Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ένας μικρόκοσμος στο κέντρο της Αθήνας: Το δημόσιο εβραϊκό σχολείο (1940-47)

Πατρικίου Αλεξάνδρα

31 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:20:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 205
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον ιστορικό της εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά, πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λόγος 6». Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Χαιρετισμός:
Κατιάννα Μίχα, Πρόεδρος Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη).

Ομιλητές:
Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής του μεταπτυχιακού «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: Η δεύτερη γενιά των δασκάλων του δημοτικισμού: Η περίπτωση του Γεωργίου Δάνου (1904-1977).

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ: Η ιστοριογραφία της ανώτατης εκπαίδευσης και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν.

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως πολιτικό και επιστημονικό διακύβευμα.

Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ιστορικός, Ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος: Ένας μικρόκοσμος στο κέντρο της Αθήνας: Το δημόσιο εβραϊκό σχολείο (1940-47).

Πατρικίου Αλεξάνδρα Ιστορικός - Ερευνήτρια, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Η Αλεξάνδρα Πατρικίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ευρωπαϊκών σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2003) και το King’s College, London (2005). Είναι διδάκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2012), με θέμα διατριβής "Απεικονίσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Ο 'διάλογος' για την Ευρώπη στην Ελλάδα (1941-1946)".

Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ (2006-2009), του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (2010-2011) και του Stanley J. Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University (2009). Υπό την επίβλεψη του Αλέξη Δημαρά έχει εργαστεί στο ΜΙΕΤ για την επιμέλεια έκθεσης με θέμα τα σχολικά αναγνωστικά (2010) και στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) για τη δημοσίευση των Αναλέκτων του Αλέξανδρου Δελμούζου (Η γλώσσα είναι μόνο μέσον, Αθήνα 2014). Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού. Από τον Ιανουάριο του 2017 εργάζεται ως ερευνήτρια σε θέματα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα και ως υπεύθυνη για το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Έχει δημοσιεύσει εργασίες πάνω στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τον δημοτικισμό και τη δεκαετία του 1940. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Σχετικές ομιλίες