Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Fairy Tale Logic: The Philosophy of Mythology through the Eyes of Poetry

Zaimis Ginger

4 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 708
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Zaimis Ginger

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
04/10/2016

Διάρκεια
42:53

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Χώρος
Αμφιθέατρο "Cotsen Hall", Αναγνωστήριο Σπάνιων Βιβλίων Μανδύλα

Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Κατηγορία
Λογοτεχνία, Φιλοσοφία

Ετικέτες
ποίηση, μυθολογία, αρχαιότητα

Η ομιλία της Ginger G. Zaimis, ποιήτριας και δοκιμιογράφου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η ομιλήτρια επεκτείνει το φάσμα μυθολογίας ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας ως τη σημερινή εποχή, μέσα από την ποίηση και τη φιλοσοφία. Η ομιλία της επικεντρώνεται, χωρίς να περιορίζεται, σε ποιητικά αρχέτυπα από τον Όμηρο, το Σοφοκλή, τον Αισχύλο και τον Κλεάνθη. Επίσης, αναλύει φιλοσοφικές αποχρώσεις και έννοιες μυθογογικής προέλευσης και πώς αυτές συνδέονται με την ανθρωπότητα, τη συνείδηση και την κατανόηση, μέσα από το ποιητικό της έργο.

Όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, οι σύγχρονες κοινωνίες ενδιαφέρονται για την κατανόηση της πραγματικότητας μέσα από τη μυθολογία· πρόκειται για μια ακόρεστη περιέργεια που φυτεύει τους σπόρους της γνώσης και της φιλοσοφίας για να διαιωνίσει τη σκέψη και την εσωτερική συνείδηση. Η μυθολογία και η φιλοσοφία ενώνονται μέσα από τα μάτια της ποίησης και η ένωση αυτή ολοκληρώνεται με τη φιλοσοφία. Η ομιλήτρια ενσωματώνει διάφορα ποιήματα από τη νέα συλλογή της, "Prometheus Rebound and Other Mythology", ενώ αναφέρεται σε επιλεγμένα ποιήματα από δημοσιευμένες / ανέκδοτες συλλογές, καθώς και σε πηγές από όπου άντλησε έμπνευση για αυτά τα ποιήματα.

Η Ginger F. Zaimis είναι αμερικανίδα ποιήτρια και δοκιμιογράφος. Στη γραμματολογία της συναντώνται διασταυρώσεις του σύγχρονου Μοντερνισμού, της συγκριτικής λογοτεχνίας και της μυθολογίας, συνδεόντας διεπιστημονικούς διαλόγους με τη γλώσσα, την ιστορία και τη φιλοσοφία, ενώ παράλληλα "παντρεύει" τις τέχνες και τις επιστήμες. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε κέντρα σύγχρονης τέχνης, μπιενάλε και μουσεία.

Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές, τις "Prometheus Rebound and Other Mythology" και "Excavated Athens to Alexandria", καθώς και δοκίμια και κριτικές. Έχει δημιουργήσει δύο νέες ποιητικές φόρμες, το Portico Convention και το Triptych. Είναι συν-συγγραφέας με τον Ευάγγελο Μουτσόπουλο του "Philosophy and Poetry". Η επόμενη συλλογή της, "Therapy with Antigone and the Trilogy Verses" (Spuyten Duyvil Press, Νέα Υόρκη) θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2017.

Μεγάλωσε στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα, πέρασε τα πρώτα χρόνια της στη Νέα Υόρκη και τώρα ζει στην Αθήνα.
 

Zaimis Ginger Ποιήτρια, Συγγραφέας

Η Ginger F. Zaimis είναι αμερικανίδα ποιήτρια και δοκιμιογράφος που ειδικεύεται σε αρχιτεκτονικές μορφές. Είναι Πρόεδρος Τεχνών και Λογοτεχνίας του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Στη γραμματολογία της συναντώνται διασταυρώσεις του σύγχρονου Μοντερνισμού, της συγκριτικής λογοτεχνίας και της μυθολογίας, συνδέοντας διεπιστημονικούς διαλόγους με τη γλώσσα, την ιστορία και τη φιλοσοφία, ενώ παράλληλα ενώνει τις τέχνες και τις επιστήμες. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε κέντρα σύγχρονης τέχνης, μπιενάλε και μουσεία, ενώ το γράψιμο της εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και οι ποιητικές της προοπτικές από το National Book Critics Circle. Ήταν φιναλίστ του βραβείου PEN AMERICA’s Joyce Osterweil Poetry (2014) για την καλύτερη πρώτη συλλογή.

Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές, τις "Prometheus Rebound and Other Mythology" και "Excavated Athens to Alexandria", καθώς και δοκίμια και κριτικές. Έχει δημιουργήσει δύο νέες ποιητικές φόρμες, το Portico Convention και το Triptych. Είναι συν-συγγραφέας με τον Ευάγγελο Μουτσόπουλο του "Philosophy and Poetry".

Μεγάλωσε στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα, πέρασε τα πρώτα χρόνια της στη Νέα Υόρκη και τώρα ζει στην Αθήνα.

Σχετικές ομιλίες

Ελληνική αρχαιότητα, σύμβολα και ζητήματα πρόσληψης στον 19ο αιώνα: το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νικολάου Γύζη 96:30

Δεκ 02, 2017

Ελληνική αρχαιότητα, σύμβολα και ζητήματα πρόσληψης στον 19ο αιώνα: το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νικολάου Γύζη

Μπουραζέλης Κωνσταντίνος Παπούλιας Ευάγγελος Παυλόπουλος Δημήτρης Καραμανωλάκης Βαγγέλης Μαυρομιχάλη Ευθυμία Κούρια Αφροδίτη Κυριαζή Πελαγία

Γλώσσα: Ελληνική