Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μουσικές συγγένειες και διαδρομές. Παραδοσιακή Μουσική από όλο τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο

Πολυζώη Βασιλική, Χατζηνικολάου Τέτη, Λιάβας Λάμπρος

19 Ιουνίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:53:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1490

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 2023 και τιμώντας την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, διοργάνωσε βραδιά παραδοσιακής μουσικής, τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023, στον κήπο του Μουσείου, με τίτλο «Μουσικές συγγένειες και διαδρομές».

Το μουσικό σύνολο φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. ερμηνεύει επιλεγμένα κομμάτια παραδοσιακής μουσικής από όλο τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο, σε διεύθυνση και μουσική διδασκαλία του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου και του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Μουσικές συγγένειες και διαδρομές
Παραδοσιακή μουσική από όλο τον Ελληνισμό και την Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που επιλέχθηκε να γιορτάζεται στο θερινό ηλιοστάσιο, όπου το φως έχει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παρουσία, είναι κάθε χρόνο ημέρα γιορτής για το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας που μοιράζεται με το κοινό του ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Μουσείο γιόρτασε μαζί με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων-ΙCOM που συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, αλλά και μαζί με νέους μουσικούς και επιστήμονες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που ερμηνεύουν επιλεγμένα κομμάτια παραδοσιακής μουσικής από όλο τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο.

Συμμετέχουν:
Σεβαστιανή Βλέτση, Εμμέλεια Δαμανάκη, Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χρυσή Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη, Βαρβάρα Τσιβίκη: τραγούδι

Γιάννης Μιχαηλίδης: κεμεντζέ, τραγούδι

Γεωργία Χάλαρη, Ρόζα Χατζηκωνσταντίνου, Eλένη Χαρταλάμη: σαντούρι

Βασίλης Aντωνίου, Νίκος Δαλιάνης, Μαρία Κυπριανού: κλαρίνο

Θάνος Καρανάσιος, Γιάννης Πούλιος, Χρήστος Ψαρομήλιγκος: βιολί

Δημήτρης Χιώτης, Άρης Πρεβεζάνος: κρητική λύρα

Παναγιώτης Λοΐζου, Ορέστης Τσιχλάκης: ούτι

Aντώνης Aυγερινός, Γιάννης Σταματογιάννης: μαντολίνο

Κωνσταντίνα Ραγουζαρίδη, Στρατής Σκουρκέας: κρουστά

Eλένη Μπαϊλή: νέυ

Νίκη Ανδρονίκου, Φίλιππος Αντωνίου, Δημήτρης Αξιώτης, Χάρης Καψοκέφαλος, Δημήτρης Ράπτης: λαούτο

Συντονισμός - Μουσική διδασκαλία
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Διευθυντής ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη»
Λάμπρος Λιάβας

Επιμέλεια ήχου
Γιάννης Μαλαφής
και φοιτητές του μαθήματος ηχοληψίας του ΤΜΣ

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

1. Ταταυλιανός συρτός (Κων/πολη)

2. Νά ’μαν πουλί - Μια κόρη μια διαβάτισσα - Καρσιλαμάς ραστ (Θράκη)

3. Με μήνυσε η αγάπη μου - Βρύση μου πετροκάμαρη - Σόφκα (Μακεδονία)

4. Τσακιτζής (Μ. Ασία) - Πρεβεζάνικο συρτό (αστικό Ηπείρου) - Hüzzam Oyun Havasi (σύνθεση: Gοksel Bahtagir)

5. Σαν πας στα ξένα (Μ. Ασία) - Βασίλω Καλαματιανή (Μοριάς) - Τα κλάματα (Ήπειρος)

6. Όλες οι δάφνες - Λιούλιος - Περδικούλα (Ρούμελη-Μοριάς)

7. Λάχανα - Τάμζαρα (Πόντος)

8. Μανώλια (στίχοι: Κώστας Βίρβος) – Κρουν’ τα νταούλια (Θράκη) - Τρυγόνα (Ρούμελη)

9. Σήμερα είναι Κυριακή - Μαύρο μου χελιδόνι - Απόψι είνι σειήσματα - Κουλουριαστός (Θράκη)

10. Φόρα τα μαύρα (Κ. Καρίπης) - Στον κατιφένιο σου οντά (αστικό Κων/πολης)- Μην ορκίζεσαι βρε ψεύτρα (Δ. Σέμσης)

11. Τα μάτια σου μ' αρέσουνε (Κρήτη) - Κρητικό συρτό (σύνθεση: Ross Daly) - Σαββατοβραδύ (Κάρπαθος) - Ορχηστρικό Ν. Οικονομίδη

12. Κότσιηνη τρανταφυλλιά μου (Κύπρος) - Τσιάκκαρα Μάκκαρα (Κύπρος) - Slide dance (σύνθεση: Ara Dinkjan)

Πολυζώη Βασιλική Διευθύντρια, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Η Βασιλική Πολυζώη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Μουσειολογία. Από το 1992 και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, δουλεύοντας για κάθε σχεδόν τομέα της δραστηριότητάς του. Σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικά είδη κοινού, διαχειρίστηκε μουσειακές συλλογές, χορηγικά προγράμματα, δημιούργησε και επιμελήθηκε εκδόσεις έντυπες και ψηφιακές. Συμμετείχε σε εκθέσεις άλλων Μουσείων (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) επιλέγοντας τα μουσειακά αντικείμενα και συγγράφοντας τα σχετικά λήμματα για τους επιστημονικούς καταλόγους των εκθέσεων. Ως επιμελήτρια του Μουσείου συνεργάστηκε για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και τη δημιουργία του συνοδευτικού υλικού της, όπως η μουσική ψηφιακή έκδοση «Είναι όμορφη η δουλειά μας. Επαγγέλματα στα παλιά τραγούδια» σε συνεργασία με τον μουσικολόγο Γιώργο Παπαδάκη. Από το 2019 προΐσταται στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης-Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον παραδοσιακό χορό, μαθητεύοντας στο Λύκειο των Ελληνίδων, και με τα παραδοσιακά κρουστά με δάσκαλο τον δεξιοτέχνη μουσικό Μιχάλη Κλαπάκη (1994 έως σήμερα).

Χατζηνικολάου Τέτη Ιστορικός - Λαογράφος - Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ - Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)

Η Tέτη Xατζηνικολάου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ ’όπου έλαβε πτυχία Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Ιστορίας- Αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Τέχνης) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Τέχνη και Πολιτισμός) με υποτροφίες του Ιταλικού και του Βελγικού Κράτους αντίστοιχα. Από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ιστορίας (DEA). Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα προστασίας της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς (1978- 2011). Διετέλεσε προϊσταμένη τμήματος στη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου με αρμοδιότητα τα Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία και τις Συλλογές (1993-1997) και Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997-2011). Άρθρα και εργασίες της σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα μουσεία νεοελληνικού πολιτισμού και τη μουσειοπαιδαγωγική έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει ειδικά ασχοληθεί με θέματα Διεθνών Οργανισμών.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Λιάβας Λάμπρος Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Ο Λάμπρος Λιάβας είναι Καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη».

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εθνολογία και εθνομουσικολογία στο Παρίσι. Παράλληλα, σπούδασε βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά, πιάνο, αρμονία και αντίστιξη με τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ως εθνομουσικολόγος, έχει αναπτύξει πολύπλευρη ερευνητική, εκπαιδευτική και επιμορφωτική δραστηριότητα με στόχο την καταγραφή, μελέτη και διάδοση της ελληνικής μουσικής (λόγια, δημοτική, αστική, νεότερο και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι). Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με την οργάνωση αρχείων, μουσική αρθρογραφία και μουσικοκριτική, καθώς και με την παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για την παραδοσιακή μουσική («Το Αλάτι της Γης»).

Στον χώρο του θεάτρου έχει ασχοληθεί με την έρευνα, μουσική επιμέλεια, συγγραφή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, λυρικού και μουσικού θεάτρου, θεάτρου και σύγχρονου χορού. Ανάμεσα τους, τα αφιερώματα της ΕΛΣ για τα 100 χρόνια της ελληνικής οπερέτας - Θεόφραστος Σακελλαρίδης (2007-8) και τον Κώστα Γιαννίδη (αναβίωση της οπερέτας «Το Μικρόβιο του Έρωτα», 2009-11), καθώς και η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ» (2012).

Το 2011 εκδόθηκε από την Εμπορική Τράπεζα το βιβλίο του «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950».

Σχετικές ομιλίες