Μπελαβίλας Νίκος
Πρέντου Πωλίνα
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
01/07/2016
Διάρκεια
00:27:56
Εκδήλωση
AUTONOMA (Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Αυτονομία και τη Συλλογική Πόλη)
Χώρος
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Διοργάνωση
AUTONOMA (Διεθνές Συνέδριο για την αστική Αυτονομία και τη Συλλογική Πόλη)
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
αρχιτεκτονική, γεωγραφία, design, αστική ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, συλλογικές δομές, περιβαλλοντικές επιστήμες, αστική αυτονομία
Στις 1 και 2 Ιουλίου 2016, το Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Αυτονομία και τη Συλλογική Πόλη [AUTONOMA] - το οποίο αποτελεί καρπό της πρωτοβουλίας μιας ομάδας υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση - συγκέντρωσε στην Αθήνα καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της Αρχιτεκτονικής, της Γεωγραφίας, του Design και των Περιβαλλοντικών Επιστημών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την Αστική Αυτονομία ως ένα ξεχωριστό πεδίο έρευνας και ως μια εναλλακτική απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις του αστικού και κοινωνικού χώρου.
Σε μια εποχή, όπου οι διεθνείς αγορές ορίζουν τα μέσα αστικοποίησης παγκοσμίως, οι πολίτες έχουν έναν ολοένα συρρικνούμενο ρόλο στις διαδικασίες αποφάσεων που τους αφορούν.
Η χρηματιστικοποίηση της αστικής ανάπτυξης έχει μειώσει σημαντικά τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων να επηρεάζουν τη μορφή της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται ο ρόλος των τοπικών ελίτ και του υπερτοπικού κεφαλαίου. Η σημερινή κρίση, που σε μεγάλο βαθμό γεννήθηκε από αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, σε συνδυασμό με την συνεχή απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους λειτουργεί καταλυτικά στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελλείμματος σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα από αυτήν την εκδήλωση ελπίζουμε να αναδείξουμε περιπτώσεις τοπικών κοινωνιών, αλλά και ριζοσπαστικές ιδέες που προωθούν ένα νέο εναλλακτικό τρόπο ζωής μέσα από συλλογικές δομές στη πόλη. Οι προσπάθειες τους αποτελούν μαρτυρίες που μας θυμίζουν πως διαμορφώνονται οι πόλεις μέχρι σήμερα, και μας προκαλούν να οραματιστούμε νέες ριζικές δομές στον σχεδιασμό, την οργάνωση, και διακυβέρνηση της πόλης.
Το Συνέδριο [AUTONOMA] πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και με ακαδημαϊκούς εταίρους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μ.Ι.Τ. και το Carnegie Mellon University.
Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά 7 από τις κύριες ομιλίες (keynote speeches) του Συνεδρίου.
Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολεοδομίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ. Έχει διατελέσει Συντονιστής του έργου του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (1994-1997) και Διευθυντής του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης (2000). Αρχιτέκτων μαζί με τη Βάσω Τροβά της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επιστημονικός υπεύθυνος ερευνών για τα μητροπολιτικά πάρκα της Αθήνας, το θαλάσσιο μέτωπο Ελευσίνας, τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους του Πειραιά κ.ά. Μέλος διεθνών επιτροπών για τα μνημεία και επιστημονικός αξιολογητής του ICOMOS για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει βραβευθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς-πολεοδομικούς διαγωνισμούς. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.