Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εθνικές σχολές – Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής – Μανώλης Καλομοίρης

Μόσχου Μαρία

2 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 10:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1041
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εθνική Σχολή μουσικής δημιουργήθηκε ως η ελληνική εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού πολιτιστικού κινήματος. Διατηρώντας την πολιτιστική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποκλίσεις, που αναζητά μια ταυτότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ηγετική μορφή της, ο Καλομοίρης, αποκτά ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς. 

Η θεματική του συμποσίου εγείρει σημαντικά ζητήματα στη μουσικολογική έρευνα αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη. Το συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη μιας πρωτοπόρου της ελληνικής μουσικολογικής έρευνας, της Ολυμπίας Φράγκου ‐ Ψυχοπαίδη.

Εθνικές σχολές – Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής – Μανώλης Καλομοίρης

Στο παρόν δοκίμιο, γίνεται αναφορά των Ευρωπαϊκών Εθνικών Μουσικών Σχολών που αναπτύχθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα, και της αλληλεπίδρασης που είχαν με την Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής, της οποίας ηγέτης, οραματιστής, εμπνευστής και ιδρυτής υπήρξε ο Μανώλης Καλομοίρης. Συγκεκριμένα, το πώς ο ίδιος κατόρθωσε και υλοποίησε το όραμα αυτό, μέσω και μόνο του μουσικοκριτικού του έργου. Μέσω της αρθρογραφίας του στην εφημερίδα Έθνος, στην οποία άσκησε την μουσικοκριτική του ιδιότητα για μια περίπου τριακονταετία (1926-1958), εκμεταλλεύτηκε, με την θετική έννοια του όρου, την πλατειά απήχηση που του προσέφερε ο τύπος προκειμένου να καταστήσει κοινωνούς του οράματος του, των ιδεών και των στόχων του, τόσο τους απλούς αναγνώστες και ακροατές των μουσικών εκδηλώσεων, όσο και τους επαΐοντες της μουσικής τέχνης (συνθέτες, μαέστρους και εκτελεστές), ακόμα δε και τους υπεύθυνους των μουσικών θεσμών και οργανισμών της εποχής εκείνης.

Μόσχου Μαρία Μουσικολόγος

Η Μαρία Μόσχου είναι Αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ από το 2014 - κάτοχος διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Ο Μανώλης Καλομοίρης ως μουσικοκριτικός», με επιβλέποντα καθηγητή τον Απόστολο Κώστιο, με βαθμό Άριστα παμψηφεί.
 

Από το 2015 μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
 

Πτυχιούχος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βαθμό Άριστα.
 

Διακρίσεις: Βραβείο από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΙΚΥ και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
 

Υποτροφίες: ΙΚΥ, ιαπωνική υποτροφία (Σασακάουα), και το Κοινωφελές ίδρυμα: «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», για την περαίωση της διατριβής.

Πτυχίο πιάνου από το Εθνικό Ωδείο – Παράρτημα Παπάγου - και καθηγήτρια στο εν λόγω Ωδείο – Παράρτημα Χαλανδρίου.
 

Διδακτική εμπειρία: 2004-2005 καθηγήτρια μουσικής στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Πεύκης της Ελληνικής Παιδείας. Ωρομίσθια καθηγήτρια στο σαντούρι στο μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου. Ωρομίσθια καθηγήτρια μουσικής στα 1ο, 2ο και 3ο, ολοήμερα δημοτικά σχολεία Ν. Ερυθραίας. Αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής στο Γ΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού. Παράλληλα, παρακολούθηση μαθημάτων: Γλωσσολογίας, μουσικής και «Καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης» στη Στοά του Βιβλίου. Αναπληρώτρια καθηγήτρια στα: 145ο Δημοτικό σχολείο Σεπολίων, 21ο και 15ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών.
 

Συμμετοχή σε συνέδρια ημερίδες και σεμινάρια και χορωδίες. Ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και αρμόνιου σε παιδιά και ενήλικες. Διασκευές γνωστών ελληνικών έντεχνων και ξένων κλασικών συνθέσεων.

Σχετικές ομιλίες