Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επιστροφή στην Αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια; (συζήτηση)

Κούρκουλας Δημήτρης, Βαλντέν Άξελ Σωτήρης, Biserko Sonja, Taleski Dane, Τσαρδανίδης Χαράλαμπος, Τέλλογλου Τάσος

12 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:02:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1153

Στις 12 Ιουνίου 2015 το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησε συνέδριο με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές». Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η νέα μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Ελλάδα-Κόσοβο: Αμοιβαίες αντιλήψεις και τα πορίσματα δύο παράλληλων ερευνών κοινής γνώμης» η οποία βασίστηκε σε παράλληλες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έγιναν σε Ελλάδα και Κόσοβο. Οι εν λόγω μετρήσεις καταγράφουν τα επίπεδα γνώσης, τις αμοιβαίες αντιλήψεις και τα στερεότυπα μεταξύ των δύο κοινωνιών καθώς και τις στάσεις γύρω από το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Στο συνέδριο έγιναν επίσης διεξοδικές συζητήσεις για ζητήματα όπως οι διεθνείς αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η θέση της Ελλάδας, η διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα ζητήματα δημοκρατίας και διεθνοτικών σχέσεων, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα επανεξέτασης των εργαλείων και των πολιτικών της ΕΕ για την περιοχή.

Περιεχόμενο της συζήτησης με τίτλο "Επιστροφή στην Αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια;"

Πολιτική κρίση, σταθερότητα και διεθνοτικές σχέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πολιτική αστάθεια στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. Υπάρχει αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια; Ποιος είναι ο ρόλος των Τιράνων; παραμένει ως ρεαλιστική προοπτική η ένταξη των Δυτικών  Βαλκανίων στην ΕΕ και  αποτελεί αυτή  λύση  για  τη σταθερότητα  και  την  ανάπτυξη  της περιοχής;

Κούρκουλας Δημήτρης Επικεφαλής Προγράμματος Μεσογείου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) - τ. Υφυπουργός Εξωτερικών - τ. Πρέσβης της Ε.Ε.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-1977), με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο (1978-1981).

Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Ελληνίδας Επιτρόπου Β. Παπανδρέου, όπου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής (1989-1993).

Το 1987 αποσπάστηκε από την Ε.Ε. στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Θ. Πάγκαλου και ασχολήθηκε, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε και στην πολυετή θητεία του στις Βρυξέλλες διετέλεσε πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο (1997-2001), στην Σόφια, Βουλγαρία (2001 – 2006) και στο Σεράγεβο, Βοσνία (2006 – 2010).

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Μέχρι την υπουργοποίησή του ήταν διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Ιστότοπος του Δημήτρη Κούρκουλα

Βαλντέν Άξελ Σωτήρης Συγγραφέας & πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Σωτήρης Βαλντέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε οικονομικά στη Σουηδία και το Παρίσι και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Από το 1996 εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και κατά την περίοδο 2000-2003 είχε αποσπαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλος του υπουργού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών, και διδάσκει εκεί καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά άρθρα σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εφημερίδες. Η ειδίκευσή του είναι τα ευρωπαϊκά θέματα, τα Βαλκάνια και η διεύρυνση.

Έλαβε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ (Εσωτ.). Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και της "Ελληνικής Αριστεράς". Συμμετείχε στο Συνασπισμό ως το 1995. Το 2002 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.
Biserko Sonja Διευθύντρια, Helsinki Committee for Human Rights in Serbia

Η Sonja Biserko είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σερβία. Έχει γράψει εκτενώς για τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, της πτώσης του Vukovar, και τις δίκες του Slobodan Milosevic και του Vojislav Seselj. Ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κινήματος στη Γιουγκοσλαβία και του Κέντρου Αντιπολεμικής Δράσης στο Φόρουμ του Βελιγραδίου για τις Διεθνείς Σχέσεις. Είναι Senior Fellow του Institute of Peace των ΗΠΑ. Το 1994 τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Lawyers Committee for Human Rights στη Νέα Υόρκη. Το 2005 ήταν μία από τις 1.000 γυναίκες της ομάδας 1,000 Women for Peace που προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το 2009 έλαβε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης (Γερμανία) από κοινού με Jestina Mukoko. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου του Όσλο. Κατέχει πτυχίο της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Taleski Dane Εκτελεστικός Διευθυντής, Institute for Social Democracy 'Progress', Σκόπια

Ο Dane Taleski είναι ​​κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και μεταπτυχιακού τίτλου στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Έχει εργαστεί ως βοηθός διδασκαλίας και ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Τμήμα στα Σκόπια (2005-2008) και ως βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen (2006-2007), στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας - Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) και στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG).

Ήταν εκτελεστικός διευθυντής του think tank των Σκοπίων «Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία» (2002-2004).

Τσαρδανίδης Χαράλαμπος Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ευρωπαϊκές σπουδές και διεθνείς σχέσεις (MSc, Ph. D London School of Economics and Political Science) και διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σποδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2022). Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως ΣΕΠ (2005-2022). Διεύθυνε, επίσης, την επιστημονική επιθεώρηση διεθνούς οικονομίας και πολιτικής, Αγορά χωρίς Σύνορα (1995- 2010). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγγραφέας ένδεκα βιβλίων και συνεπιμελητής πολλών τόμων. Τα κυριότερα βιβλία του είναι: Οικονομική διπλωματία, 2018, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική 2006, Η “Ανανεωμένη” μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ελλάδα. 1992, The Politics of the EEC – Cyprus Association Agreement : 1972 – 1982,1988. Έχει επιμεληθεί και συν- επιμεληθεί μεταξύ άλλων, με την Εκάβη Αθανανασοπούλου και τον Ευστάθιο Τ. Φακιολά του συλλογικού τόμου, Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, Επιλογές & προσδοκίες στον 21ο αιώνα, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, με Russell King και Gabriella Lazarides, Eldorado or Fortress? Migration in Southern Europe. London: MacMillan Press. 1999, με τον Α. Κόντη σε δύο εκδόσεις το Διεθνές Πολιτική Οικονομία. Θεωρίες, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, Εκδόσεις Παπαζήση, 2013. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 ερευνητικές εργασίες ως κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων, Journal of Common Market Studies, Journal of European Integration, European Review of International Studies, European Foreign Affairs Review, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Area Studies, Geopolitics, Ethnopolitics, Southern European Yearbook, Le Courrier des Pays de l' Est, Perceptions, Hellenic Studies, Revue Hellenique de Droit Internationale, , South European and Balck Sea Studies, Le Courrier des Pays de l' Est, Outre Terre.

Τέλλογλου Τάσος Δημοσιογράφος
Ο Tάσος Τέλλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε στη Nομική Σχολή Αθηνών. Δούλεψε στην εφημερίδα "Πρώτη" ώς το 1989. Από το 1990 ώς το 1997 ήταν ανταποκριτής της "Καθημερινής" στη Γερμανία και από το 1993 ώς το 2000 ανταποκριτής στη Γερμανία και στα Bαλκάνια για το Mega Channel. Υπήρξε συνεργάτης του "Βήματος". Σήμερα, εργάζεται για την Καθημερινή, το ΣΚΑΙ και το inside story. Την τηλεοπτική περίοδο 2007-2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Δημοσιογραφικού Ρεπορτάζ της Χρονιάς, στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα», για την έρευνα του για το σκάνδαλο Siemens.

Σχετικές ομιλίες