Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: Μουσεία Εικονικής Πραγματικότητας και Βιωματικά Παιχνίδια στην Ιστορική Αφήγηση

Γεωργίου Γεωργία

7 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 85
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η έννοια του ψηφιακού πολιτισμού επαναπροσδιορίζεται διαρκώς χάρη στην αδιάκοπη ανάδυση νέων τεχνολογικών εργαλείων και μέσων ψηφιακής αναπαράστασης. Ο χάρτης της ψηφιοποίησης εμπεριέχει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, ανατροφοδοτούμενο και ασύλληπτα δυναμικό σύνολο από εφαρμογές τεχνολογίας, στις οποίες ο πολιτισμός διεκδικεί και κατακτά χώρο έκφρασης. Με την εικονική πραγματικότητα, τη δημιουργία τεχνητών περιβαλλόντων θέασης και αλληλεπίδρασης με τη χρήση ειδικών συσκευών, οι επαγγελματίες του πολιτισμού, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν περιβάλλοντα αναπαράστασης ιστορικών τοπίων, στα οποία ο χρήστης δύναται να μεταφερθεί νοητικά στον χρόνο και τον χώρο. Ο υψηλός βαθμός εμβύθισης και φωτορεαλισμού εξασφαλίζει τη συναισθηματική εμπλοκή του χρήστη στη βιωματική εμπειρία που απολαμβάνει.

Ο Ελευθέριος Αναστασοβίτης κατέχει πτυχίο Πληροφορικής από το Α.Π.Θ. (2005), M.Sc στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη, 2014) και M.Ed στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, από το Ε.Α.Π. (2017). Είναι υποψήφιος PhD στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ερευνητικά αντικείμενα την εικονική πραγματικότητα, τα serious games και τα 3Δ γραφικά4. Από το 2016 συνεργάζεται ως βοηθός έρευνας στο MK-Lab/ΙΠΤΗΛ5/Ε.Κ.Ε.Τ.Α., σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, στους τομείς ενδιαφέροντός του.

Ο Δρ. Σπύρος Νικολόπουλος είναι Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας στο MK-Lab, του ΙΠΤΗΛ6/Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ανάλυση εικόνας, δεικτοδότηση και ανάκτηση δεδομένων, ανάλυση κοινωνικών δικτύων και πολυμέσων, σημασιολογική ανάλυση πολυμέσων με χρήση ρητής γνώσης, κ.α. Έχει διαχειριστεί και συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε Εθνικά έργα.

O Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης είναι Ερευνητής Α' Βαθμίδας και Διευθυντής του ΙΠΤΗΛ7. Είναι επικεφαλής του MK-Lab, στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σημασιολογική ανάλυση πολυμέσων, ανάκτηση πληροφορίας και εξόρυξη γνώσης από πολυμέσα, κοινωνικό και σημασιολογικό Ιστό και συλλογιστική. Η ενασχόλησή του σε αυτές τις ερευνητικές περιοχές έχει οδηγήσει στην συμμετοχή του σε δύο πατέντες, στη συγγραφή 10 κεφαλαίων σε βιβλία, σε 34 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει συντονίσει πλήθος Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων Είναι Senior Member της ΙΕΕΕ και μέλος της ACM.

Γεωργίου Γεωργία Μουσειολόγος, Βοηθός Έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Η Γεωργίου Γεωργία είναι αρχαιολόγος-μουσειολόγος. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης (ΕΚΠΑ, 2007) και του μεταπτυχιακού διατμηματικού προγράμματος Μουσειακές Σπουδές (ΕΚΠΑ, 2015). Από το 2020 συνεργάζεται ως βοηθός έρευνας με το Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory1 (MK-Lab), του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών2 (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας3 (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.). Παράλληλα, από το 2007 εργάζεται σε σωστικές ανασκαφικές έρευνες υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι οποίες εκτελούνται στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων υποδομής στην Αττική.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική