Χρούσος Γεώργιος Π.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/02/2023
Διάρκεια
00:19:59
Εκδήλωση
13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Χώρος
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα
Διοργάνωση
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - Κήπος Αθηνών
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - Κήπος Θεσσαλονίκης
Δήμος Παλλήνης
Κατηγορία
Φιλοσοφία, Ιατρική
Ετικέτες
Επικούρεια Φιλοσοφία, στρες, stress, φοβία, Επιστήμη του Στρες, Επικούρεια Ευστάθεια, Θετική Ψυχολογία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ψυχική ισορροπία, Επικούρεια Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες
Το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα το 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Περίπου 300 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία παρακολουθήσουν ομιλίες που αφορούσαν σε διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο και όχι ψευτοδιλήμματα της μόδας. Στην ενότητα που βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει το BLOD, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος συζήτησε τη σχέση της Επικούρειας Φιλοσοφίας με την ψυχική ισορροπία και την ανθεκτικότητα στο στρες, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χρήστος Γιαπιτζάκης περιέγραψε ένα πρωτοποριακό επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα επικούρειας φιλοσοφικής διαχείρισης του στρες και η φιλόλογος Ελένη Μιχοπούλου αναφέρθηκε σε μία καινοτόμο παρέμβαση που συνδυάζει τη Θετική Ψυχολογία και την Επικούρεια Φιλοσοφία.
Στη σύγχρονη Ελλάδα της συνεχιζόμενης ψυχολογικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης, της διάχυτης άγνοιας, της φοβίας και της επακόλουθης ψυχοπαθολογίας, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε η ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου και οι θετικές επιδράσεις της στην Ηθική, στην Επιστήμη, στην Τέχνη και γενικότερα στον Σύγχρονο Κόσμο. Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συμποσίου είναι μια πολιτιστική συνεισφορά των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην ελληνική κοινωνία, για να έρθει σε επαφή με τον ανθρωπισμό του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Μέριλαντ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο ίδιος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 74.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 135, ο καθηγητής Χρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο. Ο καθηγητής είναι Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Βέλγιο, Αγκόνας, Ιταλία, και Πατρών, Ελλάδα, και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry της Μ.Βρετανίας. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Έχει υποστηρίξει την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων και είναι εκλεγμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Ήταν υποψήφιος βραβείου Νομπέλ Ιατρικής για το 2021.