Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εναποθέσεις λεπτών υμενίων και εφαρμογές στην κατασκευή ηλεκτρονικών στοιχείων

Δαβάζογλου Δημήτρης

6 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 38:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 874
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δαβάζογλου Δημήτρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/07/2016

Διάρκεια
38:38

Εκδήλωση
51ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Πληροφορική, Τεχνολογία

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2016, λεπτά υμένια, διαδίκτυο, internet of things, ηλεκτρονικές συσκευές

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Περίληψη της ομιλίας:

Πολλά υλικά εναποτίθενται στη μορφή των λεπτών υμενίων τόσο για λόγους οικονομίας όσο και λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένα κόσμημα καλυμμένο με ένα υμένιο χρυσού είναι πολύ φθηνότερο από το αντίστοιχο χρυσό. Επίσης, η διασύνδεση των εκατομμυρίων τρανζίστορ ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος που γίνεται με αλουμίνιο ή χαλκό, δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί με αυτά τα μέταλλα σε κάποια άλλη μορφή (π.χ., καλώδια ή φύλλα) εκτός από λεπτά υμένια. Εκτός όμως από τις παραπάνω εφαρμογές τα λεπτά υμένια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλήθους άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων, όπως οι απεικονιστές, οι αισθητήρες διάφορων διεγέρσεων, οι οθόνες και οι ηλιακές κυψέλες. Στα πλαίσια αυτής της ομιλίας θα αναφερθούμε στις παραπάνω εφαρμογές καθώς και σε διάφορες μεθόδους εναπόθεσης.

Δαβάζογλου Δημήτρης Διευθυντής Ερευνών, Ινσιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Δημήτης Δαβάζογλου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1960. Ελαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1983 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γαλλία. Το 1984 έλαβε το Μάστερ (D.E.A.) της ηλεκτρονικής από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και το 1987 υποστήριξε τη Διδακτορική του Διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Μικροηλεκτρονική.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δούλεψε σαν βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο και σαν αναπληρωτής καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ακαδημία του Μονπελιέ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία προσελήφθη στο τότε Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που αργότερα μετεξελίχθηκε στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας όπου σήμερα υπηρετεί στη βαθμίδα του Διευθυντή Ερευνών.

Η έρευνα του Δρ. Δαβάζογλου επικεντρώνεται στις εναποθέσεις μεταλλικών και μονωτικών υμενίων από ατμό που βρίσκουν εφαρμογή στην κατασκευή μικρο-κυκλωμάτων και συστημάτων καθώς και ηλιακών κυψελών.

Ο Δρ. Δαβάζογλου έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, έχει συντονίσει πολλά Διεθνή και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει οργανώσει ή συν-διοργανώσει Εθνικά και Διεθνή συνέδρια σχετικά με τα θέματα της έρευνάς του. Επίσης, είναι μέλος της συντακτική επιτροπής του περιοδικού “Chemical Vapor Deposition” (Willey Inc.) και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EUROCVD. Την περίοδο 2006-07 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ευρωπαική Επιτροπή στα πλαίσια του High Level Group for Nanotechnology.

Σχετικές ομιλίες

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης: Χαιρετισμοί & Κεντρικές Ομιλίες Διημερίδας 02:12:58

Μαϊ 30, 2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης: Χαιρετισμοί & Κεντρικές Ομιλίες Διημερίδας

Κεραμέως Νίκη Σπινέλλης Διομήδης Μήτκας Περικλής Αντωνίου Γιάννης Σάμψων Δημήτριος Durando Marc Dougiamas Martin Αγγελόπουλος Τάκης Τζιμόπουλος Νίκος Τσιαβός Πρόδρομος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε 02:22:35

Μαϊ 31, 2020

Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε

Κόλλιας Στέφανος Αναστασιάδης Πάνος Τσινάκος Αύγουστος Παρασκευάς Μιχάλης Γλέζου Κατερίνα Κοφτερός Αλέξανδρος Τζιμόπουλος Νίκος Κωτσίδης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος Τάκης Κότσαρη Κωνσταντίνα Κάτσικας Σωκράτης Συρμακέσης Σπύρος Χατζηλάκος Θανάσης

Γλώσσα: Ελληνική