Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση: Η εξασφάλιση μιας νέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Μαραβέγιας Ναπολέων, Μουρμούρας Ιωάννης, Παγουλάτος Γιώργος, Σταθάκης Γιώργος, Begg Iain

24 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 135:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2024
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών, διοργάνωσαν, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαΐου, Συνέδριο με τίτλο «Η έξοδος από την κρίση: Εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις». 

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας έχει αναλάβει μια προσπάθεια να καταγραφούν τα σημεία κλειδιά ενός ρεαλιστικού «ελληνικού σχεδίου» για την έξοδο από την κρίση που θα εστιάζει (πέρα από τις μακροπρόθεσμης απόδοσης μεταρρυθμίσεις) σε πρακτικές προτάσεις άμεσης απόδοσης. Για το σκοπό αυτό, συγκεντρώνουμε απόψεις και προτάσεις από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, ειδικούς εμπειρογνώμονες και ανθρώπους της πράξης.

Υπό την επιμέλεια των Καθηγητών Γιάννη Βαληνάκη, Παναγιώτη Καζάκου και Ναπολέοντα Μαραβέγια, έχει επιχειρηθεί μία πρώτη μελέτη και καταγραφή, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ευελπιστώντας ότι με την πολύτιμη συνδρομή των συμμετεχόντων ομιλητών (πολιτικών και πανεπιστημιακών), θα παραχθεί μια μελέτη πραγματικά χρήσιμη, αποδοτική και εφαρμόσιμη.

Μαραβέγιας Ναπολέων Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία Grenoble με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση όπου απέκτησε το DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα 1983.

Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble Μακροοικονομική και, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.

Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Επίσης από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης". Σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι: 
-Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
-Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων RAFAC NATURA κά 
-Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών Επιθεώρηση Αγροτικής -Οικονομίας Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας 
-Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ 
-Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ΕΚΕΜ

Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου (2012).

Μουρμούρας Ιωάννης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού

Ο Ιωάννης Μουρμούρας είναι Καθηγητής Μακροοικονομικών Ανοιχτής Οικονομίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ακαδημαϊκοί τίτλοι:
Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. (1987)
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Οικονομική Επιστήμη, London School of Economics (1989)
Διδακτορικό στα Οικονομικά,University of London (1992)

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:
Δυναμική Μακροοικονομική Ανάλυση
Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής
Νομισματική Οικονομική

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Σταθάκης Γιώργος τ. Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Γιώργος Σταθάκης σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Μ. Βρετανία απ’ όπου έλαβε Διδακτορικό Τίτλο στην Οικονομία. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Harvard και του Κέντρου Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης.

Το ερευνητικό του έργο εστιάστηκε κυρίως στη οικονομική ιστορία και στη θεωρία της οικονομίας. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα βιβλία: Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ. Η ιστορία της Αμερικανικής Βοήθειας στην Ελλάδα (Βιβλιόραμα, Αθήνα 2004), Ατελέσφορος Εκσυγχρονισμός. Κριτικά σημειώματα από την «Αυγή» και τον «Πολίτη» (Βιβλιόραμα, Αθήνα 2007). Βιβλία του έχουν επίσης εκδοθεί στα αγγλικά: Economic Development and Social Change: Historical Roots and Modern Perspectives (Routledge, Λονδίνο 2006) και The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe (Ashgate, Aldershot 2003). Από το 1988 είναι καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου το διάστημα 2000-2004 ανέλαβε Πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ενώ από το 2011 έως το 2012 διετέλεσε Αντιπρύτανης.

Με την πολιτική ασχολήθηκε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στις εθνικές εκλογές του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ορίστηκε Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στις εθνικές εκλογές του 2015, επανεξελέγη βουλευτής Χανίων και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Έπειτα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ορίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Begg Iain Επιστημονικός Ερευνητής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, London School of Economics, Μεγάλη Βρετανία

Ο Iain Begg είναι Επιστημονικός Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics and Political Science (LSE). Το κύριο ερευνητικό του έργο είναι πάνω στην πολιτική οικονομία της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα σχετικά με διάφορες πτυχές της πολιτικής της Ε.Ε. ενώ τα τρέχοντα προγράμματα με τα οποία ασχολείται  περιλαμβάνουν μελέτες για τη διακυβέρνηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε., τη στρατηγική της Ε.Ε. της Λισσαβώνας, τις κοινωνικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Άλλα πρόσφατα ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνουν εργασίες πάνω στον συντονισμό πολιτικής στρατηγικής στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της πολιτικής συνοχής.

Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ήταν εκδότης του Journal of Common Market Studies, το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό περιοδικό  που επικεντρώνεται στη μελέτη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, από το 1998 έως το 2003. Έχει αναλάβει πολλούς συμβουλευτικούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι αυτός του μέλους μιας ομάδας για το μέλλον της ευρωπαϊκής συνοχής. Ακόμα, έχει κληθεί ως ειδικός μάρτυρας πάνω σε ζητήματα της Ε.Ε. από τη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων (House of Commons Treasury Committee), την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της Βουλής των Λόρδων (House of Lords European Communities Committee) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι τακτικός συνεργάτης σε διεθνή συνέδρια πάνω σε ζητήματα ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και συχνά του ζητούνται συνεντεύξεις από δημοσιογράφους.

Ιστοσέλίδα του Iain Begg στο London School of Economics

Σχετικές ομιλίες