Casajuana Carles
Τσούκαλης Λουκάς
Ρήγα Ειρήνη
Μπλαβούκος Σπύρος
Λαζάρου Έλενα
Manzano Cristina
Morillas Pol
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
16/10/2023
Διάρκεια
01:34:47
Εκδήλωση
The Future of the EU: Institutional Challenges, External Action and Security and Defence Collaboration
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, θεσμικές προκλήσεις, διεθνής ρόλος, συνεργασία, άμυνα, ασφάλεια
Με αφορμή την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ισπανία, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Θεσμικές Προκλήσεις, Διεθνής Ρόλος της ΕΕ και Συνεργασία στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, στο Μουσείο της Ακρόπολης – Αμφιθέατρο “Δημήτριος Παντερμαλής”.
Το στρογγυλό τραπέζι, με θέμα το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε σκοπό να τεθούν υπό συζήτηση θέματα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, την δράση εκτός Ένωσης, όπως και την συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και άμυνας.
Συμμετείχαν ειδικοί από την Ελλάδα και την Ισπανία.
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.
Ο Σπύρος Μπλαβούκος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ανάλυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Διδακτορική Διατριβή του είχε ως θέμα τη διαδικασία διαμόρφωσης των ελληνικών θέσεων στις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αυτές. Είναι Διευθυντής του Δικτύου Αριστείας Jean Monnet για τις σχέσεις της ΕΕ με τον ΟΗΕ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ένα εκ των οποίων (DOSEI – Domestic Structures and European Integration) ήταν το μοναδικό πρόγραμμα Κοινωνικών Επιστημών υποψήφιο για το πανευρωπαϊκό βραβείο ερευνητικής αριστείας Καρτέσιος, το 2007. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί, μόνος ή σε συνεργασία, οκτώ βιβλία και σειρά επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά του εξωτερικού.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ανάλυση Πολυμερών Διαπραγματεύσεων Οικονομικής και Πολιτικής Φύσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών γενικότερα. Η τρέχουσα ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στο σύστημα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ιδιαίτερα το ρόλο και την εκπροσώπησή της σε διεθνείς οργανισμούς.
Η Έλενα Λαζάρου είναι επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής στην Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ερευνητική συνεργάτης του ινστιτούτου Chatham House. Η έρευνά της αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ασφάλειας, άμυνας και διατλαντικών σχέσεων. Από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια και επικεφαλής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων (2012-2014) στο Πανεπιστήμιο Fundação Getúlio Vargas (FGV) στην Βραζιλία. Παλαιότερα έχει διατελέσει μεταδιδακτορική Υπότροφος-Ερευνήτρια στα Πανεπιστήμια Cambridge και LSE, Επικεφαλής του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) και ερευνήτρια του πανεπιστημίου Sheffield. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί άρθρα και συλλογικούς τόμους σχετικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, περιφερειακής ενοποίησης, εξωτερικής πολιτικής της Βραζιλίας, άμυνας και ασφάλειας και παγκόσμιας διακυβέρνησης. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
H Cristina Manzano είναι Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων στην Ιβηροαμερικανική Γενική Γραμματεία (Ibero-American General Secretariat-SEGIB).
O Pol Morillas είναι Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων της Βαρκελώνης (Barcelona Centre for International Affairs-CIDOB).