Τσιαμυρτζής Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/07/2015
Διάρκεια
49:14
Εκδήλωση
50ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2015, στρες, χειρουργός
Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μίας μελέτης ποσοτικοποίησης της παροδικής εφίδρωσης στην περιρινική περιοχή χρησιμοποιώντας θερμική απεικόνιση. Το εν λόγω φαινόμενο ενεργοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και αποτελεί ένδειξη των διεργασιών στρες στον εγκέφαλο. Με αυτή την καινοτόμο τεχνολογία μέτρησης που αναπτύχθηκε, είμαστε σε θέση αφενός να καταγράψουμε το στρες που δημιουργείται κατά την εκπαίδευση των χειρουργών και αφετέρου να μελετήσουμε την επίδρασή του στη διαμόρφωση της επιδέξιότητάς τους. Αποδεικνύεται ότι σε κρίσιμους χειρισμούς υψηλής επιδεξιότητας, οι αρχάριοι προσπαθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους τόσο γρήγορα όσο οι έμπειροι. Επίσης αποδεικνύεται ότι, ενώ η ταχύτητα σε έμπειρα άτομα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το την ικανότητά τους, στους αρχάριους είναι πιθανό να υποκινείται από υψηλά επίπεδα στρες, με αρνητικά αποτελέσματα στην ακρίβεια. Οι άνθρωποι αποφεύγουν την προσαρμογή της ταχύτητας εκτέλεσης στο επίπεδο των ικανοτήτων τους, αντίθετα αναπτύσσουν την ικανότητά τους ανταποκρινόμενοι σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο ταχύτητας, το οποίο ορίζεται από μία νευροφυσιολογική λανθάνουσα κατάσταση. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας όχι μόνο φέρνει στο προσκήνιο μια περίεργη πτυχή της ανθρώπινης φύσης καλά κρυμμένα μέχρι τώρα, αλλά επίσης ακυρώνει έμμεσα τα μοντέλα εκπαίδευσης σε μια σειρά από κρίσιμα επαγγέλματα όπου η επιδεξιότητα είναι το κλειδί.
Η ομιλία αυτή βασίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature's Scientific Reports, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Sc.) στη Στατιστική (1995-1997) και είναι Διδάκτωρ Στατιστικής (1997-2000) του University of Minnesota - School of Statistics, με τίτλο διδακτορικής διατριβής "Bayesian Approach to Quality Control Problems". Είναι πτυχιούχος Μαθηµατικών (1990-1994) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στο στατιστικό έλεγχο ποιότητας και στα στατιστικά προβλήματα αναφορικά με την ανάλυση εικόνας, πεδία στα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 άρθρα. Στο πλαίσιο της ερευνητικής του συνεργασίας με το εργαστήριο υπολογιστικής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Χιούστον έχει ασχοληθεί ενεργά με τη μελέτη του φαινομένου του στρες, της ανίχνευσης ψεύδους, της εξ αποστάσεως μέτρησης βιομετρικών χαρακτηριστικών και της αναγνώρισης προσώπου, κάνοντας χρήση της θερμικής απεικόνισης, εργασίες που έλαβαν αρκετή δημοσιότητα στις ΗΠΑ.