Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ευγένιος Μιχαήλ Αντωνιάδης: ο Έλληνας αστρονόμος που αποκωδικοποίησε τον πλανήτη Άρη

Sheehan William

6 Μαΐου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:55:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Sheehan William

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
06/05/2023

Διάρκεια
00:55:37

Εκδήλωση
Ευγένιος Μιχαήλ Αντωνιάδης: ο Έλληνας αστρονόμος που αποκωδικοποίησε τον πλανήτη Άρη

Χώρος
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - Τηλεσκόπειο Δωρίδη

Διοργάνωση
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Κατηγορία
Αστρονομία

Ετικέτες
Ευγένιος Αντωνιάδης, Άρης, αστρονομία

"Ευγένιος Μιχαήλ Αντωνιάδης: ο Έλληνας αστρονόμος που αποκωδικοποίησε τον πλανήτη Άρη"

Ομιλία του διακεκριμένου μελετητή της ιστορίας του πλανήτη Άρη και πολυγραφότατου συγγραφέα βιβλίων Αστρονομίας William Sheehan από την Αριζόνα των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, κάτω από τον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη.

Ο ομιλητής παρουσίασε τη συμβολή του Ευγένιου Αντωνιάδη, ενός από τους μεγαλύτερους ερασιτέχνες αστρονόμους όλων των εποχών, στη μελέτη του πλανήτη Άρη.

Το όνομα Ευγένιος Αντωνιάδης έχει δοθεί σε κρατήρα της Σελήνης, καθώς και του Άρη, από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union) προς τιμή του σπουδαίου αστρονόμου.

Περίληψη της ομιλίας:
--------------------------
Ο Ευγένιος Μιχαήλ Αντωνιάδης, γεννήθηκε στην περιοχή Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης το 1870 και μετανάστευσε στη Γαλλία το 1893. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερασιτέχνες αστρονόμους όλων των εποχών και ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές του πλανήτη Άρη.

Υπήρξε επίσης ένας εξαιρετικά προικισμένος καλλιτέχνης δημιουργώντας ένα μνημειώδες έργο για την αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας: εξέδωσε την αρχιτεκτονική της μελέτη το 1909. Έφτιαξε επίσης πολλά όμορφα σχέδια των πλανητών. Ήταν και σκακιστής. Ωστόσο, παρά την σπουδαία του δραστηριότητα, ελάχιστα τον θυμούνται στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου του πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Αφετέρου επειδή αν και δημοσίευσε ευρέως, το μεγαλύτερο μέρος της ογκώδους εργασίας του δημοσιεύθηκε στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

Επίσης, ως συνταξιούχος και καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερα κοινωνικός απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν ένας ειδικός ερευνητής του οποίου το έργο εκτιμήθηκε από άλλους ειδικούς και όχι από το ευρύτερο κοινό. Προς το τέλος της ζωής του, κατέστρεψε σχεδόν όλα τα προσωπικά του έγγραφα (καθώς και έργα τέχνης που είχε στην κατοχή του), δυσκολεύοντας τους μεταγενέστερους στην εύρεση κατάλληλου υλικού για την βιογραφία του.

Ωστόσο, μέσα από ενδελεχή ιστορική έρευνα, έχει βρεθεί σημαντικός όγκος υλικού, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πραγματικών εκπλήξεων. Στην παρουσίαση αυτή ο ομιλητής επιχειρεί να παρουσιάσει βιογραφικά στοιχεία του Μιχαήλ Αντωνιάδη, σχετικά κυρίως με τις πρώιμες ρίζες του ως Έλληνα πολίτη της Κωνσταντινούπολης. Παρουσιάζει αξιοσημείωτα επιτεύγματά του και αξιολογεί τη θέση και το έργο του στην ιστορία της Πλανητικής Αστρονομίας.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union) προς τιμή του σπουδαίου αστρονόμου έχει δώσει το όνομα του σε κρατήρα της Σελήνης, καθώς και του Άρη.

Sheehan William Ιστορικός της Αστρονομίας - Συγγραφέας βιβλίων Αστρονομίας

Ο William Sheehan είναι διακεκριμένος ιστορικός του πλανήτη Άρη. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν: The Planet Mars (1996), Mars: the lure of the red planet (με τον Stephen James O'Meara) (2001) και Discovering Mars: a history of observation and exploration of the red planet (με τον Jim Bell) (2021). Ζει στο Flagstaff της Αριζόνα στις Η.Π.Α. Έχοντας συνταξιοδοτηθεί ως ψυχίατρος απασχολείται πλέον πλήρως με τα ενδιαφέροντά του στην Αστρονομία και την Ιστορία της Αστρονομίας. Είναι τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων SHA (Society for Historical Archaeology). Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής στο SHA/BAA (British Astronomical Association) joint historical meeting στο Γκρίνουιτς το 2015.

Σχετικές ομιλίες