Schulz Martin
Καμίνης Γιώργος
Βακάλης Αθανάσιος
Βιτάλη Ρέα
Ρομπόλης Σάββας
Τσαμουργκέλης Γιάννης
Χατζούλας Θωμάς
Χειμωνάς Θανάσης
Διαμαντοπούλου Άννα
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
04/11/2013
Διάρκεια
60:05
Εκδήλωση
Ευρωεκλογές 2014 «Θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά; Γιατί;»
Χώρος
Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
ευρωεκλογές, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαίοι πολίτες, οικονομική ζωή, κοινωνική ζωή
Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του «Δικτύου» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσαν συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Martin Schulz με θέμα:
Ευρωεκλογές 2014 «Θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά; Γιατί;»
Η συζήτηση είχε στόχο την ανάδειξη της σχέσης των Ευρωπαϊκών πολιτικών με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων σε διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
- Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων
- Θανάσης Βακάλης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα»
- Ρέα Βιτάλη, Συγγραφέας και Αρθρογράφος στο Protagon
- Σάββας Ρομπόλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
- Γιάννης Τσαμουργκέλης, Οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Θωμάς Χατζούλας, Διευθυντής της εταιρίας ένδυσης Forel
- Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας
Ο Martin Schulz γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1955 και μεγάλωσε στο Hehlrath της Γερμανίας, στην περιοχή των συνόρων της Γερμανίας με την Ολλανδία και το Βέλγιο. Μετά το γυμνάσιο αποφάσισε να αφιερωθεί στο πάθος του για τα βιβλία και πραγματοποίησε μαθητεία ως βιβλιοπώλης. Το 1982 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο στο Würselen, το οποίο διηύθυνε με επιτυχία επί μία δωδεκαετία.
Μετά την προσχώρησή του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας σε ηλικία 19 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Σε ηλικία 31 ετών, εκλέχθηκε ως ο νεαρότερος δήμαρχος της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, θέση στην οποία παρέμεινε για ένδεκα έτη.
Από το 1994, ο Martin Schulz είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει υπηρετήσει σε μια σειρά επιτροπών. Πρώτα υπηρέτησε στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Από το 2000 διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ΕΚ.
Το 2004 εκλέχθηκε πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Martin Schulz τάχθηκε ενεργά υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας την προαγωγή της απασχόλησης και της ανάπτυξης, τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την προάσπιση της ισότητας και τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης.
Ο Martin Schulz εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου 2012 για θητεία διάρκειας δυόμισι ετών με 387 ψήφους.
Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών και στα χόμπι του συμπεριλαμβάνονται το διάβασμα, η ιστορία και το ποδόσφαιρο. Στα αγαπημένα του βιβλία συγκαταλέγονται «Ο γατόπαρδος» του Tomasi di Lampedusa και όλα τα βιβλία του Eric Hobsbawm.
Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Ο Θανάσης Βακάλης γεννήθηκε το 1973, κατάγεται από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής. Από το 2001 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της αγελαδοτροφίας και της γεωργίας και είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας. Από τις αρχές του 2011 είναι πρόεδρος του νεοσύστατου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα».
Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και διδάκτορας οικονομικών επιστημών του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων. Είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και εισηγήσεων σε συνέδρια καθώς και μέλος ομάδων εργασίας για την εκπόνηση ερευνών και μελετών σχετικών με ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης διδάσκει Διεθνή Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη τον Αύγουστο του 1960. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τέλειωσε το Η’ γυμνάσιο στα Πατήσια. Αποφοίτησε από το Οικονομικό της Νομικής το 1986. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1987, ενώ το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ (D.Phil) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: “Unions and investment in UK manufacturing sector 1950-1987″.
Την διετία 1990-1992 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1992-1998 δίδαξε στο American College of Greece, DEREE, ενώ εργάστηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010 μέχρι το 2012.
Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων την τριετία 1993-1996 ενώ αμέσως μετά (1996-1997) ανέλαβε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης στον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά.
Την τριετία 1999-2002 βρέθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής, κατόπιν του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Τράπεζα (2002-2004) και Διευθυντή Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (2004-2005). Την διετία 2006-2008 εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, της Ένωσης Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και της ναυτιλιακής εταιρίας Naftotrade Shipping and Commercial SA. Από το 2010 εκτελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης έχει εργασθεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Τραπεζών.
Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης έχει μακρά εμπειρία σε θέματα διοίκησης καθώς μεταξύ άλλων έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών: Galileo Hellas (1995-1996), Ελληνικών Ταχυδρομείων (1995-1996), Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1998-1999), Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (1998), Ethnodata (1998), Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (2001-2003), Interbank Systems DIAS (2002-2004), Sanyo Holding (2004-2007) και Oceanaut INC (2005-2009).
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά σε θέματα διεθνούς οικονομικής με ειδίκευση σε ζητήματα αγοράς εργασίας, χρηματοοικονομικής και ναυτιλιακής οικονομικής.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).