Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ευφυείς Υπολογιστικοί Αλγόριθμοι: Μαθηματικά αιχμής για ρεαλιστικές προσομοιώσεις

Γεωργούλης Εμμανουήλ

5 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:26:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 64
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα Μαθηματικά, που η σημερινή τους ηλικία ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια, προσφέρουν την απόλυτη ανθρώπινη σκέψη και γλώσσα σε ό,τι αφορά στην αυστηρή ανθρώπινη επικοινωνία. Με την γλώσσα των Μαθηματικών μπορούμε να διαχειριζόμαστε αλλά και να ανταλλάσσουμε οσοδήποτε πολύπλοκες έννοιες και λογικά επιχειρήματα χωρίς κανένα απολύτως λάθος.

Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να δημιουργείται μια διάκριση μεταξύ των επιστημόνων που παρήγαγαν νέα μαθηματική γνώση και αυτών που χρησιμοποιούσαν αυτήν την γνώση. Έτσι καταλήξαμε να μιλάμε για Θεωρητικά και για Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Όμως στη σύγχρονη εποχή, οι ανάγκες για μαθηματική σκέψη και τεχνικές διαχείρισης μεθόδων σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, η διάκριση μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής έχει πλέον εξαφανιστεί. Και αυτό για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν πια μαθηματικές θεωρίες που δεν έχουν εφαρμογή σε κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Αντίθετα, οι απαιτούμενες σήμερα μαθηματικές μέθοδοι όχι απλά δεν περισσεύουν αλλά λείπουν από το σύνολο των αναγκών μας.

Στόχος της παρούσας συνάντησης είναι να προβληθούν μερικές από τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές όπου τα Μαθηματικά αποτέλεσαν και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής τους.

«Ευφυείς Υπολογιστικοί Αλγόριθμοι: Μαθηματικά αιχμής για ρεαλιστικές προσομοιώσεις»
Γεωργούλης Εμμανουήλ, Καθηγητής ΕΜΠ & Καθηγητής Heriot-Watt University, UK & Συνεργαζόμενο Μέλος ΙΥΜ-ΙΤΕ

Η προσομοίωση φυσικών, βιολογικών, κ.ά. φαινομένων και διαδικασιών είναι κεντρικής σημασίας στη σημερινή τεχνολογική πρόοδο, καθώς ο σχεδιασμός και η εκτέλεση πειραμάτων είναι χρονικά και οικονομικά κοστοβόρα και, πολλές φορές, είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε ακριβείς απαραίτητες μετρήσεις χωρίς να καταστρέψουμε τις πειραματικές διατάξεις. Η Υπολογιστική Επιστήμη στοχεύει στην κατασκευή και υλοποίηση προσομοιωτών τέτοιων φαινομένων/διαδικασιών. Οι μέθοδοι και αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται, όμως, απαιτούν συνεχή βελτίωση για να καταλήξουμε σε αρκούντως ρεαλιστικές προσομοιώσεις. Η συνεχής αυτή βελτίωση είναι απαραίτητη ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη την επιτάχυνση των επιδόσεων των υπερυπολογιστών. Θα περιγραφούν παραδείγματα για το πώς μαθηματικά αιχμής χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό και την κατασκευή ευφυών νέων αλγορίθμων, ικανών να προσαρμόζουν αυτόματα τον υπολογιστικό φόρτο εκεί που απαιτείται, ώστε να γίνεται βέλτιστη χρήση των υπολογιστικών δυνατοτήτων των μοντέρνων υπερυπολογιστών.

Γεωργούλης Εμμανουήλ Καθηγητής ΕΜΠ - Καθηγητής Heriot-Watt University, UK - Συνεργαζόμενο Μέλος ΙΥΜ-ΙΤΕ

Ο Εμμανουήλ Χ. Γεωργούλης είναι Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Αναπληρωτής Καθηγητής 2014-’20, Καθηγητής 2020-σήμερα) και Καθηγητής στη Σχολή Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Heriot-Watt University του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) (Professor, 2022-σήμερα). Είναι επίσης Συνεργάτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΥΜ-ΙΤΕ) από το 2018. Στο παρελθόν υπήρξε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Η.Β. (Lecturer 2004-’08, Senior Lecturer 2008-’10, Reader 2010-16, Professor 2016-‘22) και επί συμβάσει λέκτορας στα Κολλέγια Pembroke και Worcester του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2002-’04). Ο Γεωργούλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ (1994-’98), κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Mαθηματικά (Master of Advance Study in Mathematics — Part III of Math. Tripos) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, Η.Β. (1998-’99), και διδακτορικό στην Αριθμητική Ανάλυση (D.Phil. in Numerical Analysis) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Η.Β, (1999-’03).

Ο Γεωργούλης εργάζεται στους ευρύτερους τομείς της Αριθμητικής Ανάλυσης, των Επιστημονικών Υπολογισμών και της Θεωρίας Προσεγγίσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, ανάλυση και εφαρμογή νέων αριθμητικών μεθόδων για πολύπλοκα προβλήματα μερικών διαφορικών εξισώσεων και τις εφαρμογές τους. Ο Γεωργούλης υπηρετεί ως Associate Editor στο SIAM Journal on Numerical Analysis από το 2018. Επίσης υπηρέτησε ως Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αξιολόγησης των Μαθηματικών στο Η.Β. (Research Excellence Framework 2021). Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών του Η.Β. (UKRI), το Leverhulme Trust, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., καθώς και από μη ακαδημαϊκούς φορείς όπως η General Electric και το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Έχει επιβλέψει 11 ολοκληρωμένες διδακτορικές διατριβές στο Leicester και το ΕΜΠ, καθώς και 5 μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο ΕΜΠ, το Leicester Uni και το Heriot-Watt Uni.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία