Στεφανή Ευαγγελία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/12/2018
Διάρκεια
00:49:01
Εκδήλωση
Διαλέξεις του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας 2018-2020
Χώρος
Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Διοργάνωση
Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, εθνική ιδεολογία, ελληνικό κράτος, αρχαιότητες, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενσωμάτωση, μικρασιατική καταστροφή, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
106 χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 1912, η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα περνούσαν σε μια νέα ιστορική φάση, αυτή της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό. Οι περίοδοι αμέσως πριν και μετά από αυτό το ορόσημο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχουν την ανακάλυψη του αρχαίου παρελθόντος της Μακεδονίας, τη σύνδεσή του με την εθνική ιδεολογία αλλά και τις πρώτες προσπάθειες του ελληνικού κράτους να συγκροτήσει στην περιοχή την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να προστατεύσει με τα πενιχρά του μέσα τις αρχαιότητες. Τώρα αρχίζουν να συγκροτούνται οι Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο εμβληματικών προσώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως ο Γεώργιος Οικονόμος και ο Ευστράτιος Πελεκίδης, οι οποίοι αναδύονται σε έναν πραγματικό αγώνα για να προστατεύσουν αρχαιότητες διεσπαρμένες σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο το ταραγμένο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα σφραγίζεται από δύο ακόμα ιστορικά ορόσημα: τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα τυχαία ευρήματα της Στρατιάς της Ανατολής, που έρχονται στο φως κατά τη διάρκεια σκαπτικών εργασιών για την κατασκευή χαρακωμάτων, οι σχέσεις των Ελλήνων αρχαιολόγων με τους Βρεττανούς και τους Γάλλους και η τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος με την καταστροφή του '22 και την έλευση μεγάλου προσφυγικού πληθυσμού στον ελλαδικό κορμό οι αρχαιότητες καλούνται και πάλι να παίξουν τον ιστορικό και ιδεολογικό τους ρόλο.
Η Ιστορία είναι πάντα πιο περίπλοκη από όσο υποθέτουμε σε πρώτο επίπεδο και κάποιες από αυτές τις πολύπλοκες πτυχές της προσπαθεί να σχολιάσει η συγκεκριμένη διάλεξη.
Η Δρ. Ευαγγελία Στεφανή γεννήθηκε στη Λαμία και αποφοίτησε από το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία το 1992. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».
Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν εξετάσεων το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ΄ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου, Αγ. Βαρβάρα, Ασώματα) καθώς και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Έδεσσα, Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).
Από το 2004 εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση πολυάριθμων περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία στο Λούβρο και η έκθεση την Προϊστορική Μακεδονία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν και της Βαρσοβίας. Από το Νοέμβριο του 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με την οργάνωση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνέχισε να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης συμμετείχε σε αποστολές του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες χώρες με στόχο τη διοργάνωση εκθέσεων που προβάλλουν ελληνικό πολιτισμό. Από το 2014 έως το 2018 είχε χρέη Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του ΑΜΘ. Ανέλαβε τη Διεύθυνση του μουσείου από τις 2 Φεβρουαρίου 2018.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης έχει ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρα των Θεών. Έχει παρουσιάσει εργασίες με θέμα την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική διάσταση των μουσειακών εκθέσεων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα μουσεία. Έχει δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε τοπικούς φορείς. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες και είναι επιμελήτρια έντεκα επιστημονικών εκδόσεων (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι).