (1982-1990).

· Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (1984-1990). Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ (2004-2006). Υπεύθυνη του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ (2006-2007). Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (από το 2006).

· Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (1982-1986).

· Μέλος της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών (2004-2009· παραιτήθηκε στις 22.05.2009 για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής)·

· Εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και ανήκει στην Ομάδα της «Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

· Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων και Έρευνας και Τεχνολογίας· συντονίστρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ· συμμετείχε στις διμερείς επιτροπές φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα Κοινοβούλια της Τυνησίας (αντιπρόεδρος), της Αρμενίας (γραμματέας), της Αυστρίας, του Καναδά, της Κίνας και της Μογγολίας (μέλος).

· Εξέδωσε τον πρώτο Οδηγό Σπουδών στην Ελλάδα (1994), ο οποίος επανεκδόθηκε το 1995 και το 1996. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ (2004).

· Βραβεύτηκε το 1998 από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση για τις δημοσιογραφικές της έρευνες σχετικά με τα εκπαιδευτικά θέματα.

Σχετικές ομιλίες