Αργείτης Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/12/2013
Διάρκεια
00:19:39
Εκδήλωση
1ο Ετήσιο Συνέδριο του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ - «Μετά τη Λιτότητα: Πολιτική και Πολιτικές για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Διοργάνωση
Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
οικονομική κρίση, λιτότητα, Ελλάδα, ευρωζώνη, ανάκαμψη, ελληνική οικονομία, εσωτερική υποτίμηση
«Μετά τη Λιτότητα: Πολιτική και Πολιτικές για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη» ήταν το θέμα του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Στόχος του συνεδρίου ήταν η αποτίμηση της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, και η διατύπωση νέων προτάσεων πολιτικής. Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου εστίασε στην ελληνική κρίση. Στο πρώτο πάνελ του δεύτερου μέρους διακεκριμένοι Έλληνες ειδικοί παρουσιάζουν τις δυνατότητες και προκλήσεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γιώργος Αργείτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Μακροοικονομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μίλησε για την εσωτερική υποτίμηση στη χώρα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτούργησε σε βάρος της συνεκτικότητας της αγοράς εργασίας, ενώ επίσης οδήγησε σε παγίδες λιτότητας, ρευστότητας και ύφεσης, σημειώνοντας ότι πρέπει άμεσα να επανεξετάσουμε τη στρατηγική αρχιτεκτονική των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Το Παρατηρητήριο για την Κρίση λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Όλες οι ομιλίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο Blod.
Ο Γιώργος Αργείτης είναι Επιστημονικός Διευθυντής στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και Αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο αντικείμενο στα Πανεπιστήμια Λονδίνου (MSc) και Κέιμπριτζ (Ph.D). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα περιοδικά,όπως Journal of Post Keynesian Economics, Cambridge Journal of Economics, Review of Political Economy, Contributions to Political Economy, the European Journal of Economics and Economic Policies, και τα παρακάτω βιβλία: Παγκοσμιοποίηση, ΟΝΕ και Οικονομική Προσαρμογή. Η Περίπτωση της Ελλάδας (Τυπωθήτω - Γ.Δαρδανός 2002). Οικονομικές Αλλαγές και Κοινωνικές Αντιθέσεις στην Ελλάδα. Οι Προκλήσεις του 21ου Αιώνα (επιμ.) (Τυπωθήτω- Γ.Δαρδανός 2005). Οικονομική Πολιτική Σταθεροποίησης και Αστάθεια στην ΟΝΕ (Παπαζήσης 2011), Χρεοκοπία και Οικονομική Κρίση: Αποτυχία και Κατάρρευση του Ελληνικού Μοντέλου Καπιταλισμού (Αλεξάνδρεια, 2012).