Μαυράκης Δημήτριος
Στρατηγέα Αναστασία
Αγερίδης Γιώργος
Πορτοκαλάκης Λεόντιος
Ξενόπουλος Στέφανος
Μέριανος Προκόπιος
Σκούλλος Ιωσήφ
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/03/2013
Διάρκεια
02:23:18
Εκδήλωση
Ευρώπη 2020: Στρατηγική της Ε.Ε. για βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
Χώρος
Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Διοργάνωση
Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
ενέργεια, ενεργειακή πολιτική, Ευρωπαϊκή Ένωση, εξοικονόμηση ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ορυκτά καύσιμα, υδρογονάνθρακες, κλιματική αλλαγή, πράσινη ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, στρατηγική Ευρώπη 2020
Η Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας, συνεχίζοντας το ακαδημαϊκό της έργο, διοργάνωσε ένα ακόμα μεγάλο συνέδριο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενέργεια και το Περιβάλλον». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης: «Ευρώπη 2020: Στρατηγική της Ε.Ε. για βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».
Το συνέδριο συντόνισε ο Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας, κ. Προκόπιος Μέριανος πλαισιωμένος από σημαντικές προσωπικότητες. Αρχικά, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτριος Μαυράκης, αναφέρθηκε στην πράσινη ενέργεια ως το μονοπάτι που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβίωση και την ευημερία. Εν συνεχεία, η Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα Αναστασία Στρατηγέα, παρουσίασε τα πρότυπα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις Μεσογειακές χώρες τις Ένωσης έως το 2020. Έπειτα, ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), κ. Γεώργιος Αγερίδης, εξήγησε πώς η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθεί ως παράγοντας ανάπτυξης. Ακολούθως, ο Τοπογράφος Μηχανικός (ΕΜΠ) και Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), κ. Λεόντιος Πορτοκαλάκης, παρουσίασε τα στάδια μιας σεισμικής έρευνας που οδηγούν στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θάλασσα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της νορβηγικής εταιρίας PGS στο Ιόνιο και τη Δυτική Κρήτη. Επίσης, ο Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, κ. Στέφανος Ξενόπουλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας πετρελαίου που έχει διεξαχθεί έως τώρα στην Ελλάδα. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας, κ. Ιωσήφ Σκούλλος, παρέθεσε τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυράκης είναι διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού του Κέντρου Ενέργειας Μαύρης Θάλασσας (BSREC) στη Σόφια και συντονιστής του δικτύου Promitheas που περιλαμβάνει ενεργειακά και περιβαλλοντικά ινστιτούτα από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας.
Η δραστηριότητα και το έργο του αφορά τις περιφερειακές ενεργειακές αγορές, τις διασυνδέσεις, τους διηπειρωτικούς διαδρόμους, την εφαρμογή των μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο και την περιβαλλοντική διάσταση της μεταφοράς πετρελαίου δια της θαλάσσιας οδού.
Επίσης, είναι αρχισυντάκτης στις εκδόσεις Energy View of the BSEC countries και Euro- Asian Journal of Sustainable Energy Development Policy, καθώς και διοργανωτής του ετήσιου συνεδρίου Energy and Climate Change.
Η Αναστασία Στρατηγέα είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (ΑΠΘ) (1983) και διδάκτωρ της ΣΑΤΜ του ΕΜΠ (1996). Η διδακτορική της διατριβή εστιάζει στις ‘Επιπτώσεις των Δικτύων Πληροφόρησης και Επικοινωνίας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Έχει συμμετάσχει σε ένα πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και σε ερευνητικά δίκτυα σε θέματα Σχεδιασμού Μεταφορών, Διευρωπαϊκών Δικτύων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας, Προοπτικής Διερεύνησης κ.ά.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται ανάμεσα στα άλλα στους παρακάτω τομείς: Περιφερειακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη, Περιφερειακή Πολιτική, Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICTs), Μεθοδολογίες Προοπτικής Διερεύνησης, Ανάλυση Σεναρίων, Μέθοδοι και Μοντέλα Συμμετοχικού Σχεδιασμού, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αξιολόγηση, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη κ.λπ.
Ο Γιώργος Αγερίδης εργάζεται στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από το 1993. Ξεκίνησε από τον Τομέα Προώθησης Ενεργειακών Τεχνολογιών & Διεθνούς Συνεργασίας με κύρια ευθύνη τα έργα διεθνών συνεργασιών. Στη συνέχεια ήταν υπεύθυνος για τις ενεργειακές επενδύσεις στο Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μέχρι τις αρχές του 2007 είχε την ευθύνη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης. Σήμερα είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012 ήταν επίσης αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.
Είναι Διδάκτορας Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Έχει εργαστεί στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος ως μηχανικός-μελετητής και ως σύμβουλος στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Για πολλά χρόνια ήταν πραγματογνώμονας σε ασφαλιστικές εταιρίες με εξειδίκευση τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Από τον Μάρτιο του 2013 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων – ΕΛΙΝΗΟ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας – ΕΣΣΗΘ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής – ΕΙΔΙΠ, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ.
Η επαγγελματική του εμπειρία ξεκίνησε το 1984 ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αεροδυναμικής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, όπου απέκτησε και διδακτική εμπειρία.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια με θέμα την ενέργεια και τις τεχνολογίες ελέγχου της αέριας ρύπανσης. Είναι μέλος πολλών ενώσεων και συνδέσμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συνεισφέρει στη συγγραφή τριών βιβλίων, ενώ είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά συνέδρια, καθώς και διαφόρων άρθρων σε τεχνικά και επιστημονικά περιοδικά.
Ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης είναι Τοπογράφος Μηχανικός και Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων. Το 1969 αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή και το 1974 απέκτησε το Δίπλωμα της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Ε..Μ. Πολυτεχνείου.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ανέλαβε και επέβλεψε έργα κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Τ.ΕΘ.Α.
Το 1979 αποκτά ΠτυχΪο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε).
Την περίοδο 1978 – 1981 ήταν Επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα Γεωδαισίας του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Συμμετείχε στα έργα παρακολούθησης των μικρομετακινήσεων μεγάλων φραγμάτων (Φράγμα Μόρνου) υπό τον Καθηγητή κ. Γ. Βέη (Πρόεδρος Α.Σ.Ε.Π).
Την περίοδο 1981 - 2009 διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος παροχής τεχνικών υπηρεσιών της Εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ Α.Ε). αποκτώντας μπειρία σε έργα:
• Οργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων σεισμικών ερευνών στην ξηρά και την θάλασσα.
• Υλοποίησης προγραμμάτων υποθαλάσσιων σεισμικών ερευνών με άλλους Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς για έρευνα υποθαλάσσιων ορυκτών ( Ι.Γ.Μ.Ε , Ε.Ε), υποθαλάσσιες αποτυπώσεις και ποντίσεις (Καλώδια, υποθαλάσσιοι αγωγοί, υποθαλάσσιες γεωτρήσεις).
• Οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πλοήγησης θαλασσίων γεωτρυπάνων για την εκτέλεση θαλασσίων γεωτρήσεων πετρελαίου με ίδια μέσα ( εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό κλπ.).
Από το 2010 είναι Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογοναναθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).
Ο Στέφανος Ξενόπουλος είναι Χημικός Μηχανικός και Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Χημικών Μηχανικών (1973). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αρχικά αποκτώντας Master of Sciences in Process Engineering and Economics (Loughborough University of Technology, UK) το 1974, και, στη συνέχεια, το 1977, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College, UK (Petroleum Engineer, Master of Sciences).
Από το 2011 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΙΝΥ. Έχει εργασθεί σε ΔΕΠ ΑΕ από τον Απρίλιο 1976, ακολούθως σε ΔΕΠ-ΕΚΥ από το 1987 και σε ΕΛΠΕ από 1998 έως το θέρος του 2010, στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα σε θέματα μηχανικής κοιτασμάτων, δοκιμές παραγωγής και τεχνικο-οικονομικές μελέτες ανάπτυξης κοιτασμάτων.
Ο Προκόπης Μέριανος είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει υπάρξει Εισηγητής και Διοργανωτής πλήθους ακαδημαϊκών διαλέξεων και συνεδρίων σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Περιβάλλοντος και Στρατηγικής.
Διευθύνει τις Ερευνητικές Ομάδες της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας.
Έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γραφείο για την Ελλάδα. Μιλάει Ρωσικά και Αγγλικά.