Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Έναρξη και χαιρετισμός στην Ημερίδα

Κωνσταντόπουλος Ηλίας, Γυφτόπουλος Σταύρος, Καρδαμίτση - Αδάμη Μάρω

14 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 110

Στα 50 χρόνια της δημόσιας παρουσίας του στον αρχιτεκτονικό -αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό- χώρο ο Τάσος Μπίρης έχει αφήσει το διακριτό σημάδι των ιδεών και των έργων του στα πεδία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας-παιδαγωγίας, εφαρμογής και θεωρητικής υποστήριξης της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα συνολικό πολυεπίπεδο, ταυτοχρόνως και συγκροτημένο κεφάλαιο που παραμένει ζωντανό και δημιουργικό προς αξιοποίηση από όσους και όσες δίδαξε τα χρόνια αυτά, αλλά και θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται από αυτό στο μέλλον. Ένα κεφάλαιο που συνοπτικά μπορεί να καταγραφεί ως εξής:

Πέντε βιβλία-συγγράμματα (ατομικά και συλλογικά) με κεντρικό θέμα την αρχιτεκτονική και εμβληματικό παράδειγμα το «Αρχιτεκτονικής σημάδια και διδάγματα. Στο ίχνος της συνθετικής δομής».

Πολυάριθμα άρθρα, δημόσιες παρεμβάσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια, ελληνικά ή διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα και κοινωνικούς χώρους (π.χ. Αρχιτεκτονικές Σχολές ή Τμήματα, όπως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, ΑΑ Λονδίνου, Αρχιτεκτονική Σχολή Βερσαλλιών, UDK Βερολίνου, Harvard GSD, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αθήνας, Τιφλίδας κ.α., Μουσείο Μπενάκη, Ωδείο Αθηνών, ΕΜΣΤ κ.α.

Συλλογικές κοινωνικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την αρχιτεκτονική, όπως το ετήσιο συλλογικό μάθημα «Κατοικία-κάνω τον χώρο κατοικήσιμο-κατοικώ» σε 12χρονα παιδιά του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Καρέα. Η ιδέα και εφαρμογή του «Μεταλλασσόμενου Μοντέλου», ως ουσιώδους εργαλείου παιδαγωγίας-διδασκαλίας της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης.

Τέλος, αναφέρονται ως παραδείγματα της συλλογικής του αντίληψης σε αναφορά με τις αρχιτεκτονικές- και όχι μόνο- παρεμβάσεις του στο δημόσιο χώρο τα εξής πραγματοποιημένα του έργα -προσωπικά ή ομαδικά-: Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης, Νομαρχιακό Μέγαρο νομού Βοιωτίας, Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς, Πολυκλαδικό Λύκειο Ηλιούπολης, Β’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης κ.α.

Σύζυγος και σύντροφος της Αναπλ. καθηγήτριας ΕΜΠ Σοφίας Τσιράκη, διατηρεί μαζί της το «Αρχιτεκτονικό Γραφείο Αναστασίου Μπίρη-Σοφίας Τσιράκη και συνεργατών», συνέχεια του «Αρχιτεκτονικού Γραφείου Αναστασίου Μπίρη και Δημήτρη Μπίρη και συνεργατών».

Την ημερίδα προλογίζει ο Πρόεδρος του ΕΙΑ, Ηλίας Κωνσταντόπουλος (Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών) και μιλούν:

Πρωϊνή Συνεδρία: Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Κοσμήτορας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Μαριάννα Γιαννάτου (Αρχιτέκτων UniFI), Γιάννης Αθανασόπουλος (Δρ. Μηχ. ΔΠΘ, Αρχιτέκτωv Μηχανικός ΕΜΠ) Γιώργος Αγγελής (Αναπλ. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ),

Απογευματινή Συνεδρία: Ανδρέας Γιακουμακάτος (Καθηγητής ΑΣΚΤ), Γιάννης Γιαννούτσος (Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Εικαστικός ΑΣΚΤ), Σοφία Τσιράκη (Αναπλ. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Τάσης Παπαϊωάννου (Ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ)

Κωνσταντόπουλος Ηλίας Αρχιτέκτων - Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών - Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Bartlett School of Architecture, University College London. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2012. Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής από το 2014. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Τοπάλη» και μέλος της ελληνικής ομάδας του «Do.Co.Mo.Mo».

Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα από το 1985 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του βραβευμένου γραφείου βιομηχανικού σχεδιασμού ‘Sigma Design’ (Πρώτο Βραβείο Βιομηχανικού Σχεδιασµού ΕΟΜΜΕΧ). Ως αρχιτέκτων έχει υλοποιήσει μελέτες κατοικιών, επαγγελματικών και εμπορικών χώρων και επίπλων. Υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών 9Η (Λονδίνο) και ΝΤΙΖΑΪΝ (Αθήνα – Βραβείο GR design για το σύνολο της προσφοράς στο σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας) και σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής αφιερωμάτων των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και των Θεμάτων Χώρου + Τεχνών στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την Αρχιτεκτονική, το Design και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μονογραφιών για τους αρχιτέκτονες Νίκο Βαλσαμάκη, Κυριάκο Κρόκο και Εργαστήριο 66. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ήταν επιμελητής εκθέσεων και επιστημονικών συναντήσεων, όπως «Architecture of the 20th century: Greece» (Deutsches Architektur Museum, Φραγκφούρτη 1999), «9H Gallery» (Λονδίνο 1985-90). Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχει συνδιοργανώσει και επιμεληθεί περιλαμβάνονται:
• ‘Το Αιγαίο: Μία Διάσπαρτη Πόλη’ (Ελληνική Συμμετοχή, 10η Διεθνής Biennale Αρχιτεκτονικής, Βενετία, 2006)
• ‘ON: The Modern and the Contemporary in European and Japanese culture’ (Έκθεση Ευρώπη-Ιαπωνία, Τόκιο, 2006)
• ‘Η Σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση’ (Συνέδριο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ίδρυμα Μιχελή, 2009)
• ‘Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων’ (EIA, 2012-2018)
• ‘Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής’ (EIA, 2013, 2017).

Γυφτόπουλος Σταύρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Σταύρος Γυφτόπουλος είναι Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση και Σύνθεση Αρχιτεκτονικού Έργου. Ερευνητικά δραστηριοποιείται σε θέματα ένταξης σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε περιοχές ιστορικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και επανάχρησης ιστορικών κτιρίων. Επίσης έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα αρχιτεκτονικής και μετασχηματισμών κατά την εξέλιξη του θεατρικού χώρου. Έχει πλούσιο αρχιτεκτονικό έργο, συνεργασίες και συμμετοχές σε 29 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με 19 διακρίσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα θεωρητικού περιεχομένου, συμμετείχε σε συνέδρια και σεμινάρια με ανακοινώσεις, συμμετείχε με έργο ή συνεργασίες σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχει επιμεληθεί ο ίδιος εκθέσεις αρχιτεκτονικής με τους αντίστοιχους καταλόγους τους.

Καρδαμίτση - Αδάμη Μάρω Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Διευθύντρια Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη

Η Μάρω Αδάμη είναι αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση". Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.

Το 1970 απεφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από το 1975 και μέχρι το 2009 υπηρέτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. στον Τομέα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, και από το 1998 στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Ε.Μ.Π. «Προστασία μνημείων - Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων». Επίσης, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση.

Έχει ασχοληθεί με θεωρητικές και ερευνητικές μελέτες πάνω σε θέματα της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, της σχολικής αρχιτεκτονικής και της προστασίας της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Περισσότερες από 100 εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε αυτοτελής εκδόσεις, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικές ή ατομικές δημοσιεύσεις.

Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με προβλήματα έρευνας και ιστορικής τεκμηρίωσης κτηρίων, στοιχείων και συνόλων μέσα από ανέκδοτες αρχειακές πηγές.

Το αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες και διαμορφώσεις εκθεσιακών χώρων, καθώς και μελέτες αποκατάστασης μνημειακών συνόλων και μεμονωμένων κτιρίων (Ναύπλιο, Ύδρα, Γαλαξίδι, Αθήνα, Αίγινα).

Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος του TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη διάσωση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς), της Εταιρείας Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας.

Είναι επίσης μέλος του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, του I.CO.MO.S., της U.I.F.A. (Union Internationale des Femmes Architectes), του DOCOMOMO, της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και άλλων επιστημονικών ενώσεων.

Υπήρξε υπεύθυνη του αρχιτεκτονικού αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου) και μέλος της ομάδας εργασίας U.I.A. (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων) για θέματα «Χώρων εκπαίδευσης και πολιτισμού».

Υπήρξε σύμβουλος και συντονίστρια έκδοσης της σειράς LIBRO «Αρχιτεκτονική, πόλεις».

Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες