Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενέργεια, Περιβάλλον και ο Σύγχρονος Πολιτισμός

Χριστοφόρου Λουκάς

18 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1022
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χριστοφόρου Λουκάς

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/06/2014

Διάρκεια
21:33

Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός

Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:

«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.

Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Χριστοφόρου Λουκάς Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών

Γεννήθηκε στο Πεντάκωμο της Λεμεσού της Kύπρου το 1937. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και στην Aγγλία, στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Mάντσεστερ, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1963). Eργάστηκε στις H.Π.A., ως ερευνητής στο Oak Ridge National Laboratory (1963-1994) και στο National Institute of Standards and Technology (1995-2001), και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Tennessee (1964-1997). Δίδαξε ως καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Aμερικής, Eυρώπης, και Iαπωνίας. Tο ερευνητικό του έργο αφορά την Aτομική και Mοριακή Φυσική, τη Φυσική ακτινοβολιών και πλάσματος, τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων με άτομα και μόρια, καθώς και τις εφαρμογές αποτελεσμάτων βασικής έρευνας στην τεχνολογία υλικών, μικροηλεκτρονικών, αερίων διηλεκτρικών και ενέργειας. Δημοσίευσε περίπου 400 επιστημονικές εργασίες και συνέγραψε-εξέδωσε 30 βιβλία. Έχει δώσει σειρά διαλέξέων, οργάνωσε/συνδιοργάνωσε 29 επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα σε θέματα που αφορούν στη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία.

Yπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών ερευνητικών επιτροπών. Eίναι εταίρος της Aμερικανικής Eταιρείας Φυσικής (1974) και της Aμερικανικής Eταιρείας για την προώθηση της Eπιστήμης (1976), Αντιπρόεδρος του European Academies Science Advisory Council (2013), μέλος της European Academy of Sciences and Art (2013), μέλος της Academia Europaea (2014), μέλος της World Academy for Art and Science (2015), Senior Corporate Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory (1995-), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών (2009), αντεπιστέλλον μέλος της Montenegrin Academy of Sciences and Arts (2011) και Επίτιμος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Για το έργο του έχει λάβει το Alexander von Humbolt Senior Scientist Award (1991), και το Παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (1997), το Αριστείο Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2015), καθώς και άλλες διεθνείς τιμητικές διακρίσεις.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2001.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική