Πετρούλια Ιωάννα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
26/09/2018
Διάρκεια
10:49
Εκδήλωση
Ενημερωτική Ημερίδα για την Άνοια
Χώρος
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»
Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων
Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
άνοια, αλτσχάιμερ, alzheimer, ασθενής, φροντιστής
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, διοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άνοια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Στη συγκεκριμένη Ημερίδα Ευαισθητοποίησης διακεκριμένοι επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια ενημερώνουν το κοινό αναφορικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας. Επίσης, εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Βριλησσίων, Βύρωνα και Κορυδαλλού μιλούν για τη σημασία της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε δήμο και παρουσιάζουν τις δράσεις που έχουν αναλάβει σε αυτό το πλαίσιο.
Η Ημερίδα αποτελεί μέρος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τη νόσο Azheimer κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου). Φέτος, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer, επικεντρώνουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τη νόσο Alzheimer στην προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.
Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια.
Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 – κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης- προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα.
Για τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την άνοια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νόσο Alzheimer και των φροντιστών τους, και να προσφέρουν ανακούφιση σε χιλιάδες οικογένειες.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια.
Η Ιωάννα Πετρούλια είναι ψυχολόγος (UoC) με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία (MSc Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ & Health Science Center, University of Texas at Houston). Έχει, επίσης, εκπαιδευτεί στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία (ICPS & University of Strathclyde).
Εργάζεται στο Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με βασικά καθήκοντα τη διεξαγωγή ερευνητικών μελετών και την εκπόνηση προγραμμάτων παρέμβασης και πρόληψης στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, της προαγωγής και αγωγής υγείας. Παράλληλα, εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ο «Νέστωρ», όπου πραγματοποιεί νευροψυχολογικές αξιολογήσεις και συμμετέχει σε προγράμματα ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων.
Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Horizon, Joint Action και έχει ανακοινώσει περισσότερες από 45 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, συμμετέχει στη διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα «Τεχνικές και Δεξιότητες Επικοινωνίας».
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας, συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, μέλος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθώς επίσης και μέλος του εθελοντικού προγράμματος ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας «Σύμμαχοι Υγείας».