Καραποστόλης Βασίλης
Τσιβάκου Ιωάννα
Φλέσσα Βίκυ
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/05/2020
Διάρκεια
01:02:44
Εκδήλωση
Delphi Economic Forum V
Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση
Διοργάνωση
Delphi Economic Forum
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
Delphi Economic Forum, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, πειθαρχία, θεραπεία
«Εθνική "πειθαρχεία" και θεραπεία στην πανδημία». Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης μεταξύ του Βασίλη Καραποστόλη, Καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Ιωάννας Τσιβάκου, Ομότιμης Καθηγήτριας Θεωρίας Οργάνωσης και Διοίκησης στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με τη δημοσιογράφο, Βίκυ Φλέσσα, την οποία διοργάνωσε το Delphi Economic Forum στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων λόγου που αναφέρονται στις ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις αποτελούν προοίμιο της μεγάλης διοργάνωσης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum V) που θα πραγματοποιηθεί φέτος ως ψηφιακή εκδήλωση από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ζωντανές συνομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.
To BLOD ευχαριστεί το Delphi Economic Forum για την άδεια αναδημοσίευσης της διαδικτυακής συζήτησης.
Ο Βασίλης Καραποστόλης είναι καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες, δοκίμια και άρθρα για τα ήθη στον σύγχρονο κόσμό, τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, την κοινωνική συμβίωση κ.ά.
Επίσης έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά έργα.
Μερικά από τα έργα του είναι:
- "Συμβίωση και Επικοινωνία στην Ελλάδα", εκδ. "Αλεξάνδρεια"
- "Χειροποίητη πόλη η Αθήνα ανάμεσα στο ναι και το όχι", εκδ. "Αλεξάνδρεια"
- "Ο εαυτός δίχως πυξίδα-ταξιδεύοντας", εκδ. "Αλεξάνδρεια"
- "Ο πειρασμός του Ηρόστρατου", εκδ. "Αλεξάνδρεια"
Η Ιωάννα Τσιβάκου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Πριν από την ακαδημαϊκή της καριέρα συνεργάστηκε με ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις στον τομέα της επιχειρηματικής διοίκησης και προγραμματισμού, ενώ αποτέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Καθ' όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας και της ερευνητικής της ενασχόλησης εντρύφησε στην Κοινωνιολογία των Οργανώσεων -δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών-, εστιάζοντας κυρίως στο φαινόμενο των θεσμών και των αλληλεπιδράσεών τους με τα δρώντα υποκείμενα, όπως και στις κοινωνικές σχέσεις των τελευταίων. Η επιστημονική της ενασχόληση την έφερε σε επαφή με τα μεγάλα θεωρητικά ρεύματα της Θεωρίας της Πράξης· επίσης, με τις συνέπειες επί της ανθρώπινης συνείδησης της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και των νέων συνθηκών που εγκαθιστά η πληροφοριακή/διαδικτυακή συνεργασία στους χώρους της κοινωνικής δράσης. Το βιβλίο της "Ατομικισμός και Φιλία: η ταυτότητα των Νέων Ελλήνων", έκδοση του οίκου Ι. Σιδέρης, το 2017, τιμήθηκε ως το καλύτερο κοινωνικο-φιλοσοφικό δοκίμιο από το ίδρυμα Φωτέα.
Η Βίκυ Φλέσσα γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 15 Απριλίου του 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασσική Κατεύθυνση, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,1989) και Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία (1990).
Συνέχισε με υποτροφία στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε στον Τύπο στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ), (1989-2002), στο ραδιόφωνο (ΑΘΗΝΑ 9.84, ΕΡΑ 4), σε περιοδικά και την τηλεόραση. Το 2000 έκανε παρουσίαση και αρχισυνταξία στο καθημερινό μαγκαζίνο της ΕΤ1 "Υμείς και ημείς" και την εκπομπή πορτρέτων "Οπωσδήποτε την Κυριακή" (2001-02). Από το 2003 παρουσιάζει και έχει την αρχισυνταξία της εκπομπής "Στα άκρα" που προβάλλεται στη ΕΡΤ2.
Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ (1995), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΑctionAid.