Νικολαΐδης Νίκος
Γούλα Καλυψώ
Τσάκωνας Παναγιώτης
Δαλιάνη Αλεξάνδρα
Καραγιάννης Τάκης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/10/2017
Διάρκεια
61:04
Εκδήλωση
Greece Forward III: Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Foundation for European Progressive Studies
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
πόλη, δήμος, τοπική αυτοδιοίκηση, ευημερία, διαφορετικότητα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το διεθνές συνέδριο “Greece Forward III” που συνδιοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS. Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο» και τις εργασίες του άνοιξε με ομιλία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο της πόλης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του έθνους-κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, στην σημασία των ευρωπαϊκών θεσμών επιβράβευσης και ανάδειξης των πρωτοπόρων πόλεων, στην τεράστια ανάγκη για καινοτομία στην αστική ζωή και στην λειτουργία των δήμων καθώς και στον ρόλο των σύγχρονων πόλεων να απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πόλεων του 21ου αιώνα, με σύγχρονη ματιά κι όχι μέσα από ιδεολογίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος, προτείνοντας περισσότερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.
Το συνέδριο περιελάμβανε συνολικά 4 ενότητες με συζητήσεις για το μέλλον των πόλεων, από την διασύνδεσή τους και την πολυμορφία τους μέχρι τις καινοτόμες δράσεις και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, με την συμμετοχή στελεχών της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων think tanks και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συζήτηση μεταξύ τριών δημάρχων εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) και της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα λύσεις και προτάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.
Ο Νίκος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1953 στη Λεμεσό. Έκανε πτυχιακές σπουδές στο Dartmouth College στο New Hampshire των ΗΠΑ και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California των ΗΠΑ στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής.
Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην Ελλάδα σε Τεχνική Εταιρεία ως Διευθυντής Έργων για τη ΔΕΗ.
Στην Αθήνα ήταν μέλος της Ένωσης Κυπρίων και μέλος της Κλαδικής Οργάνωσης Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ.
Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου προσελήφθη ως Μηχανικός στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Αποχώρησε από την ΑΗΚ με την υπουργοποίηση κατέχοντας τη θέση του Αν. Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού.
Με την επάνοδο του στην Κύπρο το 1981 δραστηριοποιείται έντονα στα κοινά.
1981: Μέλος ΣΝ ΕΔΕΝ και ΣΚ ΕΔΕΚ Λεμεσού. Διετέλεσε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Θεματικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων και της Θεματικής Επιτροπής Εμπορίου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού.
Το 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού ΚΣ ΕΔΕΚ.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Επιστημόνων Λεμεσού και μέλος ΔΣ σε πολλές Μαζικές Οργανώσεις και Μορφωτικούς Συλλόγους.
Τον Ιούλιο του 2006 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο ως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Αδειών.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ανάλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στην Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια.
Τον Μάρτιο του 2010 παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού, μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση.
Εξελέγη Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ το Μάιο του 2011.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως από τον Μάιο του 2015.
Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων.
Την περίοδο 2011–2015 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Διετέλεσε μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (από τον Νοέμβριο του 2011). Τον Ιούνιο του 2013 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου από τον περασμένο Ιανουάριο.
Το Δεκέμβριο του 2016 εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού.
Η Καλυψώ Γούλα είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία. Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99), Fulbright Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003) και Academic Visitor στο St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Trinity Term 2015).
Εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98), ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών και ως Σύμβουλος του Υπουργού των Εξωτερικών (1999-2003). Υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2019), όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια στην Κύπρο, την Τουρκία, την Γερμανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πληθώρα διεθνών συμποσίων, συνεδρίων και workshops. Διετέλεσε μέλος Διοικητικών και Επιστημονικών Συμβουλίων διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και συν-Εκδότης (co-editor) της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.
Ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων, στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Journal of Modern Hellenism, Turkish Studies, Politics, Etudes Helléniques, Security Dialogue, New Zealand International Review, The Hague Journal of Diplomacy, Welt Trends-Das Außenpolitische Journal κ.ά. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας: Οικοδομώντας το Ελληνικό Μοντέλο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα (Αθήνα: Παπαζήσης, 2005, με Θ. Ντόκο); Multilateralism and Security Institutions in an Era of Globalization (Routledge, London, 2007, συν-επιμέλεια.) και The Incomplete Breakthrough in Greek-Turkish Relations. Grasping Greece’s Socialization Strategy (Palgrave-Macmillan, New York, 2010 [προτάθηκε από την Modern Greek Studies Association (MGSA) για το “Edmund Keeley Book Prize”].
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιμέλεια με Σ. Μπλαβούκο και Δ. Μπουραντώνη, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019) και (με Θ. Ντόκο): Ο Δρόμος Είναι τα Βήματά μας. Οδικός Χάρτης Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα του Μέλλοντος (Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019).
Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Αρχιτέκτων Μηχανικός με σπουδές στην Αθήνα και στο Παρίσι. Κάτοχος μάστερ στην Aρχιτεκτονική, με περαιτέρω εξειδίκευση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στις εδαφικές στρατηγικές από την Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Paris la Villette. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας.
Παράλληλα, με τις σπουδές της, εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο Παρίσι.
Από τον Ιούλιο του 2013 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014. Συμμετέχει στον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (e-κύκλος).
Ο Τάκης Καραγιάννης είναι δημοσιογράφος.