Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φυσητήρες: Ένας νομαδικός πολιτισμός γιγάντων δίπλα στις ακτές μας

Φραντζής Αλέξανδρος

29 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2647
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Φραντζής Αλέξανδρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
29/04/2014

Διάρκεια
79:18

Εκδήλωση
Hub Science

Χώρος
The HUB Events

Διοργάνωση
The HUB Events

Κατηγορία
Βιολογία, Ωκεανογραφία

Ετικέτες
Hub Science, βιολογική ωκεανογραφία, φυσητήρας, κητώδη, Ελλάδα, ελληνικές θάλασσες, φάλαινα, μυστακοκήτη, οδοντοκήτη

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Φυσητήρες: 

Ένας νομαδικός πολιτισμός γιγάντων δίπλα στις ακτές μας

- Υπάρχουν γίγαντες στην Ελλάδα;

- Ζει ο Moby Dick στις ελληνικές θάλασσες;

Κι όμως ναι, και μάλιστα δίπλα στις ακτές μας. Πρόκειται για τον φυσητήρα, που δικαιολογημένα έχει ονομαστεί «ζώο των υπερθετικών». Και γιατί θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την ζωή και τις κοινωνίες των φυσητήρων με τις δικές μας;

Οι φυσητήρες, οι ειρηνικοί γίγαντες των ωκεανών ζουν δίπλα μας μια συναρπαστική ζωή, που αξίζει όχι μόνο να τη γνωρίσουμε, αλλά και να την προστατεύσουμε. Στην παρουσίασή του, ο Αλέξανδρος Φραντζής ανοίγει ένα παράθυρο στο θαυμαστό κόσμο τους και θα μας εισαγάγει στα μυστικά των κοινωνιών τους.

Φραντζής Αλέξανδρος Διδάκτωρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, Ιδρυτής Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος"

Ο Αλέξανδρος Φραντζής είναι διδάκτορας βιολογικής ωκεανογραφίας, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. Εισήγαγε και ανέπτυξε τις πιο σύγχρονες μεθόδους μελέτης των κητωδών στην Ελλάδα (βιοακουστική, φωτοταυτοποίηση κλπ), ενώ το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα και διεθνώς περιλαμβάνει ανακαλύψεις, που έκαναν τον γύρω του κόσμου μέσω των κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ λόγω της παγκόσμιας σημασίας τους για την διατήρηση των κητωδών. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν το 1998 κατάφερε να συνδέσει τους ατυπικούς μαζικούς εκβρασμούς κητωδών με τη χρήση στρατιωτικών σόναρς στην διάρκεια ναυτικών ασκήσεων, γεγονός που έδωσε διεθνώς τεράστια ώθηση τόσο στην σχετική επιστημονική έρευνα όσο και στις προσπάθειες προστασίας των κητωδών και των ωκεανών από την ηχορρύπανση.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, που διευθύνει, έχει κάνει ανακαλύψεις όπως η παρουσία στις ελληνικές θάλασσες του σημαντικότερου πληθυσμού φυσητήρων στην Μεσόγειο, η αναπάντεχη βιοποικιλότητα της ελληνικής κητοπανίδας, το παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο μόνιμης συμβίωσης τριών ειδών δελφινιών σε μικτές κοινωνίες στον Κορινθιακό κόλπο, η πρώτη παγκοσμίως καταγραφή των ήχων ζιφιών και πολλά άλλα. Παράλληλα, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες, βίντεο και ήχους όσο και με την συμμετοχή οικοεθελοντών στα ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου προσπαθεί να κινήσει το ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιήσει το πλατύ κοινό με σκοπό την προστασία και την διατήρηση των πληθυσμών των κητωδών στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.

Σχετικές ομιλίες