Βαλάκας Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
26/01/2019
Διάρκεια
00:26:10
Εκδήλωση
Αρχαία ελληνική τραγωδία και θρησκεία: η επικαιρότητα του John Gould
Kύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6»
Χώρος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Διοργάνωση
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κατηγορία
Κλασικές σπουδές, Θρησκεία
Ετικέτες
αρχαία ελληνική τραγωδία, θρησκεία, John Gould, αθηναϊκή τραγωδία, χορός
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λόγος 6, και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργάνωσαν επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Αρχαία ελληνική τραγωδία και θρησκεία: η επικαιρότητα του John Gould». Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πολυσχιδής και οξυδερκής στην επιστήμη του, αντισυμβατικός και συναρπαστικός στη ζωή του, εμπνευσμένος ομιλητής και δάσκαλος, ο John Gould (1927-2001), άνθρωπος βαθιάς και ευρείας καλλιέργειας, υπήρξε στη γενιά του ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας. Συνέγραψε μια μελέτη για τον Πλάτωνα, πριν κλείσει τα 28 του χρόνια (The Development of Plato’s Ethics, 1955). Εξέδωσε, επίσης, ένα βιβλίο για τον Ηρόδοτο πολλές δεκαετίες αργότερα (Herodotus, 1989). Την επιστημονική συγκομιδή της ακαδημαϊκής καριέρας του συγκροτούν ακόμη περίπου 18 άρθρα, μαζί με την κρίσιμη αναθεώρηση του The Dramatic Festivals of Athens του Arthur Pickard-Cambridge (σε συνεργασία με τον David Lewis: 1964, τελική μορφή: 1988). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Αρχαία ελληνική τραγωδία και τελετουργία. Δέκα μελετήματα (ΜΙΕΤ 2018).
Ο Κώστας Βαλάκας σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα (1977-1981) και για τη διδακτορική διατριβή στις κλασικές σπουδές (1988) στο Κέμπριτζ της Αγγλίας ασχολήθηκε ειδικότερα με την τραγωδία του Σοφοκλή. Εργάστηκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1990, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1998 και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ίδιου Πανεπιστημίου από το 2009. Ερμηνευτικά θέματα της έρευνας, των μαθημάτων και των δημοσιεύσεών του είναι η χρήση του λόγου, της μυθικής παράδοσης, τελετουργικών και κοινωνικοπολιτικών στοιχείων σε αρχαιοελληνικά κυρίως κείμενα, οι αρχαίες παραστάσεις και θεωρίες ποίησης και θεάτρου και η επίδρασή τους.