Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επετειακή παρουσίαση νομισματικών θησαυρών Τενέας (Συστηματική αρχαιολογική έρευνα Αρχαίας Τενέας, 2013-2023)

Λαγός Κωνσταντίνος, Ευαγγέλογλου Παρασκευή

27 Μαρτίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:24:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 305
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Τενέα υπήρξε στην αρχαιότητα η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κορινθίας μετά την Κόρινθο, τη μητρόπολη. Αρχαίες φιλολογικές πηγές μιλούν για τη μυθική καταγωγή των Τενεατών από αιχμαλώτους Τρώες από την Τένεδο που ο Αγαμέμνονας έφερε μαζί του μετά την πτώση της Τροίας.

Για αιώνες, η πόλη της Τενέας υπαγόταν στην Κόρινθο. Το 734 π. Χ. κάτοικοί της συμμετείχαν στον αποικισμό των Συρακουσών. Όμως, λίγο πριν το 150 π.Χ., οι Τενεάτες επαναστάτησαν εναντίον των Κορινθίων και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Μάλιστα, το 146 π. Χ. συντάχθηκαν με τους Ρωμαίους που κατέστρεψαν την Κόρινθο.

Οι Ρωμαίοι σεβάστηκαν την Τενέα, ίσως και λόγω της μυθικής κοινής καταγωγής τους. Έτσι, η πόλη άκμασε ιδιαίτερα στη ρωμαϊκή εποχή.

Τον 6ο αιώνα μ. Χ. έχουμε την τελευταία αναφορά στην Τενέα σε φιλολογική πηγή.

Για τους πολλούς αιώνες που ακολούθησαν, η Τενέα θεωρούνταν «χαμένη».

Μία σημαντική επιτυχία της ελληνικής αρχαιολογίας υπήρξε η πρόσφατη ανακάλυψη των καταλοίπων της πόλης.

Στην ομιλία θα γίνει παρουσίαση των πολλών και εξαιρετικών νομισματικών ευρημάτων που έχουν έλθει στο φως στα δέκα χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στην Τενέα (2013-2023), υπό τη διεύθυνση της Δρ. Έλενας Κόρκα, Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, με τη συμμετοχή μιας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών όλων των συναφών ειδικοτήτων.
Το «Πρόγραμμα Τενέα» περιλαμβάνει συστηματική ανασκαφή σε διάφορες θέσεις και ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα με σκοπό την αποκάλυψη των καταλοίπων της αρχαίας πόλης. Στην Τενέα έχουν βρεθεί νομισματικοί θησαυροί που έχουν προκαλέσει θαυμασμό διεθνώς αφού συμπεριλαμβάνουν κάποιες από τις σπανιότερες χρυσές και ασημένιες εκδόσεις από την αρχαϊκή εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Τα νομισματικά ευρήματα έχουν επίσης δώσει σημαντικά νέα στοιχεία για την ιστορία, κοινωνία και οικονομία της Τενέας.

Λαγός Κωνσταντίνος Ιστορικός – Λέκτορας της Σχολής Ικάρων

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας). Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Durham (Ηνωμένο Βασίλειο).

Έχει διδάξει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διάφορες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας. Επίσης νομισματική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών). Από το 2002 μέχρι σήμερα διδάσκει Αεροπορική Ιστορία στη Σχολή Ικάρων ως συμβασιούχος λέκτορας.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα με θέματα κυρίως αρχαίας, στρατιωτικής και αεροπορικής ιστορίας σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο. Επίσης, είναι συγγραφέας τριών ελληνικών βιβλίων (από τα οποία το ένα κυκλοφόρησε και σε αγγλική έκδοση) και ενός αγγλικού βιβλίου:
1. Μάχη των Οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941 (σε συνεργασία με τον κ. Πλάτωνα Περαρή), εκδόσεις Μουσείου Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη, 2008.
2 Μάχη του Μαραθώνα. Η Ανατροπή (σε συνεργασία με τον κ. Φώτιο Καρυανό), εκδόσεις «Μένανδρος», Αθήνα, 2015. Πρόκειται για αναλυτική μελέτη της Μάχης του Μαραθώνα με βάση νέα στοιχεία που αποκάλυψε η έρευνα των δύο συγγραφέων. Η αγγλική έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε διεθνώς το 2020 από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Pen and Sword με τίτλο: Who really won the battle of Marathon.
3. Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος. Η Βιογραφία ενός Ήρωα (σε συνεργασία με τον Σμήναρχο (Ι) κ. Παντελή Βατάκη και τον Καθηγητή Βασίλη Φίλια), εκδόσεις «Μένανδρος», Αθήνα, 2018. Βιογραφία του Κωνσταντίνου Περρίκου, αεροπόρου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.
4. Philip, Prince of Greece: The Duke of Edinburgh’s Early Life and the Greek Succession (σε συνεργασία με τον κ. John Carr), Pen and Sword, 2021. Βιογραφία των νεανικών χρόνων του πρίγκιπα Φιλίππου.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος για τη μελέτη και δημοσίευση των νομισματικών ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας της Τενέας υπό τη διεύθυνση της κ. Έλενας Κόρκα.

Ευαγγέλογλου Παρασκευή Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Σχετικές ομιλίες