Πασχαλίδης Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/03/2016
Διάρκεια
42:12
Εκδήλωση
Διαλέξεις του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας 2015-2016
Χώρος
Κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Διοργάνωση
Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Μυκηναϊκος Πολιτισμός, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μυκηναίο Μουσείο, Ερρίκος Σλήμαν, Σοφία Σλήμαν, Παναγιώτης Σταματάκης
«Η επικρατούσα άποψη ότι ο Σλήμαν ανέσκαψε και αποκάλυψε μέσα σε τέσσερις μήνες του 1876 έναν νέο Πολιτισμό, συνάδει με τη δική του επιθυμία να καρπώνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε του επιχείρηση. Ωστόσο, δεν ήταν ο Σλήμαν, αλλά ένας άλλος αρχαιολόγος που κατέγραψε με λεπτομέρεια την αποκάλυψη των “πολύχρυσων Μυκηνών” την ώρα που συνέβαινε, συνέστησε τον πρώτο, πλήρη κατάλογο των πολύτιμων ευρημάτων σε χρόνο ρεκόρ, ανέσκαψε και ανέδειξε κι άλλες αρχαιότητες της ίδιας εποχής, έκανε την πρώτη συνθετική προσέγγιση συγχρονισμού των ευρημάτων και έστησε την πρώτη, λαμπρή έκθεση της νέας αρχαιολογίας, στο πρωτοποριακό θεματικό, αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας: το Μυκηναίο Μουσείο (1878-1894)».
Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αποκάλυψε ο δρ Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε διάλεξή του με τίτλο «”(…) έρρωσο. Ερρίκος Σχλιέμανν”. Η ανακάλυψη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και η δημιουργία του Μυκηναίου Μουσείου μέσα από τις αναφορές των πρωταγωνιστών της», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας.
Από το 1992 συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων στην Ελλάδα και στην Ιορδανία. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών.
Από το 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Aπό το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2020 είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τον τελευταίο μήνα ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου.
Έχει δημοσιεύσει δύο αρχαιολογικές μονογραφίες στα αγγλικά στις οποίες παρουσίασε το υστερομινωικό νεκροταφείο στην Τουρλωτή Σητείας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Κλάους Πατρών, αντίστοιχα. Έχει συνθέσει περί τα σαράντα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται ποικίλα θέματα του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Έχει τιμηθεί με την υποτροφία του ΙΚΥ (1998-2000), την υποτροφία: Peter Warren Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2018). Υπήρξε Fellow στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Washington DC (2019) και Margo Tytus Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati (2020).