Ζορμπάς Σπύρος
Δημητριάδης Φωκίων
Χριστοδούλου Γιώργος
Yghemonos Stecy
Κυμπουρόπουλος Στέλιος
Δάλλα Χριστίνα
Τζεφεράκος Γεώργιος
Μπαλτά Γεωργία
Παναγιωτοπούλου Κέλλη
Δημέλης Δήμος
Hutchinson Arron
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
05/10/2023
Διάρκεια
01:35:43
Εκδήλωση
4η Ημερίδα “Φροντιστές και Κατάθλιψη"
Χώρος
Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
φροντιστής, κατάθλιψη, φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία, Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας
Μέρος των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ είναι η διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή επαγγελματιών οι οποίοι δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν το κοινό και ειδικότερα τους φροντιστές ατόμων με χρόνια νόσο.
Tην Πέμπτη 5.10.2023 πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, η 4η Ημερίδα “Φροντιστές και Κατάθλιψη”.
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Ο Ψυχίατρος Γιώργος Τζεφεράκος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Κλάδου Διπλής Διάγνωσης ΕΨΕ αναφέρθηκε στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
H Ψυχίατρος Γεωργία Μπαλτά αναφέρθηκε στην πρόληψη της κατάθλιψης μετά την κατάθλιψη και η ιατρός Κέλλυ Παναγιωτοπούλου στην κρυμμένη κατάθλιψη του φροντιστή.
Ο ψυχίατρος Δήμος Δημέλης μίλησε για την περίπτωση που η κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται στις κλασικές θεραπείες.
Τέλος ο Arron Hutchinson από τον οργανισμό ADHD Foundation αναφέρθηκε στην συννόσηση Κατάθλιψης και Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο και πραγματοποιήθηκε για 4η φορά σε συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Χαιρετισμοί:
Φωκίων Δημητριάδης, ΕΠΙΟΝΗ
Γεώργιος Χριστοδούλου, Καθηγητής Ψυχιατρικής
Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής
Φαρμακευτική αντιμετώπιση της Κατάθλιψης
Γιώργος Τζεφεράκος
Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Κλάδου Διπλής Διάγνωσης ΕΨΕ
Η πρόληψη της κατάθλιψης μετά την κατάθλιψη
Γεωργία Μπαλτά, Ψυχίατρος
H κρυμμένη κατάθλιψη του φροντιστή
Κέλλυ Παναγιωτοπούλου, Ιατρός
Όταν η κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται στις κλασικές θεραπείες
Δήμος Δημέλης, Ψυχίατρος
Συννόσηση Κατάθλιψης και Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Arron Hutchinson, ADHD Foundation
Ο Σπύρος Ζορμπάς είναι ιδρυτικό μέλος ή ενεργό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πολλούς Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας, (ΚΙΝΑΨΥ - Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, ADHD HELLAS, EUFAMI, WFMH). Διαθέτει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Nottingham University.
Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.
Ο Φωκίων Δημητριάδης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1977.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.
Έχει διοργανώσει σεμινάρια για φροντιστές ατόμων με χρόνια νόσο στην Ελλάδα ενώ συχνά συμμετέχει σε αντίστοιχες ημερίδες στο εξωτερικό.
Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση και την λεξικογραφία.
Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health). Μετά από θητεία 16 ετών ως Πρόεδρος, είναι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Επίσης είναι Honorary Fellow της World Psychiatric Association, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του International College of Psychosomatic Medicine. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Μέλος του Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών, του μεγαλύτερου φορέα παροχής εξωνοσοκομειακών ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα (1989-1994 και 2003 έως 2010). Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψυχιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1992-1996).
Έχει πλούσιο διδακτικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (επισκέπτης καθηγητής στο Harvard κλπ) και πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο (περισσότερες από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, 30 βιβλία σε ελληνική και αγγλική γλώσσα).
Ο Stecy Yghemonos έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων. Έχει εργαστεί στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας για περισσότερα από 13 χρόνια και έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διεθνείς οργανώσεις που στοχεύουν στην προώθηση και υπεράσπιση δικαιωμάτων όπως η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, η επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τα δικαιώματα των παιδιών και η συμμετοχική δημοκρατία. Έχει συνεργαστεί με θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κοινωνία των Πολιτών.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, M.Sc., cPh.D, είναι Ψυχίατρος-Σεξολόγος. Έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής. Είναι Επιστημονικός συνεργάτης του Lifecheck.
Η Δρ. Χριστίνα Δάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού συμβουλίου για τον εγκέφαλο. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000 και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής με θέμα «Διαφορές του φύλου σε μοντέλα κατάθλιψης». Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία συμπεριλαμβανομένου δύο υποτροφιών Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπόνηση έρευνας σε θέματα νευροεπιστημών στο Βέλγιο και στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει λάβει το βραβείο L’Oreal-Unesco για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες στην Ελλάδα το 2008 και το 2015 βραβεύτηκε με το ECNP Fellowship award από το European College of Neuropsychopharmacology. Έχει 38 επιστημονικές δημοσιεύεις, 6 κεφάλαια σε βιβλία και περίπου 1600 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Λαμβάνει τακτικά μέρος στις εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εγκέφαλο από το 2009 και είναι μέλος του DANA alliance for the brain.
Ο Γεώργιος Τζεφεράκος είναι Ψυχίατρος και Διδάκτωρ Ψυχιατροδικαστικής του Ε.Κ.Π.Α. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ψυχοπαθολογίας, Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του κλάδου Διπλής Διάγνωσης της Ε.Ψ.Ε.
Η Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου είναι Αλλεργιολόγος και Κλινική Ανοσολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Παρουσιάζει πρωτότυπες εργασίες με διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή Αλλεργιολογικά Συνέδρια και Ψυχαναλυτικά Συμπόσια. Δημοσιεύει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συντονίζει εθελοντικά ομάδες ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο: επί δύο έτη στο Κέντρο Ημέρας ‘Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου’ της ΠΕΨΑΕΕ και τώρα στο Κέντρο Ημέρας ‘Follow-Up’ του ΕΚΨΨΥ. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου Ελλήνων Φροντιστών ‘ΕΠΙΟΝΗ’, μέλος του International Association for Group Psychotherapy and Group Processes και μέλος της International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis (ISPS Hellas).