Πολυμένης Βασίλειος Γ.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2011
Διάρκεια
14:12
Εκδήλωση
Οικονομικό Forum Αθηνών - Ημερίδα: Η Ελληνική Κρίση: Προτάσεις Διευθέτησης
Χώρος
Νέο Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αθηνών
Διοργάνωση
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη & Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Εταιρεία Πολιτικού Λόγου & Προβληματισμού Θεσσαλονίκη
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
οικονομική κρίση, φορολογία, Εύλογη Διαχείριση (επαγγελματικών) Δικαιωμάτων
1. Η Πληροφοριακή κατάρρευση του ελληνικού κράτους σημαίνει πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει (observe) αλλά ούτε να πιστοποιήσει (verify) τα επιχειρηματικά κέρδη προσωπικών και οικογενειακών επιχειρήσεων.
2. Σε ένα περιβάλλον υψηλής φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (10-250 άτομα), οι προσωπικές και οικογενειακές επιχειρήσεις (1-5 άτομα) αναπλήρωσαν το φυσικό τους μειονέκτημα (της τεχνολογικής και χρηματοδοτικής υστέρησης) με το φορολογικό και γραφειοκρατικό πλεονέκτημα της διενέργειας μέρους της δραστηριότητάς τους στην παραοικονομία.
3. Η Εύλογη Διαχείριση (επαγγελματικών) Δικαιωμάτων είναι μια έξυπνη λύση που
-δημιουργεί εμπροσθοβαρή έσοδα,
-δεν υποθηκεύει την ανάπτυξη και
-παρακάμπτει την παράλυση της κρατικής μηχανής.
4. Στην ΕΔ(ε)Δ αναδεικνύονται ευδιάκριτα και καλώς ορισμένα (επαγγελματικά) δικαιώματα, τα οποία ο χρήστης εξαγοράζει στο εύλογό τους τίμημα.
5. Το εύλογο τίμημα διαμορφώνεται μέσω έμμεσης αλληλεπίδρασης με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κίνητρο να προστατέψουν το επάγγελμά τους από στείρο υπερ-επαγγελματισμό.
6. Λόγω του εύλογου χαρακτήρα του (και όχι της αυθαίρετης κεντρικής εντολής από κρατικούς υπαλλήλους) το τίμημα είναι ανεκτό, δίκαιο και λαμβάνει υπόψη δυναμικά τόσο την τοπικότητα άσκησης του δικαιώματος όσο και την οικονομική συγκυρία.
7. Η ΕΔ(ε)Δ καταργεί την φοροδιαφυσή, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά στις εφορίες και αλλού.
8. Μεσοπρόθεσμα, η ΕΔ(ε)Δ πριμοδοτεί την πλέον αποτελεσματική χρήση των πόρων και την ανταγωνιστικότητα και "τιμωρεί" τους αναποτελεσματικούς επαγγελματίες (ανάλογη φιλοσοφία με το "ο ρυπαίνων να πληρώνει").
Ο Βασίλειος Πολυμένης έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή σε Finance στο Wharton Business School του University of Pennsylvania, και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το University of California στο Berkeley, αφού αποφοίτησε στη κορυφή της τάξης του από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ως επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομίας στο ΑΠΘ, διατέλεσε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομίας στις Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων Άντερσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου Pepperdine αντίστοιχα.
Ο Δρ Πολυμένης έχει και εμπειρία ως σύμβουλος ή συνεργάτης με εταιρείες όπως Merrill Lynch, Delloitte and Touche, Digital Equipment, IBM.