Πολυκανδριώτη Ουρανία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/10/2016
Διάρκεια
00:16:29
Εκδήλωση
Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα - Διεθνές Συνέδριο, αφιερωμένο στη μνήμη της Ιστορικού Ευρυδίκης Σιφναίου
Χώρος
Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Ευρυδίκη Σιφναίου, Λέσβος, Μυτιλήνη, βορειοανατολικό Αιγαίο, Στράτης Μυριβήλης, Ηλίας Βενέζης, δημοτικισμός, Λεσβιακή Άνοιξη
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη της Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΙΕ/ΕΙΕ, που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο.
Η Ρούρα Σιφναίου, στη διάρκεια της επιστημονικής της σταδιοδρομίας τόσο στο ΙΙΕ όσο και κατά τις πολλές συνεργασίες που είχε με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ελληνικών, μεσογειακών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και ασχολήθηκε συστηματικά με τέσσερις επιστημονικές περιοχές: την οικονομική και κοινωνική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των επιχειρήσεων και την ιστορία της διασποράς.
Πιο συγκεκριμένα, ερεύνησε την οικονομική και κοινωνική ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία της Ελλάδας και ανέδειξε νέο και σημαντικό αρχειακό υλικό, κυρίως για την ιστορία της σαπωνοποιίας της Λέσβου, την ελαιουργία και τα βιομηχανικά κατάλοιπά της. Μελέτησε παράλληλα και άλλες επιχειρήσεις Λέσβιων επιχειρηματιών, τοποθέτησε τη Μυτιλήνη και τις ποικίλες επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητές της στον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής ιστορίας.
Μεγάλη επίσης υπήρξε η συνεισφορά της Ρούρας Σιφναίου στην ιστορία των επιχειρήσεων και της διασποράς, αντικείμενο στο οποίο άνοιξε νέους ορίζοντες μελετώντας νέα αρχεία και ανεξερεύνητα πεδία. Ειδικότερα στο επιστημονικό αντικείμενο της ιστορίας των επιχειρήσεων δημοσίευσε σημαντικές μελέτες για τα επιχειρηματικά δίκτυα των εμπόρων και εφοπλιστών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Στο συνέδριο αυτό (από το οποίο το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 2 θεματικές ενότητες με 8 ομιλίες), παρουσιάστηκαν μελέτες Ελλήνων και ξένων Ιστορικών γύρω από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που απασχόλησαν τη Ρούρα Σιφναίου με κέφι και πάθος για τη γνώση και την προαγωγή της επιστήμης.
Δείτε το βιογραφικό της Ευρυδίκης Σιφναίου εδώ.
Η Ουρανία Πολυκανδριώτη σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle. Είναι διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Νεοελληνική γραμματολογία και Ιστορία των ιδεών, 18ος-20ός αι.» του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών, στο ΙΙΕ/ΕΙΕ. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Με τεκμήρια από τη νεοελληνική και ευρωπαϊκή γραμματολογία και λογοτεχνία ασχολείται με ζητήματα ιστορίας των ιδεών και πολιτισμικών μεταφορών, ζητήματα πρόσληψης και αναπαράστασης του χώρου στη λογοτεχνία, λειτουργίας της μνήμης και συγκρότησης πολιτισμικής ταυτότητας.
Ourania Polycandrioti studied French and Greek Literature at the University of Athens and holds a PhD in General and Comparative Literature from the University of Paris III - Sorbonne Nouvelle. She is Research Director at the Institute of Historical Research of the National Hellenic Research Foundation. She is the scientific supervisor of the project "Modern Greek Literature and History of Ideas, 18th-20th century". She has participated in Greek and international research projects. Using evidence from Modern Greek and European literature, she deals with issues of history of ideas and cultural transfers, issues of the reception and representation of space in literature, the function of memory and the formation of cultural identity.