Ζέπου Αμαλία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/01/2014
Διάρκεια
54:27
Εκδήλωση
Διαλέξεις για την αρχιτεκτονική και την πόλη
Χώρος
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Διοργάνωση
CFCOMPANY
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Περιβάλλον
Ετικέτες
Αθήνα, ομάδες πολιτών, ποιότητα ζωής
Συνεχίστηκε την Τετάρτη 15 Iανουαρίου η σειρά ομιλιών με βασικό θεματικό άξονα την Αρχιτεκτονική και την Πόλη που διοργανώνει η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY στο σαλόνι του Ιδρύματος Κατακουζηνού (Λεωφ. Αμαλίας 4).
Αυτήν τη φορά μίλησε η κ. Αμαλία Ζέπου η οποία από τον Απρίλιο του 2013 εργάζεται ως σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για θέματα δικτύωσης με ομάδες πολιτών. Μαζί με τους συνεργάτες της, δημιούργησαν το δίκτυο «ΣυνΑθηνά», μια πλατφόρμα όπου άτυπες και μη άτυπες ομάδες της Αθήνας στηρίζονται και αποκτούν δημόσιο βήμα για τις θετικές πρωτοβουλίες τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η Αμαλία Ζέπου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, έχει αναπτύξει στο παρελθόν πλούσια εθελοντική δραστηριότητα αστικού ακτιβισμού. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Λονδίνο και Μέσα Επικοινωνίας στη Νέα Υόρκη. Στην ομιλία της αποκωδικοποίησε τα βασικά διδάγματα που της έχει κληρονομήσει αυτή η πυκνή εμπειρία δουλεύοντας για την πόλη είτε με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη είτε από την σημερινή της, διοικητική θέση.
Αυτή ήταν η τέταρτη, κατά σειρά, ομιλία στον κύκλο διαλέξεων που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κατακουζηνού. Μέσα από ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα οκτώ διαλέξεων, η CFCOMPANY επιδιώκει να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο για μια σειρά θεμάτων που ξεφεύγουν από ένα στενό επιστημονικό πλαίσιο και απασχολούν ευρύτερα το σώμα της κοινωνίας. Μια φορά το μήνα, Τετάρτη απόγευμα, στο καλύτερο δυνατό αθηναϊκό περιβάλλον, όπως είναι το σπίτι – μουσείο του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, οκτώ διαφορετικοί ομιλητές που συνδέονται με την πόλη με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, χαρίζουν την δική τους οπτική πάνω στην ρευστή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα εποχή για την Αθήνα.
Η Αμαλία Ζέπου υπηρέτησε στον Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών και την Καινοτομία από το 2014 έως το 2019. Το 2013 δημιούργησε την πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών «συνΑθηνά», η οποία αναπτύχθηκε περαιτέρω σε μια ιδέα που κέρδισε το βραβείο Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge τον Σεπτέμβριο του 2014. Το «συνΑθηνά» οδήγησε σε δύο κομβικά έργα στη διοίκηση της Αθήνας, τα οποία βασίζονται σε νέες συνεργατικές διαδικασίες με την κοινωνία των πολιτών: μία στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου των γκράφιτι και ένα νέο μοντέλο διαχείρισης ενός δημοτικού κτιρίου-δημοτικής αγοράς σε μια γειτονιά της Αθήνας. Το «συνΑθηνά» αναπτύχθηκε στη συνέχεια ως ένα δυναμικό δίκτυο για τη σύνδεση με τους ενεργούς πολίτες με στόχο την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, στο έργο “Curing the Limbo”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Urban Innovative Actions”. Υπήρξε υπεύθυνη για την υποψηφιότητα της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας το 2018 και για την ίδρυση του νέου τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας στον Δήμο Αθηναίων. Πριν από τη θέση της στον Δήμο, εργαζόταν ως ανεξάρτητη παραγωγός ντοκιμαντέρ, ενώ μεγάλωνε τα τρία της παιδιά στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το London School of Economics και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης.