Cohen Elie
Γλώσσα
Γαλλική
Ημερομηνία
29/10/2012
Διάρκεια
86:32
Εκδήλωση
Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη, Ανταλλαγή, πρέπει να τα σκεφτούμε όλα από την αρχή;
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - Auditorium Theo Angelopoulos
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
ευρώ, ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση
Mια βαρυσήμαντη διάλεξη με θέμα «Ευρώ: Μια κρίση διακυβέρνησης» έδωσε, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα ο διακεκριμένος γάλλος οικονομολόγος και επιστημονικός σύμβουλος δημοσίων οργανισμών Ελί Κοέν (Elie Cohen), ένας από τους πιο έγκυρους ευρωπαίους οικονομολόγους του καιρού μας.
Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), και μέλος του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Sciences Po Paris (CEVIPOF), ο Ελί Κοέν, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και έργων όπως του Nouvel age du capitalisme (2009), και του Penser la crise (2010), στο οποίο προτείνει εφικτά σενάρια εξόδου από την κρίση, καθώς και την αξιολόγηση νέων προσπαθειών ρύθμισης και τη μέτρηση των κινδύνων που επηρεάζουν τις οικονομίες μας.
Όπως υποστήριξε ο Ελί Κοέν η σημερινή πρωτόγνωρη κρίση δεν πρέπει να θεωρείται «κρίση του ευρώ», αφού το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα παραμένει ισχυρό και η ισοτιμία του με το δολάριο είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την εποχή που καθιερώθηκε. Δεν θα πρέπει, επίσης, να ορίζεται ως «κρίση χρέους» γιατί το μέγεθος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης είναι κατώτερο από τα αντίστοιχα αμερικανικά, ιαπωνικά ή βρετανικά μεγέθη. Δεν είναι, τέλος, «κρίση ανταγωνιστικότητας», αφού το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης είναι σχεδόν ισοσκελισμένο. Είναι, πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά, μια σοβαρή κρίση διακυβέρνησης η οποία αποκαλύπτει τον προβληματικό θεσμικό σχεδιασμό του Μάαστριχτ και έχει ως οικονομικό υπόβαθρο την απόκλιση ανάμεσα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου. Είναι επιτατική ανάγκη, λοιπόν, να ξανασκεφτούμε την αρχιτεκτονική των θεσμών της ευρωζώνης.
Η διάλεξη του Ελί Κοέν ήταν ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων με τίτλο «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2012 - Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγές: μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα;» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε πολλές ελληνικές πόλεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Πρόεδρος του οποίου καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, παρουσίασε το διακεκριμένο ομιλητή, συζήτησε μαζί του και συντόνισε το διάλογο με το κοινό που ακολούθησε.
Ο καθηγητής Elie Cohen είναι Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), καθηγητής Οικονομικών στην Ecole des Sciences Politiques de Paris και μέλος του του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Sciences Po Paris (CEVIPOF). Διδάσκει τακτικά σε σεμινάρια εγκρίτων γαλλικών και ξένων πανεπιστημίων (Ecole Nationale d'Administration, Ecole Normale Superieure, Ecole des Mines, MIT) και είναι ειδικός σύμβουλος διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων θεσμικών οργάνων.
Θεωρείται εξέχουσα προσωπικότητα στον επιστημονικό χώρο της βιομηχανικής και πολιτικής οικονομίας, της πολιτικής και της ανάπτυξης του τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από έργα για κρατική οικονομική παρέμβαση στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων τα βιβλία "L'Etat Brancardier" (Calmann Levy, 1989) και "Colbertisme High-Tech" (Hachette, 1992). Έχει εκδώσει δύο σημαντικά βιβλία για την παγκοσμιοποίηση:” La Tentation hexagonale” (Fayard 1998) και “l'Ordre Economique mondial” (Fayard 2001).
Ο καθηγητής Cohen είναι Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Πολιτικών και Ηθικών Επιστημών.