Chari Raj
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/01/2018
Διάρκεια
70:49
Εκδήλωση
Open Day Lectures
Χώρος
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου
Διοργάνωση
European Law and Governance School
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, lobbying, πολιτικό σύστημα, ομάδες συμφερόντων
Η European Law & Governance School διοργάνωσε δυο Open Day Lectures στις 12 και 15 Ιανουαρίου 2018, με αφορμή την άφιξη δύο διακεκριμένων επισκεπτών καθηγητών της ELGS, του Καθηγητή Raj Chari από το Trinity College του Δουβλίνου και του Καθηγητή Jaap de Zwaan από το Erasmus University του Ρότερνταμ.
Η ομιλία του Καθηγητή Raj Chari με θέμα "EU Integration & EU Governance" πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2018.
EU Integration & EU Governance
Η άσκηση πίεσης (lobbying) είναι ένα ουσιαστικό και θεμιτό στοιχείο της πολιτικής διαδικασίας σε όλα τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ. Συχνά όμως συνδέεται με αρνητικούς συνειρμούς. Με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της έννοιας του “lobbying”, η διάλεξη ξεκινά με μια συνοπτική επισκόπηση της σημασίας του όρου «πολιτικό σύστημα» και πώς η άσκηση πίεσης συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό. Στη συνέχεια, προσδιορίζει τους διάφορους τύπους των ομάδων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξή τους από το 2011. Η διάλεξη στη συνέχεια επικεντρώνεται σε μια βασική πολιτική η οποία προάγει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την άσκηση πίεσης: τη ρύθμιση των ομάδων συμφερόντων. Εξετάζει: τους διαφορετικούς κανόνες που συνδέονται με τους νόμους του “lobbying”; ποια πολιτικά συστήματα παγκοσμίως έχουν θεσπίσει κανονισμούς λειτουργίας του “lobbying” μέχρι σήμερα; και πώς οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ σήμερα συγκρίνονται σε διεθνές επίπεδο. Η ομιλία ολοκληρώνεται λαμβάνοντας υπόψη τον θετικό αντίκτυπο των νόμων του “lobbying” με βάση την εμπειρία διακυβέρνησης στο επίπεδο της ΕΕ, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει ώστε κράτη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που επί του παρόντος δεν έχουν θεσπίσει κανόνες “lobbying”, να αναγκαστούν να λάβουν υπόψη τους την εφαρμογή των κανόνων αυτών.
Ο Raj Chari είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Trinity College του Δουβλίνου (PhD, Queen’s, Canada). Η έρευνά του επικεντρώνεται στη συγκριτική δημόσια πολιτική, με έμφαση στους κανονισμούς των ομάδων πίεσης από μια παγκόσμια συγκριτική προοπτική, στη σχέση μεταξύ επιχείρησης και πολιτικής, και στην πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ. Είναι ένας από τους συγγραφείς του Regulating Lobbying a Global Comparison (Manchester University Press, 2010) και συγγραφέας του Life After Privatization (Oxford University Press, 2015). Έχει διατελέσει σύμβουλος και εμπειρογνώμονας στον τομέα των κανονισμών που αφορούν το «lobbying» σε διάφορες κυβερνήσεις/θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των: Ηνωμένου Βασιλείου, Σκωτίας, Ιρλανδίας, Δημοκρατίας της Τσεχίας, Σερβίας, Νέας Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.