Jouzel Jean
Ζερεφός Χρήστος
Βασιλόπουλος Περικλής
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική
Ημερομηνία
27/05/2014
Διάρκεια
103:10
Εκδήλωση
Φεστιβάλ "ΓεωΣυναντήσεις". Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά - Παρατηρώντας τον πλανήτη
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Auditorium Theo Angelopoulos
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος
Conférences Sans Frontières
Δήμος Αθηναίων
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη, ορυκτά καύσιμα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τήξη των πάγων, ανθρωπογενείς επιδράσεις, άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Στην τέταρτη χρονιά του, το γαλλο-ελληνικό φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις σας προσκαλεί, πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.
Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά, τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία, αποτελούν την κατευθυντήρια γραμμή αυτού του φεστιβάλ, που θα παρουσιάσει τα προγράμματα παρατήρησης της Γης και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και προβολές.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΛΗΞΗΣ: JEAN JOUZEL ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ
Την εκδήλωση προλογίζουν ο Olivier Descotes, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και η Δρ Γεωφυσικής Sylvie Gruszow, Επιστημονική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Περικλής Βασιλόπουλος.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
Ο Jean Jouzel, ένας από τους παγκοσμίως γνωστότερους κλιματολόγους και ειδικούς των παγετώνων, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, με το βραβείο Νόμπελ το 2007 μαζί με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) αλλά και με το βραβείο Vetlesen τον Φεβρουάριο του 2013.
Αντιπρόεδρος της GIEC και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre Simon Laplace, μπόρεσε να εισχωρήσει στα μυστικά των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και να εξαγάγει δεδομένα απαραίτητα για τη γνώση του παρελθόντος και για το μέλλον του πλανήτη Γη.
Ο Χρήστος Ζερεφός διευθύνει το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του στρώματος του όζοντος, στις οποίες συμμετείχε, οδήγησαν στην επιτυχία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Είναι επίσης διεθνώς γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες και για τη συμμετοχή του στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή η οποία τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης 2007. Είναι πρόεδρος στο Μαριολοπούλειο- Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και από το 2013 Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού National Geographic.
Ο Jean Jouzel, ένας από τους παγκοσμίως γνωστότερους κλιματολόγους και ειδικούς των παγετώνων, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, με το βραβείο Νόμπελ το 2007 μαζί με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC), αλλά και με το βραβείο Vetlesen τον Φεβρουάριο του 2013.
Αντιπρόεδρος της GIEC και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre Simon Laplace, μπόρεσε να εισχωρήσει στα μυστικά των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και να εξαγάγει δεδομένα απαραίτητα για τη γνώση του παρελθόντος και για το μέλλον του πλανήτη Γη.
Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών κ.α. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ). Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Περικλής Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπουδές: 1975-1981: Πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. 1982-1984: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα DEA Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne – Pantheon/IEDES. 1985: Μεταπτυχιακά σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Centre de Journalism, Paris ΧΙΙ Levalloirs – Perret και στο Centre de Journalism Européen, Επαγγελματική και Κοινωνική Δραστηριότητα: Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΠΟΕ (1975-1979). Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, Παρίσι (1984-1986), Λονδίνο (1993-1996). Συνεργάτης στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" 1985- 2002. Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Παραγωγός–παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987-1993) και ΕΡΑ / ΝΕΤ 105,8 (1997-σήμερα). Παρουσίαση–επιμέλεια της τηλεοπτικής εκπομπής "ΠΟΛΙΤΗΣ 2000" ΝΕΤ (1998-2002) και της εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ 2013 στην ΕΤ-1 (2008-2009). Συντονιστής του Κέντρου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πολιτών της ΕΡΤ (2006-σήμερα), υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της ΕΡΤ και εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1997-σήμερα), ενός ανεξάρτητου, μη κομματικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου ενεργών πολιτών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.