Αποστολίδης Ηλίας
Τσιτσώνη Θέκλα
Παπαδόπουλος Ιωάννης
Ξανθόπουλος Γαβριήλ
Μπένος Σταύρος
Αδαμίδου Βασιλική
Παπαστεργίου Δημήτρης
Παπαδογιάννη Εριέττα
Γκουντούφας Ευάγγελος
Χρηστοφή Νατάσα
Κεδίκογλου Σίμος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/04/2022
Διάρκεια
02:15:56
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων: ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας
Χώρος
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
Βόρεια Εύβοια, Πρόγραμμα ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, Το Νέο Δάσος, Οικονομία του Δάσους
Το Mέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus εγκαινιάζουν έναν νέο κύκλο διαλέξεων σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ο οποίος τιτλοφορείται «ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας».
Στη δεύτερη ομιλία του κύκλου μιλούν οι:
Ηλίας Αποστολίδης, Σύμβουλος περιβάλλοντος, μελετητής «Master Plan για το Νέο Δάσος» – Εταιρεία «Ύλη» Διαχείριση και προστασία περιβάλλοντος
Μια ολιστική προσέγγιση για την αναγέννηση του δάσους
Θέκλα Κ. Τσιτσώνη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασοκομίας
Το πρόγραμμα αναδάσωσης: μύθοι και πραγματικότητες
Ιωάννης Παπαδόπουλος, καθηγητής μάρκετινγκ & οικονομικής επιχειρήσεων ξύλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού,
Η οικονομία του δάσους: Πώς οι πόροι του δάσους επιστρέφουν σε αυτό
Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής υπό τον συντονισμό του καθηγητή Dr Johann Georg Goldammer «Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα»,Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτωντου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Η συμβολή της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τις «Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα» στον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας
Στο επίκεντρο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας είναι η αναγέννηση του Νέου Δάσους μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών ευρείας κλίμακας, τη φυσική αποκατάσταση στο μεγαλύτερο ποσοστό του δάσους και την αναδάσωση, με γνώμονα τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής. Στόχος είναι το Νέο Δάσος να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της διπλής μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής, ως ορόσημο καινοτομίας στο κρίσιμο πεδίο της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές απειλές. Τέλος, το Νέο Δάσος είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της «Οικονομίας του Δάσους», με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας, μέσα από τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του δάσους (ξυλεία, ρητίνη, τουρισμό κ.λπ.).
Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και Διδάκτορας της ίδιας Σχολής. Μεταπτυχιακές σπουδές: University of Edinburgh, Department of Forestry and Natural Resources. Μεταδιδακτορικές σπουδές: University of Ghent, Belgium, Faculty of Agricultural and Applied Biological Sciences. Η έρευνα και η διδασκαλία της σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σχετίζεται με θέματα Οικολογίας, Δασοκομίας, Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου, Προστασίας Περιβάλλοντος, Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων. Είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δασολογίας & ΦΠ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 140 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 80 συνέδρια παγκόσμια και εθνικά. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη και μέλος σε 32 ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, Σύμβουλος Σπουδών των φοιτητών σε 2 κατευθύνσεις και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου των Φοιτητών Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων. Είναι μέλος Επιστημονικών Ενώσεων (IUFRO, PRO-SILVA, INTECOL, GLOBAL, NEST, ISSS, Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Ελληνική Οικολογική Εταιρεία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής στα περιοδικά Current Environmental Engineering and Ecologia Mediterranea Journal. Συμμετέχει στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, στους τομείς της ευαισθητοποίησης του πολίτη και της απόκτησης περιβαλλοντικής συνείδησης με συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο καθώς και με διαλέξεις και συνεντεύξεις για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο Δρ. Ιωάννης Ι. Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής 1ης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Οικονομική των Επιχειρήσεων Ξύλου και στο Μάρκετινγκ Προϊόντων Ξύλου» και υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2015 έως σήμερα είναι Δ/ντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Μάνατζμεντ Προϊόντων από Ξύλο", Δ/ντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένου Μάρκετινγκ Διοίκησης & Οικονομίας, μέλος της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος διοίκησης του Ινστιτούτου Ξύλου, Επίπλου & Συσκευασίας του Παν/μίου Θεσσαλίας. Έχει αναλάβει και αρκετές διοικητικές θέσεις στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας από το 2006 μέχρι το 2018. Διαθέτει 30ετή εμπειρία (επαγγελματική - 18 έτη και διδακτική -22 έτη) στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε θέματα πρότυπης οργάνωσης, διοίκησης, οικονομικής διαχείρισης, διάθεσης, εμπορίας και ερευνών αγοράς προϊόντων ξύλου. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι: Έρευνες αγοράς, εφαρμοσμένο μάρκετινγκ επιχειρήσεων, οικονομικές αναλύσεις, οικονομική επιχειρήσεων, συμπεριφορά καταναλωτών, διοίκηση οικογενειακών επιχειρήσεων, καινοτομία, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κυκλική οικονομία, βιοικονομία κά. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 συνολικά εργασίες και άρθρα σε διάφορα διεθνή και εθνικά συνέδρια, επιστημονικά & κλαδικά περιοδικά, άρθρα, βιβλία, συλλογικούς τόμους κλπ.. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια στις χώρες: Ελλάδα, Αμερική (N.Y. Los Angeles), Ιαπωνία, Νορβηγία, Ιταλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Κύπρο, κά. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές διεθνείς και εθνικές επιστημονικές επιτροπές, ενώ είναι κριτής αρκετών επιστημονικών εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, καθώς και μέλος ακαδημαϊκών και επιστημονικών επιτροπών περιοδικών. Με βάση το Scholar Google έχουν γίνει >310 βιβλιογραφικές αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του Ι. Παπαδόπουλου (h-index 8). Έχει συντονίσει με επιτυχία ως επιστημονικά υπεύθυνος πάνω από δέκα πέντε (15) ερευνητικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά ή Εθνικά, ανταγωνιστικά ή αυτοχρηματοδοτούμενα, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από τριάντα πέντε (35) άλλα αντίστοιχα προγράμματα ως μέλος ερευνητικής ομάδας. Υπήρξε εκπαιδευτής σε πολλά εθνικά και διεθνή σεμινάρια επιχειρηματιών σε θέματα μάρκετινγκ, κοστολόγησης, διοίκησης επιχειρήσεων, βελτίωσης της παραγωγικότητας κά, ενώ είναι σύμβουλος σε αρκετές επιχειρήσεις. Έχει οργανώσει επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια, συμμετέχοντας με πολλές ομιλίες και παρουσιάσεις. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων και συλλόγων, ενώ έχει διατελέσει μέλος επιτροπών αξιολόγησης εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου σε επίπεδο Τμήματος και Ιδρύματος.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ από επιλογή και αγάπη για την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Πιστεύει ότι ο δρόμος της συμμετοχής είναι μονόδρομος για την αλλαγή, γιαυτό από τα 29 του συμμετέχει στα κοινά από διάφορες θέσεις. Παράλληλα ασχολήθηκε ιδιωτικά με τη μελέτη και κατασκευή ενεργειακών έργων. Το 2014, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνησης Τώρα», εξελέγη Δήμαρχος Τρικκαίων. Είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στόχος του είναι η δημιουργία πραγματικά έξυπνων και βιώσιμων Ελληνικών πόλεων. Μετακινείται με ποδήλατο, επειδή είναι τρόπος ζωής.
Προσωπικά Στοιχεία
Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1963 στην Αθήνα.
Είναι Δημοσιογράφος.
Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Γκούπκινα της Μόσχας και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Παρίσι.
Εξελέγη βουλευτής Ευβοίας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009.
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
Έχει διατελέσει πολιτικός, κοινοβουλευτικός και διπλωματικός συντάκτης στις εφημερίδες "ΚΑθΗΜΕΡΙΝΗ", "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", "ΑΠΟΦΑΣΗ" και "ΧΩΡΑ". Παράλληλα παρουσίασε και συμμετείχε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Υπήρξε για σειρά ετών συνεργάτης της εκπομπής World Report του CNN International, ενώ συνεργάστηκε σε εκπομπές επικαιρότητας και στην εκπομπή "Q&A" του CNN, στην Ατλάντα των ΗΠΑ.