Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενδογλωσσική μετάφραση και σύνταξη Ιερών Ακολουθιών από τους δύο Αλεξάνδρους, Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη

Κανελλόπουλος Δημήτρης

7 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1651
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μια όχι ιδιαίτερα γνωστή πτυχή της πνευματικής δράσης των "Διόσκουρων" της Λογοτεχνίας μας αποτέλεσε η προσπάθειά τους για ενδογλωσσική μετάφραση και σύνταξη ιερών ακολουθιών. Καθώς η θρησκεία ήταν γι' αυτούς όχι ένα σύστημα αρχών και κανόνων αλλά βίωμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί από την παιδική τους ηλικία, καθώς ωριμάζουν θα παρατηρήσουμε να ασχολούνται με τη μετάφραση και ερμηνεία κειμένων και την υμνογραφική παραγωγή. Οι προσπάθειες αυτές θα καταστήσουν προσιτά στο ευρύ κοινό θεολογικά κείμενα όχι εύληπτα λόγω γλώσσας και θα τύχουν λαμπρής υποδοχής από τους "φιλόμουσους και θεοφιλείς" αναγνώστες.

Παράλληλα επιτυχημένο θεωρείται το εγχείρημά τους για σύνταξη, συμπλήρωση και διόρθωση ιερών ακολουθιών, παρακλητικών Κανόνων και τροπαρίων προς τιμήν της Παναγίας και των Αγίων. Ορισμένα απ' αυτά τα συνέθεσαν κατόπιν παρακλήσεων από προσφιλή τους πρόσωπα, ενώ άλλα με σκοπό την ατομική τους κάθαρση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρόλο που ο Μωραϊτίδης και ο Παπαδιαμάντης δεν γνώριζαν να γράφουν και να διαβάζουν την "παρασημαντική", τη γραφή της βυζαντινής μουσικής, καταφέρνουν να συντάσσουν και να εκτελούν άρτια τους ύμνους, καθώς αισθάνονται βαθιά την έννοια του κειμένου και την έκφραση της μελωδίας. Γενικά τα υμνογραφήματά τους αποτελούν αβίαστη προβολή του προσωπικού τους βιώματος ακολουθώντας τη μεγάλη βυζαντινή παράδοση.

Κανελλόπουλος Δημήτρης Διδάσκων Π.Δ. 107/80 Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας το 1968. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Στις 17 / 7 / 2000 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διατριβή του «Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του Aλ. Μωραϊτίδη» και από το Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 ως σήμερα διδάσκει στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Έχει διδάξει σε προγράμματα εξομοίωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ΠΕΚ, σε Στρατιωτικές Σχολές, στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Ρόδου και σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Παράλληλα έχει διετελέσει συντονιστικός υπεύθυνος στην Ομάδα Έργου των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΥΠΕΠΘ.

Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα Λογοτεχνίας, Παιδαγωγικής, Διαπολιτισμικής προσέγγισης, Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης Ενηλίκων για τα οποία έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό εισηγήσεων σε συνέδρια και έχει συγγράψει 2 σχετικά βιβλία. Συμμετείχε σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, σε οργανωτική επιτροπή συνεδρίου ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της Αρκαδικής Ακαδημίας Επιστημών και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων. Σήμερα εργάζεται στη Δημόσια εκπαίδευση ενώ τη 15ετία (1994-2009) υπηρέτησε στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία.

Σχετικές ομιλίες