Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Χώρας διοργάνωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στις 5-7 Ιουλίου 2017, το “Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στo τριήμερο του Forum o Δημόκριτος έγινε σημείο συνάντησης Ελλήνων και Ξένων Επιστημόνων και πόλος ενός δυναμικού δικτύου συνεργασιών και διασύνδεσης με τη Bιομηχανία. Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες σε τομείς Νανοτεχνολογίας, Προηγμένων Υλικών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Βιοεπιστημών, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Στη φετινή διοργάνωση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική έρευνα και στις συγκλίνουσες τεχνολογίες. Προγραμματίστηκαν, επίσης, συζητήσεις με εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας και επικοινωνίας της επιστήμης.
Το workshop "Integrated, Innovative Renewable Energy – Hydrogen Systems and Applications" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017. Οι συμμετέχοντες ομιλητές ανέλυσαν τις εξής θεματικές:
Spyros Kiartzis: How Technology is Innovating the Oil & Gas Sector
Ernst Fleischhacker: Conversion of the Tyrolian Energy System Based on the Example Demo4Grid
Athanasios Stubos: The FCH JU Regions & Cities Initiative
George Marnellos: FCH Technologies: Potential large implementation projects in Greece
Christos Agrafiotis: Solar fuels production via high-temperature processes
Stella Boura: Helbio SA: An Innovative Technology in Hydrogen & Fuel Cell based Energy Systems
George Tzamalis: Hydrogen compression and storage through a Metal Hydride based Compressor
Emmanuel Stamatakis: Benchmark Analysis & pre-feasibility study for the market penetration of Metal Hydride Hydrogen Compressors
Μαρνέλλος Γεώργιος
Αναπληρωτής Καθηγητής – Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ο Γιώργος Μαρνέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1989 εισήλθε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το 1995 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός. Στην συνέχεια εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή στην επιστήμη της Χημικής Μηχανικής (1999), ενώ παράλληλα απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Την διετία 1999-2001 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στη Πολεμική Αεροπορία με τον βαθμό του έφεδρου αξιωματικού. Σήμερα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος της Προσωρινής ΓΣ του νεοσύστατου Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το 2004 ίδρυσε και σήμερα διευθύνει την ερευνητική ομάδα των Τεχνολογιών Εναλλακτικών & Ανανεώσιμων Καυσίμων, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα σχετικά με την “πράσινη” ενέργεια (τεχνολογίες και οικονομία του υδρογόνου, κυψέλες καυσίμου, ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας) και το περιβάλλον (αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, αειφόρο διαχείριση απορριμμάτων), ενώ επίσης ασχολείται με την αξιοποίηση Εθνικών & Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσω της συμμετοχής του σε μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών προγραμμάτων έρευνας & ανάπτυξης. Η ερευνητική δραστηριότητα του Γ. Μαρνέλλου, η οποία έχει δημοσιευθεί σε περισσότερα από 55 άρθρα σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης καθώς και σε πλέον των 80 άρθρων σε πρακτικά διεθνών & εθνικών επιστημονικών συνεδρίων, έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης (άνω των 660 ετεροαναφορών) με αποκλειστικά αφιερώματα εφημερίδων και επιστημονικών επιθεωρήσεων στο επιστημονικό του έργο. Το συγγραφικό έργο του Γ. Μαρνέλλου περιλαμβάνει επίσης 2 κεφάλαια σε συγράμματα που αναφέρονται στις τεχνολογίες υδρογόνου και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μέσω της ερευνητικής του δράσης έχει αναπτυξεί ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2010 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία (research scholar) του ιδρύματος Fulbright για την σύναψη συνεργασίας με την Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Μassachussets Ιnstitute of Τechnology, Yang Shao Horn, σε θέματα ανάπτυξης μικρό-κυψελών καυσίμου (micro-SOFCs). Πρόσφατα του απονεμήθηκε από το ΠΔΜ Βραβείο Καινοτόμου Έρευνας για τα έτη 2012-2014. Ως επιστήμονας που ασχολείται με τις τεχνολογίες υδρογόνου, είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογόνου (ΕΛΕΤΥ) και μέλος της Ελληνικής Πλατφόρμας Υδρογόνου ενώ έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και ημερίδων που σχετίζονται με ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα.