Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επίσκεψη κατ’ Οίκον: Ιατρικές Κασετίνες από την αρχαία Μακεδονία

Ιγνατιάδου Δέσποινα

14 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:34:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 134
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Παρέξοδος είναι η ονομασία που αποδίδεται στην Ιπποκρατική Συλλογή στη φορητή ιατρική θήκη που πρέπει να διαθέτει ένας ιατρός για να διευκολύνει την εργασία του εκτός του ιατρείου του. Σε αυτήν μπορούσε να αποθηκεύει τα παρασκευασμένα φάρμακα αλλά και τα εργαλεία του: «ἔστω δέ σοι ἑτέρη παρέξοδος ἡ λιτοτέρη πρὸς τὰς ἀποδημίας ἡ διὰ χειρῶν ... [Φρόντισε να κατέχεις άλλη μια φορητή θήκη, απλούστερη και φορητή για τα ταξίδια ... ]» (De decente habitu / Περί ευσχημοσύνης 8.10-11).

Είναι γνωστές οι θήκες της ρωμαϊκής περιόδου, οι οποίες είναι ορθογώνια κιβωτίδια με συρόμενα καλύμματα και ορθογώνια διαμερίσματα, αλλά οι γνώσεις μας για τις ιατρικές θήκες της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου φωτίζονται από τις ιατρικές θήκες που ανευρίσκονται σε ταφές ιατρών στη Μακεδονία.

Ταξινομούνται σε δύο τύπους:
Α: Ύστερη κλασική περίοδος. Κυλινδρικό σώμα που αποτελείται από δύο αρθρωτούς ημικυλίνδρους με εσωτερικά διαμερίσματα και επιμέρους καλύμματα.
Β: Ύστερη κλασική ή πρώιμη ελληνιστική περίοδος. Ημικυλινδρικό σώμα με διαμερίσματα ή ενιαίο, είτε με κάλυμμα είτε/και με επίπεδη επιφάνεια που είναι διάτρητη για να επιτρέπει την πρόσβαση στο εσωτερικό.

Ιγνατιάδου Δέσποινα Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Δρ. Δέσποινα Ιγνατιάδου είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής και Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τέως Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Έργων Μεταλλοτεχνίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Συντήρηση Αρχαιοτήτων στο Institute of Archaeology, University of London, με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η διδακτορική της διατριβή στο ΑΠΘ έχει εκδοθεί με τον τίτλο Διαφανής ύαλος για την αριστοκρατία της αρχαίας Μακεδονίας.

Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Δίον, Αιγές, Άγιος Πέτρος, Πομπηιόπολις Παφλαγονίας, Λάβρανδα Καρίας, Wroxeter Αγγλίας). Έχει συνεπιμεληθεί και συνοδεύσει πολλές αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως οι Χρυσός των Μακεδόνων και Γυάλινος Κόσμος, των οποίων συνυπογράφει και τους καταλόγους/οδηγούς.

Δημοσιεύει μελέτες για πολλές όψεις του αρχαίου ελληνικού υλικού πολιτισμού: την υαλουργία, τη μεταλλοτεχνία και τις πολύτιμες ύλες, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη θρησκεία και τον συμβολισμό, τα ταφικά έθιμα, τη μαγεία, την προ-ρωμαϊκή ιατρική και φαρμακολογία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα φυτά και τα ζώα, καθώς και για την αρχαιομετρία.

Κατόπιν πρόσκλησης διδάσκει ειδικά θέματα σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Archaeological Institute of America και αντεπιστέλλον μέλος της Shanghai Archaeology Forum Awards Committee.

Προφίλ της Δέσποινας Ιγνατιάδου στο Academia

Σχετικές ομιλίες