Berg-Peer Janine
Φυτράκης Ευτύχης
Κατσιγιάννης Θανάσης
Παπαδάκης Χριστόφορος
Ασπρογέρακας Άκης
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
06/06/2014
Διάρκεια
49:06
Εκδήλωση
Ενδυνάμωση Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Νόσο
Χώρος
Αμφιθέατρο 9,84 - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι
Διοργάνωση
Κίνηση Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ)
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
ψυχική νόσος, ψυχική υγεία
Μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, όπου οι δείκτες ψυχικής υγείας διαρκώς πέφτουν, ενώ ταυτόχρονα οι υποδομές και τα μέσα βοήθειας συρρικνώνονται, είναι ανάγκη να παρουσιαστούν οι αποτελεσματικότεροι τρόποι βοήθειας.
Η διαπίστωση αυτή οδήγησε την «Κίνηση Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας» (ΚΙΝΑΨΥ) να διοργανώσει στις 6 Ιουνίου 2014, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειών ατόμων με Ψυχική Νόσο (EUFAMI), μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Ενδυνάμωση Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Νόσο”.
Η ημερίδα αυτή που φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στο Γκάζι, τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Υπουργείου Υγείας.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές των συλλόγων οικογενειών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και οι οικογένειες να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις γνωριμίες τους στα πλαίσια ενός συλλόγου.
Εκπρόσωποι συλλόγων Οικογενειών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, αλλά και έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατέθεσαν την εμπειρία τους σχετικά με τη κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα και μίλησαν για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική νόσο και των οικογενειών τους χώρα μας.
H Janine Berg-Peer είναι γερμανίδα συγγραφέας. Μεγάλωσε στη Ρηνανία, σπούδασε κοινωνιολογία στο Βερολίνο και ασχολείται με τη συμβουλευτική για ζητήματα σταδιοδρομίας. Από το 2003 ασχολείται, επίσης, συστηματικά με τη γραφή και έχει στο ενεργητικό της τρία βιβλία. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Πριν από 17 χρόνια, η κόρη της αρρώστησε με σχιζοφρένεια, γεγονός που την οδήγησε στο να ευαισθητοποιηθεί και να ασχοληθεί έμπρακτα και συστηματικά με την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών και των προβλημάτων που αυτές γεννούν στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Καρπός αυτής της ενασχόλησης υπήρξε και το πιο γνωστό βιβλίο της με τον τίτλο »Schizophrenie ist scheiße, Mama!« ("Η σχιζοφρένεια είναι σκατά, μαμά!") που εκδόθηκε το 2013.
Ο Ευτύχης Φυτράκης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1990 ενώ συνέχισε, με μεταπτυχιακές σπουδές, στο ίδιο πανεπιστή-μιο και, ακολούθως, στο Πανεπιστήμιο Λειψίας (Γερμανίας). Αναγορεύτηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής το 1997. Το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στα Πανεπιστήμια Gießen (Γερμανίας) και Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στο ποινικό και το δημόσιο δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο της ψυχικής υγείας.
Εργάστηκε ως δικηγόρος Αθηνών, από το 1992, ενώ από το 1999 εργάζεται στο Συνήγορο του Πολίτη, ως ειδικός επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως εμπειρογνώμονας σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα ψυχικής υγείας. Παλιότερα, συνεργάστηκε, ως ερευνητής, με τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Νάιμέιχεν (Ολλανδίας) καθώς και με το Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ ποινικού δικαίου (Φράιμπουργκ / Γερμανία). Έχει συμμετάσχει σε Νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από το 2001 διδάσκει «Αρχές Δικαίου και Διοίκησης» στο Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αλλά και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά το παρελθόν δίδαξε «Ποινική Δικονομία» στην Αστυνομική Ακαδημία και Ιδιωτικό δίκαιο στα δημόσια ΙΕΚ. Έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα ενώ έχει λάβει μέρος, ως εισηγητής, σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και μεγάλο αριθμό μελετών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς ή τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Ολλανδία