Δασκαλάκης Κωνσταντίνος
Σιμόπουλος Διονύσης
Χριστιανίδης Γιάννης
Προβατάς Μάκης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/01/2020
Διάρκεια
01:19:31
Εκδήλωση
«Ένας εξωτικός παπαγάλος κάπου σε μια παραλία μπροστά από μια καφετέρια…» και η τεχνητή νοημοσύνη
Χώρος
Ίδρυμα Ευγενίδου
Διοργάνωση
Γενικά Αρχεία του Κράτους
Ίδρυμα Ευγενίδου
Κατηγορία
Πληροφορική
Ετικέτες
τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογική αλλαγή, επιστημονική αλλαγή
«Ένας εξωτικός παπαγάλος κάπου σε μια παραλία μπροστά από μια καφετερία» και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τίτλος της ομιλίας του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, επεξηγώντας τον ευφάνταστο τίτλο της ομιλίας του, αναφέρει: «Πάντα υπάρχει φόβος μπροστά σε μια δραματική αλλαγή. Από την άλλη, αντιμετωπίζω αυτό που έρχεται με τόλμη. Δεν έχω αυταπάτες. Οι όποιοι ενδοιασμοί δεν μπορούν να ανακόψουν το ορμητικό ποτάμι της επιστημονικής αλλαγής. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε την κοίτη του».
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και ο Γιάννης Χριστιανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., Ερευνητής (member partenaire), Centre Alexandre Koyre / CRHST, Paris France και μέλος της εφορείας των Γ.Α.Κ., ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο Μάκης Προβατάς, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος.
Ο Κωνσταντίνος Περικλή Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Κρητικός στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο το 1999. Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98 /10. Το καλοκαίρι του 2004 μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών, υπό την εποπτεία του διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής, καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου. Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.
Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα ‘‘Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας,’’ απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από 50 χρόνια, από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για την εργασία τους οι Δασκαλάκης-Γκόλντμπεργκ-Παπαδημητρίου βραβεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 από τη Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) με το βραβείο Καλάι, και το καλοκαίρι του 2011 από την Ένωση Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics) με το βραβείο εξαιρετικής έρευνας.
Πιο πρόσφατα η έρευνα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη επικεντρώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών θεμελίων των δημοπρασιών, όπου γενίκευσε σε πολλαπλά αντικείμενα την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ δημοπρασία του Ρότζερ Μάιερσον, ενώ τώρα η έρευνά του επικεντρώνεται στην Στατιστική σε πολλές διαστάσεις, και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε το 2018 με το κορυφαίο βραβείο Νεβανλίνα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union). Το βραβείο αυτό απονέμεται μαζί με το βραβείο Φιλντς, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Το 2008 τιμήθηκε με το επίσης κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής ACM (Association for Computing Machinery), ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο Grace Murray Hopper.
Έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά, το 2010 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (National Science Foundation), και το ίδρυμα Σλόουν (Sloan Foundation). Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Ruth and Joel Spira εξαιρετικής διδασκαλίας από το ΜΙΤ. Το 2012 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία της Microsoft, το 2017 το ερευνητικό βραβείο της Google, και το 2018 το βραβείο του ιδρύματος Simons. Τέλος, το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο συνέδριο ACM Conference on Economics and Computation.
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος (1943-2022) γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Είχε βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την σημαντική συγγραφική του δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Η καριέρα του άρχισε το Φθινόπωρο του 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (ΗΠΑ) για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, είχε συγγράψει 31 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, 200 σενάρια πολυθεαμάτων του Πλανηταρίου, και είχε δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και της International Planetarium Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (IPS Service Award) για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα», ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας». Το 2018 έλαβε το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για «εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες».
Ο Γιάννης Χριστιανίδης είναι Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., Ερευνητής (member partenaire) του Centre Alexandre Koyre / CRHST (Παρίσι) και μέλος της εφορείας των Γ.Α.Κ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει συνεχώς ραδιοφωνικές εκπομπές και από το 2017 έχει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στον Athens Voice Radio 102,5. Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από έλληνες και ξένους επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ποιητές και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Μεταξύ των οποίων από τους Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, CarlosFuentes, Dario Fo, ErikHobsbawm, IrvinYalom, YuvalNoahHarari, JohnCleese, EduardoGaleano,PattiSmith, EricBurdon, JohnMalkovich, MikhailBaryshnikov, PeterBrook, FrankSerpico.
Έχει συν-γράψει δύο βιβλία το πρώτο με τον θεωρητικό Φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο "Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο"(2015) και το δεύτερο με την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, "Μόνο λίγα χιλιόμετρα, ιστορίες για την Ιστορία"(2017) και τα δύο εκδόσεων Πατάκη.
Το 2019 η AthensVoiceBooks εξέδωσε σε βιβλίο μερικές από τις συνεντεύξεις του με τίτλο "21 Υπέροχοι έλληνες μιλούν για την Αθήνα".
Από το 2019 παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή με συνεντεύξεις "Αξιον Διαλόγου" στον σταθμόAction 24.