Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γαλαξίες και μαύρες τρύπες: δημιουργία και συν-εξέλιξη

Χαρσούλα Μιρέλλα, Δασύρα Καλλιόπη

31 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 44:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1285
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Γαλαξίες και μαύρες τρύπες: δημιουργία και συν-εξέλιξη

Η δημιουργία των γαλαξιών, αλλά και των μαύρων τρυπών ξεκινάει πολύ πίσω στον χρόνο, με τις απειροελάχιστες κβαντικές διακυμάνσεις του αρχέγονου Σύμπαντος. Παρατηρήσεις με διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια και προσομοιώσεις με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας βοηθούν να καταλάβουμε το παρελθόν και το μέλλον στην παράλληλη πορεία εξέλιξης των γαλαξιών και των μαύρων τρυπών. Θα εξηγηθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές φυσικές διαδικασίες που οδηγούν την εξέλιξη των γαλαξιών και τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον τους που καθορίζει τελικά τη μορφή τους σε μία αέναη κοσμική εξέλιξη. Θα απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα για τις μαύρες τρύπες όπως: πώς δημιουργούνται, πώς εξελίσσονται, πώς τις παρατηρούμε και πώς επηρεάζουν τους γαλαξίες στους οποίους κατοικούν.

Χαρσούλα Μιρέλλα Ερευνήτρια Β’, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ)

Η Μιρέλλα Χαρσούλα πήρε πτυχίο Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό δίπλωμα Αστροφυσικής (D.E.A) από το πανεπιστήμιο “Paul Sabatier” της Τουλούζης (Γαλλία) με θέμα την ακτινοβολία γ από την επιφάνεια του Άρη από τα δεδομένα του δορυφόρου PHOBOS. Στη συνέχεια πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο ΕΚΠΑ με θέμα τις Κοσμολογικές καταρρεύσεις και την δημιουργία αντιπεριστρεφομένων γαλαξιών. Από το 1998 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών και του πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 έως το 2016 εργάστηκε στο κέντρο Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών ως επιστημονικό προσωπικό και από το 2016 έως σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στο ΚΕΑΕΜ ως ερευνήτρια Β΄. Μελετάει την τροχιακή δομή των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών με αριθμητικές προσομοιώσεις Ν-σωμάτων αλλά και με αναλυτικά μοντέλα με σκοπό την εξήγηση της μορφολογίας τους.

Δασύρα Καλλιόπη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, ΕΚΠΑ - Συνεργάτις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η Καλλιόπη Δασύρα πήρε το πτυχίο Φυσικής το 2002 και το μεταπτυχιακό δίπλωμα Αστροφυσικής το 2003 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Max Planck Institute της Γερμανίας, με θέμα τις αλλαγές που επιφέρουν οι συγκρούσεις γαλαξιών στην εξέλιξή τους. Το 2006 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο California Institute of Technology, όπου διερεύνησε διαφορές των γαλαξιών για διαφορετικές χρονικές περιόδους του Σύμπαντος. Διατέλεσε ερευνητικός συνεργάτης σε δύο Ινστιτούτα στη Γαλλία, στο CEA και στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, καθώς και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μελετάει την επίδραση μαύρων τρυπών στην εξέλιξη γαλαξιών. Έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τα μεγαλύτερα διαστημικά κι επίγεια τηλεσκόπια, όπως τα Hubble και Atacama Large Millimeter Array. Έχει υποστηρίξει την καριέρα της με κονδύλια της NASA, της Γαλλικής διαστημικής εταιρίας, και 2 φορές μέσω της ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής υποτροφίας Marie Curie Intra-European Fellowship.

Σχετικές ομιλίες