Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

From addiction to relationships: neuropsychoanalytic perspectives on craving, caring and clinging

Solms Mark, Ιωαννίδης Χρήστος, Panksepp Jaak, Κουρέτας Νίκος

14 Ιουνίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:12:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3916
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό επηρεάζουν εκείνους που σχετίζονται με την αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία; Πώς αλλιώς αναπτύσσονται οι κοινωνικοί δεσμοί στον εγκέφαλο; Στο πλαίσιο του 13th International Neuropsychoanalysis Congress συγκεντρώθηκαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου κορυφαίοι νευροεπιστήμονες, ψυχίατροι και ψυχαναλυτές για να εξετάσουν τους δεσμούς μεταξύ του εθισμού και εξάρτησης από τη μία πλευρά, και την αγάπη και συμπάθεια από την άλλη. Αυτές οι διασυνδέσεις διερευνήθηκαν από πολλές οπτικές όπως η νευροχημεία, η αναπτυξιακή ψυχολογία και η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ειδών.Το συνέδριο περιέλαβε παρουσιάσεις από ειδκούς διεθνούς φήμης, καθώς και στρυγγυλές τράπεζες που επικεντρώθηκαν σε συμπόσια και διαδραστικές συζητήσεις.

Solms Mark Ψυχαναλυτής

Ο Mark Solms γεννήθηκε το 1961 στη Νότια Αφρική. Είναι ψυχαναλυτής, λέκτορας Νευροχειρουργικής στο St. Bartholomew’s and Royal London School of Medicine. Είναι διευθυντής  του Arnold Pfeffer Center for Neuro-Psychoanalysis στο New York Psychoanalytic Institute.

Ιωαννίδης Χρήστος Ψυχίατρος
Panksepp Jaak Ψυχολόγος, Ψυχοβιολόγος, Νευροεπιστήμονας

Ο Jaak Panksepp γεννήθηκε το 1943. Είναι ψυχολόγος, ψυχοβιολόγος και νευροεπιστήμονας. Είναι επίτιμος καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του Bowling Green State University.

Κουρέτας Νίκος Ψυχίατρος

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και, στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκε στη Γενική Ψυχιατρική Ενηλίκων στο Ίδρυμα Menninger στις ΗΠΑ. Ακολούθως, μετεκπαιδεύτηκε στην παιδοψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και εντάχθηκε στο μόνιμο διδακτικό προσωπικό της, αρχικά ως λέκτορας και, στη συνέχεια, ως επίκουρος καθηγητής μέχρι το 1998. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο της Βοστώνης και το 1983 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και, κατ' επέκταση, της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ονομάστηκε Διδάσκων Αναλυτής της Εταιρείας αυτής και, με αυτή την ιδιότητα, επανήλθε το 1998 στην Ελλάδα και εντάχθηκε στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία.

Σχετικές ομιλίες