Chitnis Tanuja
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
17/01/2015
Διάρκεια
35:08
Εκδήλωση
1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας: ∆ιάλογοι Ελλήνων Νευροεπιστηµόνων για την Παιδική & Εφηβική Πολλαπλή Σκλήρυνση
Χώρος
Royal Olympic Hotel
Διοργάνωση
Γεώργιος Χρούσος
Μαρία Αναγνωστούλη
Ιατρική Σχολή – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ακαδημία Νευροεπιστημών
Κατηγορία
Νευροεπιστήμες
Ετικέτες
Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Multiple Sclerosis, Πολλαπλή Σκλήρυνση παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis, MS) είναι µία νόσος που προσβάλλει άτοµα όλων των ηλικιών αλλά κυρίως νεαρά άτοµα. Μικρό ποσοστό του συνόλου των πασχόντων αφορά άτοµα παιδικής και εφηβικής ηλικίας, σε επίπεδο του 3-5% περίπου, αλλά µε την καταφανώς αυξανόµενη επίπτωση της νόσου, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια προβάλλει αδήριτη η ανάγκη επικέντρωσης της προσοχής µας και σε αυτή την κατηγορία ασθενών, η οποία είναι και η πιο ευαίσθητη.
Τόσο οι παιδίατροι και παιδονευρολόγοι που αρχικά αντιµετωπίζουν αυτά τα περιστατικά ασθενών, όσο και οι νευρολόγοι που τελικά αναλαµβάνουν σε µεταγενέστερες ηλικίες τη διαχείριση και την περαιτέρω θεραπευτική αντιµετώπισή τους, εκδηλώνουν συχνά την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων, στην πλειάδα των ερωτημάτων που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τόσο από το ευαίσθητο της ηλικίας, όσο και από τη µεταβατικότητα της εφηβείας και των συνεπακόλουθων ορµονικών αλλαγών.
Αλλά και άλλοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων έρχονται αντιµέτωποι µε το φάσµα των εκδηλώσεων της νόσου, όπως οι οφθαλµίατροι, οι ψυχίατροι, οι νευροαπεικονιστές, αλλά και οι ρευµατολόγοι. Οι τελευταίοι καλούνται συχνά να καταθέσουν την άποψή τους για τη σωστή διαφοροδιάγνωση των περιστατικών αυτών. Φυσικά οι ερευνητές και νοσοκοµειακοί όλων των πεδίων, βιολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, έχουν επίσης να προσφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών αυτών.
Με σκοπό την προσέγγιση και τη διεπιστηµονική συνεργασία των συναφών ειδικοτήτων για την επικέντρωση του ενδιαφέροντος και τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής αντιµετώπισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στα παιδιά, διοργανώθηκε το "1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας" που έγινε στην Αθήνα από τις 16 ως τις 18 Ιανουαρίου 2015, μια σειρά από τις κύριες ομιλίες του οποίου δημοσιεύει το Blod.
Στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου αυτού ανήκει και η ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νευρολογίας στο Harvard Medical School Tanuja Chitnis , το περιεχόμενο της οποίας συνοψίζεται από την ομιλήτρια στο έντυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης, ως εξής:
"This presentation will summarize the available data on currently used first and second line treatment in pediatric MS. As well, definitions for treatment failure and when to escalate treatment will be discussed. Cases and practical issues in administering treatments to children and teenagers with MS will be covered."
H Tanuja Chitnis MD είναι Αναπληρώτρια Καθηγητήτρια Νευρολογίας στο Harvard Medical School και Ιδρυτική Διευθύντρια του Partners Pediatric Multiple Sclerosis Center στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που ιδρύθηκε το 2004, και αποτελεί την πρώτη κλινική της Νέας Αγγλίας για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών με σκλήρυνση κατά πλάκας και συναφείς διαταραχές. Το 2010, εξελέγη Πρόεδρος του International Pediatric MS Study Group (IPMSSG) που έχει ως μέλη του περισσότερους από 150 κλινικούς γιατρούς, από 40 χώρες, σε όλο τον κόσμο, το οποίο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την εξέταση και τη διαμόρφωση των κλινικών δοκιμών σε παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Είναι, επίσης, Ιατρική Διευθύντρια του MS Natural History study (CLIMB study) στο Partners MS Center του Brigham and Women’s Hospital, που παρακολουθεί περισσότερους από 2000 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση με ετήσιες κλινικές αξιολογήσεις και Γενετικές εξετάσεις, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανόηση της παθογένειας, της εξέλιξης και της θεραπείας της ασθένειας.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικά κείμενα με θέμα την κλινική κλινική φροντίδα και έρευνα για την ΣΚΠ, και έχει επιχορηγηθεί από την από την National MS Society, NIH και άλλους Οργανισμούς για τη μελέτη της ασθένειας σε ενήλικες και παιδιά.