Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φύκια, φυκιάδες και απέραντο γαλάζιο

Σαλωμίδη Μαρία, Ίσσαρης Γιάννης

13 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:11:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1092
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Φύκια, φυκιάδες και απέραντο γαλάζιο
Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια Γ, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Μία σύντομη γνωριμία με τα σημαντικότερα στοιχεία της Μεσογειακής θαλάσσιας βλάστησης (μακροφύκη και θαλάσσια φυτά) και της πολύτιμης αλλά εν πολλοίς άγνωστης συνεισφοράς της στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Παρότι η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της παράδοσής μας, μάλλον ελάχιστα αναγνωρίσιμη παραμένει η συνεισφορά της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη σύνθεση και τη διατήρηση του εμβληματικού απέραντου γαλάζιου μας.

Δάση, λιβάδια, κοραλλόκηποι και πετρολούλουδα, κάθε πιθανή και απίθανη μορφή ζωής και συνύπαρξης αναπτύσσεται και διαδραματίζεται εδώ, άλλοτε στα πρώτα λίγα εκατοστά νερού, άλλοτε σε λυκοφωτισμένα δυσπρόσιτα βάθη. Αφετηρία της αφήγησης αυτής είναι βεβαίως το καταδυόμενο φως και πρωταγωνιστές της οι πανίσχυροι και προαιώνιοι δαμαστές και λειτουργοί του, τα θαλάσσια φύκη και τα θαλάσσια φυτά.

Πόσο όμως μας αφορούν όλα αυτά; Ποια είναι η καθημερινή μας, συνειδητή και ασυνείδητη σχέση και αλληλεξάρτηση μαζί τους; Πώς τα ταπεινά φύκη μας μαρτυρούν την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και πώς η υπεραλίευση θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους; Πώς χτίζουν υφάλους ισάξιους των τροπικών; Πώς τα λιβάδια της Ποσειδωνίας σχηματίζουν, προστατεύουν και τρέφουν τις παραλίες και τα αμμοθινικά μας συστήματα και πώς εξασφαλίζουν υγιείς και παραγωγικές θάλασσες προς όφελος όλων μας; Και τελικά, ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει σε αυτούς τους πολύτιμους θαλάσσιους γήινους η διαρκής και αλόγιστη επέκταση του κυρίαρχου και πολυδύναμου ανθρώπου; Και γιατί δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να το ανακαλύψουμε;

Προβολή βίντεο: Enchanted Forests – Μαγεμένα Δάση
Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Μια σύντομη υδάτινη βόλτα από τα παγωμένα φιορδ του βόρειου Ατλαντικού μέχρι τους υπεράλμυρους θερμούς κόλπους της Ερυθράς Θάλασσας, ανάμεσα σε δάση από φύκη και θαλάσσια γρασίδια που ορθώνονται στο ατμοσφαιρικό υποβρύχιο φως και συστήνουν έναν λίγο-πολύ άγνωστο βενθικό κόσμο βιολογικής συνύπαρξης και μαθηματικής αρμονίας. Ένα οπτικό κάλεσμα αφουγκράσματος και συνειδητοποίησης των οικοσυστημικών λειτουργιών και της ευθραυστότητας της φύσης που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα βυθισμένη δίπλα μας, σε άγνωστα και γνώριμα παρά-την-ακτή νερά.

Σαλωμίδη Μαρία , Ερευνήτρια Γ, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Η Μαρία Σαλωμίδη είναι Ερευνήτρια Γ’ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1993-1998) όπου το 2009 ολοκλήρωσε και τη Διδακτορική της Διατριβή με θέμα την Εκτίμηση της Οικολογικής Ποιότητας Παράκτιων Περιοχών με Χρήση Φυτοβενθικών Δεικτών και Οπτικών Μεθόδων. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην οικολογική ποιότητα και βιοποικιλότητα των Μεσογειακών βυθών, την κατανομή και σύνθεση των θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων, την καταγραφή και εκτίμηση φυσικών και ανθρωπογενών πιέσεων και την προστασία και αειφορία των ελληνικών θαλασσών. Η Μαρία είναι Τεχνική Αυτοδύτρια σε επίπεδο Normoxic Trimix και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Επιστημονικής Κατάδυσης του ΕΛΚΕΘΕ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 επιστημονικά άρθρα και είναι συνδημιουργός του «Βένθος και Πέλαγος» (Ίσσαρης & Σαλωμίδη, 2012), ένα βιβλίο-ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον πλούτο των ελληνικών θαλασσών. Απο το 2019 είναι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων.

Ίσσαρης Γιάννης Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Ο Γιάννης Ίσσαρης είναι μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Σπούδασε Θαλάσσιες Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έκανε διδακτορικό στη θαλάσσια οικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ειδικεύεται στη βενθική οικολογία, στην υποβρύχια βιολογική χαρτογράφηση και στις οπτικές μεθόδους εκτίμησης εύρους και αφθονίας θαλάσσιων οργανισμών. Είναι έμπειρος δύτης τεχνικής και επιστημονικής κατάδυσης με ικανότητα χρήσης μικτών αερίων για βαθιές καταδύσεις.

Υποβρύχιες φωτογραφίες του έχουν εκδοθεί στον ημερήσιο, περιοδικό και επιστημονικό τύπο και έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση για την έκδοση επετειακής και κοινής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ (2008 - Διεθνές Έτος του Πλανήτη Γη, 2012 - Ο Πλούτος των Ελληνικών Θαλασσών). Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις σε έγκριτους διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς,όπως στον European Wildlife Photographer of the Year (2009, 2011, 2012) και στον International Photography Awards (2012). Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας άγριας ζωής σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Ως υποβρύχιος βιντεογράφος, έχει συμμετάσχει επίσης στην παραγωγή πλήθους τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και ενημερωτικών εκπομπών με θέμα τη θαλάσσια ζωή και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σχετικές ομιλίες