Τάσης Θεοφάνης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
01/12/2021
Διάρκεια
01:55:04
Εκδήλωση
Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης
Χώρος
Διαδικτυακές ομιλίες
Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
αθανασία, ανθρώπινη αναβάθμιση, υπερανθρωπισμός, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνοεπιστήμη
Αν η βαθύτερη επιθυμία του ανθρώπου είναι η αθανασία, τότε πρέπει αλήθεια να προσπαθήσει να την πραγματώσει και, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του, να εκπληρώσει το πεπρωμένο του; Μήπως αν δεν την πετύχει θα αφανιστεί ή θα χάσει την περίοπτη θέση του στον πλανήτη κατά την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της τεχνοεπιστήμης η οποία μοιάζει να έχει αυτονομηθεί; Άραγε προκειμένου να υπερασπιστεί την πρωτοκαθεδρία του έναντι της τεχνητής νοημοσύνης ο άνθρωπος έχει καθήκον ν’ αναβαθμιστεί σωματικά, διανοητικά και ηθικά εξελισσόμενος ενδεχομένως σε έναν κυβερνοοργανισμό;
Οι 9 διαδικτυακές ομιλίες του Λέκτορα Σύγχρονης Φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του κύκλου "Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης" που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Πύρνα, αποτελούν μια εισαγωγή στη φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης στο πλαίσιο του υπερανθρωπισμού και του τεχνικού μετανθρωπισμού, δύο σύνθετων ανομοιογενών ρευμάτων μεταξύ φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας της τεχνικής και φιλοσοφίας του νου. Θα συζητήσουμε τα είδη και τις μορφές της ριζικής ανθρώπινης αναβάθμισης που αυτά προάγουν με βάση την επιστημονικότητά τους, αλλά κυρίως ως προς τις ηθικές και πολιτικές συνέπειές τους, ασκώντας κριτική στα επιχειρήματα των κυριότερων εκπροσώπων τους.
Το BLOD ευχαριστεί τον ομιλητή και την Πολιτιστική Εταιρεία Πύρνα για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων και για την άδεια δημοσίευσης των διαλέξεων.
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία με άριστα μετ' επαίνου στο Freie Universitat Berlin. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universitat στην Αυστρία και είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universitat St. Gallen στην Ελβετία και μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Universita Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universitat Berlin. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του "Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία" (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και "Καστοριάδης: Μια φιλοσοφία της αυτονομίας" (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: "Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η επιμέλεια εαυτού στην εικονιστική κοινωνία" (Εκδόσεις Αρμός), "Φάρμακον" (Εκδόσεις Ευρασία) και οι ποιητικές συλλογές "Φυσιολογικά ευρήματα" (Εκδόσεις Κέδρος) και "Απογεύματα στον καπιταλισμό" (Εκδόσεις Τυπωθήτω). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal.