Nancy Jean-Luc
Cohen-Lévinas Danielle
Λαμπρόπουλος Απόστολος
Γλώσσα
Γαλλική
Ημερομηνία
05/03/2015
Διάρκεια
159:19
Εκδήλωση
Το είναι | το ενδόμυχο | το πολιτικό, Jean-Luc Nancy (Διεθνές Συνέδριο)
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος - Auditorium Theo Angelopoulos
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
Jean-Luc Nancy, σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία
Tο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Bordeaux Montaigne διοργάνωσαν στην Αθήνα ( 4 και 5 /3/ 2105) διεθνές συνέδριο με τίτλο Το είναι | το ενδόμυχο | το πολιτικό, Jean-Luc Nancy, στο οποίο παρίστατο ο ίδιος ο τιμώμενος Γάλλος φιλόσοφος.
ο Jean-Luc Nancy είναι σημαίνων εκπρόσωπος μιας γενιάς Γάλλων διανοούμενων που σημάδεψε τη φιλοσοφική παραγωγή της μεταπολεμικής περιόδου, μέτοχος της αποδομητικής προσέγγισης της δυτικής σκέψης, ριζοσπαστικός στοχαστής που στρέφει τη ματιά του σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα όπως η δημοκρατία, η κοινότητα, ο χριστιανισμός, αλλά και η ίδια η δυνατότητα του νοήματος, έχοντας μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει κερδίσει μια περίοπτη θέση στις σύγχρονες ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές.
Η λήξη του συνεδρίου, η οποία αποτελεί και το περιεχόμενο της παρούσας ανάρτησης, έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με μια τελευταία συνεδρία με τίτλο Ενδόμυχη σκέψη, με τη συμμετοχή του τιμωμένου Γάλλου φιλοσόφου – ο οποίος στην ομιλία του, με τίτλο Παράξενη σκέψη ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του φιλοσοφικού λόγου - και της Γαλλίδας φιλοσόφου και μουσικολόγου, Danielle Cohen-Levinas. Συντονιστής ήταν ο κ. Απόστολος Λαμπρόπουλος του Πανεπιστημίου Bordeaux Montaigne. Πριν από την έναρξη της συζήτησης χαιρετισμό απηύθυνε ο Olivier Descotes, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Bordeaux Montaigne, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
To Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.
Ο Ζαν-Λυκ Νανσύ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στο Μπορντό. Έλαβε το διδακτορικό του το 1973, το οποίο ήταν πάνω στον Καντ, με επιβλέποντα καθηγητή τον Πωλ Ρικέρ. Επίσης, το 1987, έλαβε το Docteur d‘état από το Πανεπιστήμιο Toulouse-Le-Mirail με επιβλέποντα καθηγητή τον Ζεράρ Γκρανέλ (Gérard Granel, 1930-2000) και μια επιτροπή που περιλάμβανε τον Ζαν-Φρανσουά Λυοτάρ και τον Ζακ Ντεριντά. Το Docteur d’état του δημοσιεύτηκε με τον τίτλο Η εμπειρία της ελευθερίας (L’expérience de la liberté, 1988). Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου, από το ακαδημαϊκό έτος 1967-68 και για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Έγραψε από κοινού με τον Φιλίπ Λακού-Λαμπάρτ τα βιβλία Le totre de la lettre. Une lecture de Lacan (1973) και Le titre L’absolu litteraire (1978), μια από τις πλέον διεισδυτικές αναλύσεις της συγκρότησης της ρομαντικής θεωρίας της λογοτεχνίας, το Ο μύθος του ναζισμού (1991) καθώς και πλήθος άρθρων και μεταφράσεων (Νίτσε, Φρόυντ, Μπένγιαμιν). Το βιβλίο που τον καθιέρωσε παγκοσμίως ήταν το La communauté désoeuvrée [Η αεργός κοινότητα] (1991). Ένα από τα κεντρικά θέματα του έργου του Νανσύ αποτελεί το ζήτημα του συνείναι στη σύγχρονη κοινωνία. Στο Être singulier pluriel (1996, ο Νανσύ ασχολείται με το ερώτημα του ποιοι είναι οι όροι προκειμένου να μιλάμε για ένα «εμείς» σήμερα, δηλαδή, κατά πόσο μπορούμε ακόμα να μιλάμε για ένα «εμείς» ή μια πολλότητα, χωρίς να μεταστρέφουμε αυτό το «εμείς» σε μια υποστασιακή ταυτότητα αποκλεισμού.
Πηγή βιογραφικού, όπου μπορείτε να βρείτε και αναλυτική βιβλιογραφία του Jean-Luc Nancy: Ιστότοπος "Σύγχρονη Γαλλική Φιλοσοφία", πατώντας εδώ.
Η Danielle Cohen-Levinas είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Paris Sorbonne όπου και ίδρυσε το 2008 το «Κέντρο Emmanuel Levinas, Σχολή εβραϊκών μελετών και σύγχρονης φιλοσοφίας» (Le Centre Emmanuel Levinas, Collège des études juives et de philosophie contemporaine). Είναι επίσης συνεργαζόμενη ερευνήτρια στα Αρχεία Husserl του ΕΝS-CNRS Paris (Archives Husserl de l’ENS-CNRS Paris). Έχοντας στενή σχέση με τον Jean-Luc Nancy, εξέδωσε μαζί του ένα βιβλίο συζητήσεών τους με τίτλο Inventions à deux voix – Entretiens.
Ο Απόστολος Λαμπρόπουλος είναι Καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bordeaux Montaigne. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2002-2014), ως συμβασιούχος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre (1997) και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2002), καθώς και ως επισκέπτης καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (2010). Έχει διατελέσει Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton (2003-2004) και Marie Skłodowska-Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (2014). Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία Le Pari de la description (2002). Έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους Χώρες της Θεωρίας (2010), AutoBioPhagies (2011), Textual Layering (2017), Écriture musicale, écriture picturale de la littérature et des arts (2017), Αξία (2019), καθώς και το θεματικό τεύχος «Configurations of Cultural Amnesia» (Synthesis, 2011). Αυτή τη στιγμή συνεπιμελείται τα θεματικά τεύχη «Débordements. Littérature, Arts, Politique» (La Raison publique, 2020) και «Learning from documenta» (Field: A Journal of Socially Engaged Art Criticism, 2020). Έχει μεταφράσει τα βιβλία Ο Δαίμων της Θεωρίας (2003) του Antoine Compagnon (Μεταίχμιο, 2003), Αποδόμηση (2006) του Jonathan Culler και, με τον Ευτύχη Πυροβολάκη, Jacques Derrida (2019) των Jacques Derrida και Geoffrey Bennington.