Λέκα Ευρυδίκη
Κουτσούμπα Δέσποινα
Μπόλης Γιάννης
Ίσκου Ευγενία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/09/2022
Διάρκεια
00:21:47
Εκδήλωση
Αθηναϊκά εργαστήρια γλυπτικής: από το παρελθόν στο παρόν
Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Διοργάνωση
MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
αθηναϊκά εργαστήρια γλυπτικής, γλυπτική, αρχαία Αθήνα, μαρμαρογλυπτική, μπρούτζινα αγάλματα, γλύπτης
Με αφορμή την έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη», το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων οργάνωσε την επιστημονική ημερίδα «Αθηναϊκά εργαστήρια γλυπτικής: από το παρελθόν στο παρόν». Η ημερίδα επιχειρεί μια τολμηρή σύζευξη των αρχαίων και νεότερων εργαστηρίων γλυπτικής στην Αθήνα. Ανιχνεύονται η οργάνωση, η διαχείριση, τα υλικά και οι τεχνικές δημιουργίας έργων στο πέρασμα του χρόνου με έμφαση σε πρωτότυπα στοιχεία.
Συμμετέχοντες:
- Ευρυδίκη Λέκα, Δρ Αρχαιολόγος, Τμήμα Συλλογής Έργων Γλυπτικής, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
«Εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής στην Αρχαία Αθήνα»
- Γεωργιάννα Μωραΐτου, Δρ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης Φυσικών-Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
«Μεγάλης κλίμακας μπρούτζινα αγάλματα. Αναζήτηση των κατασκευαστικών τεκμηρίων»
- Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
«Εργαστήρια Ελλήνων γλυπτών: υλικά, εργαλεία, τεχνικές»
Συντονισμός ημερίδας: Ευγενία Ίσκου, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Την ημερίδα ανοίγουν με χαιρετισμό η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης και Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.
Η Ευρυδίκη – Ευδοκία Λέκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου PARIS I (PANTHEON - SORBONNE). Από το 2005 εργάζεται ως μόνιμη Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης και σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει ειδικευτεί στην έρευνα της Αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στην αρχαϊκή γλυπτική, στα αρχαία λατομεία, στις τεχνικές εξόρυξης και λάξευσης του μαρμάρου, στην συντήρηση και αποκατάσταση των γλυπτών κατά την αρχαιότητα. Το 2012 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Γεωργίου Β. Οικονόμου της Β΄ Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών για την αδημοσίευτη μελέτη της με τίτλο «Συντήρηση και αποκατάσταση γλυπτών κατά την αρχαιότητα: το παράδειγμα της αρχαϊκής γλυπτικής».