Γκόφας Ανδρέας
Καλύβας Στάθης
Κιτρομηλίδης Πασχάλης
Καιρίδης Δημήτρης
Παπασωτηρίου Χαράλαμπος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/03/2016
Διάρκεια
78:18
Εκδήλωση
Εθνικισμός: Εθνοτικές συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις - Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια (Παρουσίαση)
Χώρος
Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
εθνικισμός, εθνοτικές συγκρούσεις, Βαλκάνια, πρώην Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Κυπριακό
Αφορμή για τη συζήτηση αυτή, υπήρξε η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καιρίδη "Εθνικισμός: Εθνοτικές συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις - Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια" από τι Εκδόσεις Σιδέρη.
Φιλοδοξία του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες αναζητήσεις στο πεδίο της μελέτης του εθνικιστικού φαινομένου και των εθνοτικών συγκρούσεων διεθνώς. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να συνδεθούν οι αναζητήσεις αυτές με τις ευρύτερες θεωρητικές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στον
χώρο των διεθνών σχέσεων, που αφορούν κυρίως επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα.
Στόχος είναι η πληρέστερη ανάγνωση δύο κλασικών εθνοτικών συγκρούσεων, των πολέμων για τη διαδοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Κυπριακού, που, για δεκαετίες, έχουν καθορίσει την ασφάλεια της Βαλκανικής.
Μέσα από την ιστορική αναδρομή και τον θεωρητικό αναστοχασμό, αποδομούνται μία σειρά από κυρίαρχες δοξασίες για τα Βαλκάνια και τις εθνοτικές συγκρούσεις γενικότερα, προσφέροντας μια κριτική επανατοποθέτηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τελικά, πόσο εθνοτικές είναι οι εθνοτικές συγκρούσεις;
O Ανδρέας Γκόφας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Επιστημολογίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επίτιμος Ερευνητικός Εταίρος του Πανεπιστημίου του Sheffield και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Θερινής Ακαδημίας Ολυμπίας. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει Royal Society of Edinburgh Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews, Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο του Yale, Marie Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Visiting Fellow στο London School of Economics, Postdoctoral Fellow στο Institut Barcelona d’Estudis Internacional, και Teaching Fellow στο Birmingham. Μεταξύ 2013-5, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ανώτατο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) στη Φλωρεντία, ενώ το 2014-5 διετέλεσε Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής της θεωρίας Διεθνών Σχέσεων με τη Φιλοσοφία, Ιστοριογραφία και Κοινωνιολογία της επιστήμης, αλλά και στη μελέτη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Έχει συνεπιμεληθεί το The Role of Ideas in Political Analysis (Routledge, 2010), το Oxford Handbook of Terrorism, όπως και το SAGE Handbook of the History, Philosophy, and Sociology of International Relations. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιθεωρήσεις όπως στο Journal of Conflict Resolution, Defence and Peace Economics, Democracy and Security, και στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης.
Ο Στάθης Καλύβας είναι Gladstone Professor of Government στο Department of Politics and International Relations του University of Oxford και Fellow του All Souls College. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
Κατείχε από το 2003 την έδρα του καθηγητή πολιτικών επιστημών Arnold Wolfers στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, όπου επίσης διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα Τάξη, Σύγκρουση και Βία (Order, Conflict, and Violence).
Έκανε τις βασικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Yale έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος των πανεπιστημίων Northwestern, Columbia, Witten/Herdecke, Juan March και των ινστιτούτων Max Planck και European University. Έχει γράψει τα βιβλία The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006) και The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996). Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής του τόμου Order, Conflict, and Violence (Cambridge University Press, 2008) και περισσότερων από πενήντα επιστημονικών άρθρων σε πέντε γλώσσες.
Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική βία. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation και το 2008 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Από το Δεκέμβριο του 2023 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004. Από το 2020 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών και της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Τα κυριότερα βιβλία του στα ελληνικά περιλαμβάνουν: Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (1996), Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιανατολική Ευρώπη, β΄ έκδοση (2000), Ιώσηπος Μοισιόδαξ, β΄ έκδοση (2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία. Θεωρίες της ελευθερίας (2016), Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων, ζ΄ έκδοση (2020). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας (2016) και το αριστείο ιστορικών και κοινωνικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018).
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.